Obavijesti

News

Komentari 88

Hasanbegović za sve krivi premijera, Obuljen Koržinek: 'Teško je pratiti ovaj tijek misli'

Hasanbegović za sve krivi premijera, Obuljen Koržinek: 'Teško je pratiti ovaj tijek misli'

Nina Obuljen Koržinek i Zlatko Hasanbegović raspravljali su o radikalizaciji. Ministrica je rekla da je već dugo klijent Hasanbegovićevog govora mržnje, dok Hasanbegović za radikalizaciju optužuje Plenkovića

VIDEO

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i saborski zastupnik, ali i bivši ministar kulture, Zlatko Hasanbegović suočili su se u emisiji TNT. Nakon što je premijer prozvao članove Domovinskog pokreta za širenje govora mržnje, Obuljen Koržinek i Hasanbegović su razgovarali o radikalizaciji društva i napadu na Markov trg. Nakon Miroslava Škore, i Hasanbegović je pokušao opravdati izjave svog stranačkog kolege Ivana Penave. 

- Komentar može biti samo jedan, svako ubojstvo je težak zločin i ne može se ni na koji način opravdavati. Ovdje je, nasreću, ostalo sve u pokušaju. Sve ostalo je špekuliranje i zamjena teza - rekao je Hasanbegović i dodao da u Penavinom komentaru nema simpatija prema počinitelju. Osvrnuo se i na Plenkovićevo prozivanje zastupnika Domovinskog pokreta za poticanje širenja govora mržnje. 

Prozvao Škoru, Krišto, Penavu, Bujicu: 'Idemo u borbu protiv huškača i širitelja netolerancije'
Prozvao Škoru, Krišto, Penavu, Bujicu: 'Idemo u borbu protiv huškača i širitelja netolerancije'

- Imamo prvorazredni škandal da je predsjednik Vlade svoje političke neistomišljenike, zakonite predstavnike hrvatskoga političkog života optužio kao inspiratore i poticatelje navedenog kaznenog djela, a to je samo po sebi kazneno djelo - tvrdi Hasanbegović.

Tko je zamijenio teze?

Posebno su ga pogodile najave ministra Medveda o istrazi protiv saborskih zastupnika jer to otvara pitanje da i oni budu uhićeni. Obuljen Koržinek je rekla da je Hasanbegović taj koji je zamijenio teze i da se ovom napadu treba pristupiti ozbiljno jer je napadnut policajac koji je čuvao zgradu Vlade. 

- Ne treba previše mašte da zamislimo što se moglo dogoditi da se taj čin dogodio možda pola sata kasnije ili dva dana kasnije - rekla je ministrica i rekla Hasanbegoviću da i on mora pozvati svoje birače da se ograde od napada. 

 - Ako postoji sumnja, a mi vidimo da je jedan radikalizirani mladi čovjek u nekom svom činu nezadovoljstva posegnuo za oružjem i smatrao za legitimnim na takav način rješavati nezadovoljstvo, a da netko kaže da za to ima razumijevanja, onda za to treba snositi odgovornost. Na takav čin bilo čijeg izražavanja nezadovoljstva apsolutno svi moramo iskazati osudu, zabrinutost i slati poruke širokoj javnosti da to nije prihvatljivo - rekla je Obuljen Koržinek.

HDZ prozvao Domovinski pokret i Škoru: 'Skreću pažnju sa svojih poziva na nasilje i opravdanja'
HDZ prozvao Domovinski pokret i Škoru: 'Skreću pažnju sa svojih poziva na nasilje i opravdanja'

Odgovornost političara

Hasanbegović joj je uzvratio da je 'pedagoške mjere' izrekla krivoj osobi jer nije on taj koji širi govor mržnje i spominje klaune. Tvrdi da u hrvatskom društvu nema radikalizacije, nego da premijer ovim napadom stvara izvanrednu situaciju kako bi skrenuo pozornost sa svoje politike. 

- Svjedoci smo da se mjesecima pojedinačni ekscesi koje u Hrvatskoj ima značajno manje nego drugdje pokušavaju iskoristiti za stvaranje moralne panike - rekao je Hasanbegović i dodao da objave na društvenim mrežama treba ograničavati, ali da nema izvanrednog stanja.

- Teško je pratiti ovaj tijek misli. Ako imate snage, pozovite svoje istomišljenike, sljedbenike, glasače - suzdržite se od govora mržnje - odgovorila mu je ministrica na što je Hasanbegović rekao da on nije 'pastir stada'.

Škoro Plenkoviću: 'Kad si kriv, onda tražiš krivca u drugom'
Škoro Plenkoviću: 'Kad si kriv, onda tražiš krivca u drugom'

Ministrica tvrdi da iako nije pastir stada, on je političar i njegove riječi nešto znače i imaju utjecaja na javnost zbog čega mora biti svjestan svoje odgovornosti.

 - Da, ali ste političar. Ja vam to govorim kao osoba koja je klijent vašega govora mržnje već dugi niz godina - rekla je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je zatim pogledao u kameru i pozvao građane da ne šire govor mržnje protiv ministrice ili bilo koga, ali da se taj poziv ne odnosi na njega jer je on primao već udarce i nastavit će ih primati. 

'Legitimno je propitkivati'

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je mlade treba učiti kritičkom razmišljanju i da je legitimno preispitivati koaliciju HDZ-a i SDSS-a, ali da nije dopustivo širiti govor mržnje. Istaknula je da Ivan Penava i Karolina Vidović Krišto svojim izjavama dolijevaju ulje na vatru.

- Ovo je ozbiljno zvono za uzbunu i trebamo svi koji pripadaju političkom mainstreamu, kao i mediji, promovirati vrijednosti uključivog i demokratskog društva, a ne manipulirati i poticati na mržnju - rekla je Obuljen Koržinek.

Hasanbegović je nastavio po tome da je za ovakvo stanje kriv premijer Plenković jer je njegova vladavina 'pod krinkom stabilnosti' te da se on koristi 'meta jezikom'.

- Kao da slušamo partijsku seansu iz 1987. godine. Ta vrsta govora i kriminaliziranje ideološkog sučeljavanja dovodi do problema biračke apstinencije, apatije i gubljenja vjere u hrvatskom društvu da se išta može promijeniti - rekao je Hasanbegović.

Obuljen Koržinek se ne slaže s tvrdnjom da među istaknutim akterima na političkoj sceni u Hrvatskoj postoji otvoreni rat, ali stoji pri tome da su svi u političkom životu odgovorni.

 - Mi smo kao stranka odgovorni i za sigurnost i za situaciju u društvu. Možda to vama, gospodine Hasanbegoviću, zvuči kao parola, ali nisu to nikakve parole - završila je ministrica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk