Obavijesti

News

Komentari 120

HDZ daleko ispred svih, Grbinu ne ide vraćanje birača SDP-u, a pada i potpora Milanoviću

HDZ daleko ispred svih, Grbinu ne ide vraćanje birača SDP-u, a pada i potpora Milanoviću

Tko će biti treći izbor u Hrvatskoj, za to je mjesto nastala prava gužva. Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto. Ostali ne prelaze izborni prag

VIDEO

Hrvatska završava mjesec kako je i počela - korona krizom koja je sve ozbiljnija. U mjesecu na izmaku obilježili smo godišnjicu pada Vukovara, ali i pratili svakodnevne polemike predsjednika i premijera. Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje CROBAROMETAR, koje najbolje pokazuje trendove raspoloženja građana.

HDZ PRVI IZBOR, BORBA ZA TREĆU POZICIJU

Hrvatska demokratska zajednica ponovno je prvi izbori među biračima. Za tu bi stranku glasovalo 31,5 posto ispitanika. Iako bilježe blagi pad, to je i dalje unutar statističke pogreške.

Daleko iza HDZ-a je SDP s novim predsjednikom i potporom od 17,6 posto. I ta stranka bilježi pad, ali sve unutar statističke pogreške.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HDZ unatoč korona krizi i dalje ima čvrstu potporu iako je posljednja tri mjeseca stranka izgubila 2 postotna poena. Nije još vrijeme za paniku, ali sudeći po svemu, najgore dolazi i HDZ-u bi najmanje trebao gubitak potpore.

Evo zbog čega bi Plenkovićeva vlada sada trebala pasti. (I zašto se to ipak neće dogoditi)
Evo zbog čega bi Plenkovićeva vlada sada trebala pasti. (I zašto se to  ipak neće dogoditi)

SDP je tamo gdje je bio posljednjih mjeseci, bez bitnog pomaka. Novi predsjednik za sada nije vratio izgubljeno biračko tijelo i pitanje je hoće li.

Tko će biti treći izbor u Hrvatskoj, za to je mjesto nastala prava gužva. Domovinski pokret je na 7,5 posto, odmah iza je Most sa 7,4 posto i na kraju Možemo sa 6,5 posto. I to je to, ostali ne prelaze izborni prag.

Sve ostale stranke su daleko ispod. Pametno, koje smo posljednji put tako testirali, ima potporu od 3,6 posto, ali više ne postoje tamo gdje su i krenuli, stranku su napustili svi u gradu i županiji.

IDS je na 2,1 posto potpore, HSU na 1,7 posto, HSS 1,6 posto, Živi zid 1,4 posto, a HNS je na 1,2 posto i jedina s više od 1 posto potpore još je Radnička fronta s 1,1 posto.

Kekin: HDZ planira zagrebačke stanove obnavljati 200 godina
Kekin: HDZ planira zagrebačke stanove obnavljati 200 godina

Ostale stranke s lijeva na desno imaju zajedno 6,6 posto. Zanimljivo, partneri HDZ-a - HSLS i Reformisti dobivaju 0,5 posto potpore. Suverenisti su tako na desnici s 0,4 posto, a Stranka s imenom i prezimenom Dalije Orešković, koja je odnedavno supredsjednica nove stranke Centar, ima potporu od 0,4 posto. Neodlučnih birača je 10,5 posto.

VLADA NEMA POTPORU ZA SVOJ RAD

Vlada ne može računati na potporu u nadolazećem razdoblju. Većina građana ne podupire rad Vlade, njih 56 posto i tako je već treći mjesec, a taj broj i dalje raste. Pada broj onih koji daju potporu politikama Vlade, trenutačno ih je 36 posto. Ne zna 8 posto.

ZEMLJA SVE PESIMISTIČNIJA

Istodobno, u drugom valu pandemije Vlada ne može očekivati optimizam kao u prvom valu. Građani su sve pesimističniji. 66 posto smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a 24 posto da ide u dobrom smjeru. Raste tako broj pesimista, a pada broj optimista. Ne zna 10 posto ispitanika.

Kada se demografski pogleda, mladi su izrazito pesimistični, a starija populacija je više optimistična.

PREDSJEDNIK GUBI POTPORU ZA SVOJ RAD

Predsjednik Republike i dalje gubi potporu za svoj rad. Tako je od rujna, kada se topi potpora koju je imao prije. Njegov rad ne odobrava 58 posto ispitanika, a odobrava njih 35 posto, ne zna 7 posto.

Predsjednik, naravno, većinsku potporu ima od svoje bivše stranke s više od 70 posto, ali tu su birači Mosta među kojima gotovo svaki drugi podupire njegov rad. Među biračima platforme Možemo ima potporu od 37 posto. I na kraju, ne manje bitni, 22 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika Milanovića te 18 posto birača Domovinskog pokreta.

PADA POTPORA TRIMA INSTITUCIJAMA

Očekivano i tri institucije građani su ocijenili lošije nego protekli mjesec.

Prvi je i dalje Ured predsjednika koji bi dobio 2,57 ili „trojku“.

Vlada se približila Uredu predsjednika i sada dobiva 2,51 ili „trojku“ i na kraju Hrvatski sabor ima potporu 2,19 posto ili „dvojku“.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1