Obavijesti

News

Komentari 524

Most i HDZ: Ovo je početak, mali zalog za buduću suradnju

Most i HDZ: Ovo je početak, mali zalog za buduću suradnju
17

Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor. Hrvatska nema vremena dugo čekati, sljedeći sastanak je za tjedan dana - rekao je Plenković

VIDEO

Nakon gotovo četiri sata završio je sastanak pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta.

- Cilj današnjih razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte tih pitanja idućih dana razmjeniti što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtjevaju malo šire konzultacije - rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Andrej Plenković obratio se medijima u vezi pregovora s Mostom

Pokretanje videa...

00:30

Na sastanku su, kaže, naglasili što je pristup HDZ-a i Mosta, "a to je jedan strateški dogovor o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne parlamentarne većine te stabilne četverogodišnje vlade".

Istaknuo je i kako HDZ i Most žele 'paketni pristup', koji podrazumjeva rad njihovih stručnjaka na traženju zajedničkih točaka iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta.

Plenković je kazao kako u trećoj fazi žele postići dogovor o ustroju buduće vlade i njezinom sastavu.

- Atmosfera je bila pozitivna, vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti kolegama iz Mosta novo vodstvo HDZ-a s našim pristupom dijalogu s njima i budućoj suradnji - poručio je Plenković.

- Mogu potvrditi što je gospodin Plenković rekao, atmosfera je uistinu bila pozitivna i konstruktivna. One stvari koje smo bili naveli prije 10-ak dana, a koje smo tražili za jamstva, o njima smo jedino razgovarali. Naravno da se u potpunosti slažemo da je ovo u konačnici jedan mali početak, jedan zalog buduće suradnje - izjavio je Petrov.

- Treba se napraviti kvalitetan program buduće Vlade. Ciljevi za iduće četiri godine, tu se u potpunosti slažemo. To je slijedeći korak, slijedeća faza. Dogovorili smo se slijedeći tjedan sastati, dotle će timovi odraditi ovaj dio posla vezan za kvalitetne prijedlogekoji su također u trenutku kada smo mi došli s našim, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, imamo sad pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti - kazao je Petrov.

- Bilo bi mi drago kada bi se ovako nastavilo. Svi mi vučemo određene posljedice odnosa i neke stvari se trebaju graditi - kazao je Petrov i dodao da se povjerenje treba graditi.

Plenković je na kraju rekao kako su slijedeći pregovori u ponedjeljak u 15 sati.

- Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor. Hrvatska nema vremena dugo čekati, sljedeći sastanak je za tjedan dana - rekao je Plenković nakon sastanka. 

Plenković: Kontaktirali su nas iz Narodne koalicije i HNS-a

Baš kao što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio, u utorak u 17 sati HDZ započeo je razgovore o formiranju Vlade s Mostom. 

- Naši suradnici u pregovaračkom timu razgovaraju s kolegama iz Mosta o našoj budućoj suradnji. Moj je cilj da uspostavimo temelje kako bismo što prije mogli biti u poziciji da oformimo vladu i stabilnu većinu. Ovo su razgovori o tome kakav je novi HDZ, kojeg gradim, kojeg mijenjam. S Mostom smo i dosad imali suradnju. Imamo puno respekta, čestitao sam kolegi Petrovu na izvrsnom rezultatu. Želim da dogovorimo suradnj, ako je to moguće - kazao je Plenković u intervjuu za RTL Danas.

Kazao je da se na sastanku razgovara s 7 jamstava koje je dao Most, ali da nije bilo riječi o foteljama.

- Nisam doživio nikakav ultimativan ton. Shvatio sam da su svih 7 točaka politička poruka Mosta o tome kako bi se institucije trebale odgovorno ponašati prema građanima. Razgovori se nastavljaju - dodaje Plenković.

Kaže da je teoretski odnosno pravno moguće svih 7 točaka donijeti prije prve sjednice Vlade, no dodaje da je skloniji redovitoj proceduri.

- Mislim da je dobro da svaki zakonski akt prođe odgovarajuću proceduru, mišljenje vlade, nadležnih resora, pa između ostalog, oko nečega bismo trebali imati i stav Europske komisije" - rekao je.

- Neki uvjeti su prihvatljivi, možemo brzo postići suglasje, za neke je potreban dug rad vlade. Nije stvar davanja vremena Mostu. Ja želim da uzmemo rok koji nam daje Ustav i da se unutar njega sve dogovori. Htio bih da idemo na cjeloviti način. Ne vidim dramu da sve mora biti sutra - kazao je Plenković.

Na upit hoće li Mostu prepustiti mjesto predsjednika Vlade, rekao je da o hipotetskim pitanjima neće govoriti.

- Napravili smo veliki posao, moja misija je bila povratiti vjerodostojnost HDZ-u, imam respekt prema svemu što je napravio Tuđman i što je napravljeno tijekom devedesetih godina. Sada smo krenuli u povratak povjerenja - kazao je Plenković.

Kazao je da mu Tomislav Karamarko nije čestitao na pobjedi.

Što se tiče ostalih razgovora, Plenković je rekao da je HDZ već razgovarao s predstavnicima nacionalnih manjina.

 - Obavili smo razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina, nismo pričali o tome hoće li imati mjesto u Vladi. Bilo je kontakata i iz Narodne koalicije, ne samnom, ali s drugim suradnicima. To je normalno, bilo je i kontakata iz HNS-a - rekao je.

- Očekujem stabilnu vladu s jasnim programom za iduće četiri godine - dodao je Plenković.

Komentirao je i unutarstranačke izbore u SDP-u rekavši da se ne želi u to miješati.

- Na njima je da odrede svoj smjer. Moja misija je dugoročna", kazao je.

 

Pokretanje videa...

00:07

Počeli pregovori s Mostom

Plenković je uoči sastanka potvrdio da je razgovarao s čelnikom Mosta Božom Petrovom i čestitao mu na izvrsnom izbornom rezultatu

- Razgovarao sam s Petrovom, čestitao sam mu na izvrsnom rezultatu i dogovorii smo da danas da u 17 sati započnu pregovori između HDZ-a i Mosta, kazao je Plenković i odmah objasnio što misli o sedam jamstava Mosta:

- Cijenimo ih kao mali doprinos budućnosti Hrvatske, načelno ih razumijemo, ali neka od tih jamstava zahtijevaju detaljnija obrazloženja, rekao je Plenković i dodao kako još treba vidjeti koliko se ta jamstva podudaraju s HDZ-ovim programom.

Na pitanje koje su točke uopće sporne u zahtjevima Mosta, Plenković odgovara da se radi o proglašenju Zaštićenog ekološkog ribolovnog pojasa (ZERP), koji nije prvi puta tema kampanja i međustranačkih pregovora. Naveo je da u HDZ-u postoji niz pojedinaca, koji su se bavili tom tematikom u fazi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te da ga je nužno proučiti sa stručnog aspekta te međunarodnog prava, dodajući "znamo koje su nadležnosti EU i kakve su posljedice proglašenja".

Osim proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, Mostovi uvjeti su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, financiranje političkog sustava, izmjene Ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u,  zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku.

HDZ je svoj pregovarački tim predstavio još jučer. U njemu su Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Goran i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te Davor Božinović, a savjetnik će im biti Vladimir Šeks.

Most će zastupati, doznaje N1,  Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić, Robert Podolnjak i Ante Cikotić.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 524
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.