Obavijesti

News

Komentari 2

'Ukidanje drugog mirovinskog stupa znači veći javni trošak za mirovine i niži standard'

'Ukidanje drugog mirovinskog stupa znači veći javni trošak za mirovine i niži standard'

Apostrofirao je da je krajem kolovoza neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila oko 128 milijardi kuna, što je povećanje za gotovo devet milijardi kuna u odnosu na kraj 2020. godine

VIDEO

Ukidanje drugog mirovinskog stupa dugoročno bi rezultiralo većim javnim troškovima za mirovine, uz istovremeno niži standard umirovljenika, izjavio je u srijedu predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman na konferenciji "Mirovinska reforma, najvažnija reforma".

Na toj drugoj u nizu konferencija, koju je u povodu 30 godina samostalnosti Hrvatske organizirala nakladnička kuća Hanza Media, Žigman je istaknuo da je mirovinska reforma najveća ekonomska reforma u novijoj hrvatskoj povijesti, traje već 20 godina, pri čemu je pokazala veliku otpornost, uživajući konsenzus "lijevih" i "desnih" vlada.

Apostrofirao je da je krajem kolovoza neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila oko 128 milijardi kuna, što je povećanje za gotovo devet milijardi kuna u odnosu na kraj 2020. godine. Pritom, jedna trećina se odnosi na uplate, a dvije trećine na prinose.

"Vidi se da su mirovinski fondovi ove, ali i prošle godine, imali dosta dobre rezultate", ustvrdio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Mirovine nakon usklađivanja prosječno veće za 68,93 kuna
Mirovine nakon usklađivanja prosječno veće za 68,93 kuna

Podsjetio je da je puno europskih zemalja pred 20-ak godina pokrenulo mirovinske reforme, a da su jedino Hrvatska i Bugarska uspjele održati postavljeni sustav, dok su druge zemlje, uslijed negativnih posljedica globalne financijske krize, provele značajne izmjene mirovinskih sustava.

Mađarska, Poljska i Slovačka tako su ukinule obvezni drugi stup, dok je većina ostalih zemalja srednje i istočne Europe smanjila stope izdvajanja.

Analiza Europske komisije o budućnosti mirovinskih sustava do 2070. godine pokazuje da bi trebalo doći do rasta jaza između mirovinskih izdataka i uplaćenih doprinosa u zemljama koje su ukinule drugi stup.

Pritom bi kod Hrvatske do 2030. trebao rasti udjel javnog troška za mirovine u ukupnom BDP-u, a nakon toga bi se trebao početi smanjivati. "Prema projekcijama EK, očekuje se kako će se troškovi mirovina iz prvog stupa smanjivati s obzirom na "sazrijevanje" drugog stupa i rast isplata mirovina temeljem kapitalizirane štednje, postupnog isteka isplata braniteljskih mirovina te očekivanog smanjenja invalidskih mirovina. Navedeno bi povećalo pokrivenost troškova prvog stupa s uplaćenim doprinosima", napisao je Žigman u prezentaciji. 

S druge strane, projicira se rast jaza u prvom stupu za većinu zemalja koje su ukinule drugi stup ili smanjila izdvajanja u njega. Tako će kod njih, primjerice Mađarske i Slovačke, opterećenje za proračun s vremenom sve više rasti, a mirovine će padati, rekao je Žigman.

Aladrović: 'Novim usklađenjem mirovine rastu za 2,5 posto'
Aladrović: 'Novim usklađenjem mirovine rastu za 2,5 posto'

"Rezultati nedvojbeno pokazuju da ostanak u drugom stupu i kombinirana isplata mirovina iz prvog i drugog stupa sigurno doprinose boljem statusu umirovljenika i manjem javnom trošku za mirovine", istaknuo je Žigman, apostrofirajući da projekcije pokazuju da je drugi stup uspio projekt.

Dodatno je pojasnio da protek vremena može pokazati puni potencijal te reforme, s obzirom da sada u mirovinu odlaze oni koji su u drugom stupu štedjeli 20-ak godina, a za deset godina će ići oni koji su štedjeli 30 godina, pa će i iznosi na njihovim računima biti znatno veći.

Aladrović: Demografski izazov "gorući"

Žigman je rekao da postoji prostor za nadogradnju sustava kako bi mirovinski fondovi generirali što više prihoda, što je moguće povećanjem uplata u drugi stup, kao i alternativnim ulaganjima, primjerice u nekretnine, poduzeća ili fondove.

I ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je da će se u nadolazećim godinama sustav trebati dorađivati, pa tako i u smjeru relaksacije uvjeta, kako bi se i društvima za upravljanje omogućila kvalitetnija ulaganja, a koja bi naposljetku dovela i do većeg prosperiteta za članove fondova.

Dodatnim osnaživanjem i OMF-ova, kao i osnaživanjem i promocijom dobrovoljnih mirovinskih fondova, veći dio sustava trebao bi biti pomaknut ka individualnoj odgovornosti, poručio je Aladrović.

Djedu su uzeli pola mirovine za mali prekršaj. HDZ-ovcu kaznu srezali, a plaća mu je 14.000 kn
Djedu su uzeli pola mirovine za mali prekršaj. HDZ-ovcu  kaznu srezali, a plaća mu je 14.000 kn

Kao primjer kompleksnosti mirovinskog sustava izdvojio je činjenicu da je prije oko 40 godina na jednog umirovljenika bilo četiri zaposlenika, dok je danas taj omjer 1-1,3.

"Tu se može vidjeti sav izazov demografskih trendova s kojima se suočava Hrvatska i sve ostale zemlje", izjavio je Aladrović, apostrofiravši demografski izazov kao "gorući" na razini cijele EU.

U kontekstu proteklih 18 mjeseci gospodarske krize, u budućem vremenu moći će se vidjeti koliki je zapravo utjecaj mirovinske reforme na ekonomska kretanja, ustvrdio je ministar, apostrofiravši oko 17-18 milijardi eura štednje u OMF-ovima.

Ta štednja predstavlja mogućnost za povećanje gospodarskog prosperiteta Hrvatske, ali i zalog za ispunjenje cilja adekvatnih mirovina, kao i održivosti mirovinskog sustava.

Grbavac: Rad i rezultate fondova promatrati u dužem roku

Predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) Damir Grbavac izjavio je da oko 130 milijardi kuna imovine OMF-ova predstavlja štednju više od dva milijuna članova, a ujedno čini i jednu trećinu hrvatskog BDP-a.

Imotska krajina sad izgleda kao opustošena Provansa: Presušile su njemačke mirovine...
Imotska krajina sad izgleda kao opustošena Provansa: Presušile su njemačke mirovine...

Kada se ocjenjuje rad mirovinskih fondova i njihovih upravitelja, Grbavac je rekao da bi to trebalo činiti u dugom roku, s obzirom da je horizont ulaganja tih fondova dugoročan. Također, smatra da se njihov rad ne bi trebao ocjenjivati na temelju pojedinačnih ulaganja, već rezultata ukupnog portfelja, napomenuvši i da dosadašnji ostvareni prinos od početka rada fondova prosječno iznosi nešto više od 3,6 posto.

"To je sasvim solidno i dosta visoko i u međunarodnim usporedbama", ustvrdio je Grbavac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a