Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hasanbegović tuži Tomića: Za duševne boli traži 30.000 kuna

Ministra je zasmetao članak "Jadi političkog minotaura" objavljen 28. siječnja ove godine u beogradskom tjedniku Nin. Hasanbegović u srijedu nije došao na sud

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
272 komentara

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije se jutros pojavio na pripremnom ročištu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na kojem od novinara Ante Tomića potražuje 30.000 kuna za duševne boli zbog povrede prava na osobnost.

Ministra je zasmetao članak "Jadi političkog minotaura" objavljen 28. siječnja ove godine u beogradskom tjedniku Nin u kojem je Tomić predstavio tada novog ministra u hrvatskoj Vladi. U tekstu je koristio izraze zbog kojih ga je, smatra Hasanbegović, uvrijedio. Zbog tih uvreda ministar potražuje novac te je njegov odvjetnik predložio da se kao svjedoci ispitaju ministar i njegova  supruga na okolnosti te nematerijalne štete te odvjetnik Aldin Hotić.

Odvjetnik Hasanbegovića se obvezao da će dostaviti potrebnu medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je ministar bio pod stresom. Također je predložio historiografsko vještačenje službe Instituta za povijest na okolnosti da se utvrdi zastupa li ministar u svojim radovima totalitarno gledište i pozivanje na nasilje. Na iste okolnosti predlaže saslušanje Ive Banca, Ive Goldsteina te trojica stručnjaka s Instituta za povijest.

Vesna Alaburić, odvjetnica Ante Tomića, misli da nema potrebe za takvim vještačenjem jer se Tomić osvrnuo na ministrovo javno djelovanje, a ne na njegove znanstvene radove i nigdje nije spominjao nikakvo nasilje. Ostavila je mogućnost mirenja ako ministar povuče tužbu.

Tomić se pojavio na sudu i rekao je da je napisao benigan tekst i da bi danas, da ga piše, bio puno oštriji.

Ispred suda se okupilo desetak građana koji su transparentima tražili pravo na slobodu govora. 

Tomic | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Message