News

Komentari 3

Hanfa: 'Ne javljajte se na oglas za 'financijske kurire', to je vrlo vjerojatno pranje novca'

Hanfa: 'Ne javljajte se na oglas za 'financijske kurire', to je vrlo vjerojatno pranje novca'

Osoba koja prihvati posao 'financijskog kurira' zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu

Na društvenim mrežama počeli su se pojavljivati razni oglasi osoba ili samoprozvanih "agencija" koje su u potrazi za tzv. "financijskim kuririma", a iz Hanfe su u srijedu upozorili građane da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca.

- Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima - tzv. 'financijskim kuririma'.

Osoba koja prihvati posao 'financijskog kurira' zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. 'agentu/agenciji' od kojih je i prihvatila posao - navedeno je u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfa).

Upozorili su građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika - "financijskog kurira", potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela. 

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu, pojasnili su iz Hanfe.

Iz te regulatone agencije su pozvali građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Najčitaniji članci