Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
27 komentara

HBK traži da Josipović povuče odlikovanje novinaru D. Hedlu

Iz HBK tvrde kako je Drago Hedl tijekom komunističkog režima pisao kako je bl. Alojzije Stepinac ''krvnik među svecima'' te u isti kontekst stavljao i bl. Ivana Merza

Željko Lukunić/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
27 komentara

Komisija Hrvatske biskupske konferencije ''Iustitia et pax'' izjavom je izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odlikovanja novinara Drage Hedla Redom Stjepana Radića za promicanje pravde i demokracije. Iz HBK tvrde kako je Hedl tijekom komunističkog režima pisao kako je bl. Alojzije Stepinac ''krvnik među svecima'' te u isti kontekst stavljao i bl. Ivana Merza. Čovjek koji je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđen za klevetu i često se prikazivao žrtvom koja mu nikada nije dokazana, nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje, stoji u izjavi koju je potpisao Vlado Košić. 

Izjavu prenosimo u cijelosti 

Komisija »Iustitia et pax« izražava nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla, osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja. U svojim napisima iz toga vremena između ostaloga nazivao je bl. Alojzija Stepinca »krvnikom među svecima« stavljajući u taj negativni kontekst i bl. Ivana Merza.

Osoba koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osoba koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena, nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje.

Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabrani predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu.

Pozivamo Predsjednika Republike da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava. Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina.

U Zagrebu, 8. prosinca 2011.

†Vlado Košić predsjednik Komisije HBK-a »Iustitia et pax«

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message