Obavijesti

News

Komentari 86

HDZ i SDP rastu, Živi zid se gotovo izjednačio s Mostom

HDZ i SDP rastu, Živi zid se gotovo izjednačio s Mostom
8

Oko pitanja hoće li Vlada HDZ-a i HNS-a odraditi mandat do kraja, građani su podijeljeni. Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, a da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto

VIDEO

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u lipnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o političarima, potezima vladajućih i smjeru u kojem Hrvatska ide.

HDZ i SDP prema rezultatima ovog istraživanja bilježe blagi rast, Most pada, dok je Živi Zid postojan. 

HDZ lipanj završava s 34,8 posto i već je treći mjesec u blagom rastu. Istina, sve je to unutar statističke pogreške baš kao i rast SDP-a koji lipanj završava na potpori od 22,2 posto. Most je „izletio“ iz Vlade, a lipanj završava potporom od 7,4 posto. Mjesec prije imali su potporu od 9,2 posto. Živi zid je postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

Nakon njih, sljedeća je stranka Milana Bandića 365 s potporom od 3,6 posto, slijedi ih HSS koji se oporavio i sada uživa potporu od 3,3 posto, IDS može računati na 2,6 posto, a HNS pak ima potporu od 2,4 posto. HSU lipanj završava na potpori od 2,4 posto, a stranka Pametno na 2 posto. Ostale stranke ili neke druge, imaju trenutačno 5,3 posto među biračima, a neodlučnih birača je 6,5 posto.

Većina ne odobrava rad Vlade 

Oko pitanja hoće li Vlada HDZ-a i HNS-a odraditi mandat do kraja, građani su podijeljeni. Da će se Vlada raspasti misli 43 posto građana, da će odraditi još 3 i pol godine misli njih 42 posto, a ne zna njih 15 posto.
 
U odnosu na mjesec prije to je zapravo dobar rezultat za premijera. Tada je 56 posto građana mislilo da koalicija neće odraditi mandat do kraja, a tek ih je 32 posto mislilo suprotno. 

Vladine politike ne odobrava 54 posto ispitanika, odobrava ih 34 posto, a ne zna njih 12 posto. No i tu je vidljiv blagi pad pesimizma u Vladine politike i porast optimizma. Mjesec prije Vladine politike nije podržavalo 63 posto ispitanika, a uz Banske dvore bilo ih je samo 27 posto.

Raste optimizam

Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto, a ne zna 11 posto. Činjenica je kako je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

Raste i potpora predsjednici

Svaki drugi građanin, ili njih 50 posto, daje podršku radu predsjednice, što je porast od 5 postotnih poena u odnosu na mjesec prije. Istodobno, 40 posto birača joj ne daje podršku, ali taj je broj u padu. Ne zna njih 10 posto.

Plenković je popravio dojam

Među ispitanicima i dalje ima najviše onih koji o Predsjednici imaju pozitivan dojam – njih je 55 posto, dok je onih s negativnim dojmom 37 posto. Premijer Plenković je među ispitanicima popravio dojam u odnosu na mjesec prije i sada o njemu pozitivno misli njih 43 posto, dok je onih s negativnim dojmom 46 posto. Božu Petrova pozitivnim ocjenjuje 36 posto ispitanika, a negativan dojam ima njih 52 posto. O Davoru Bernardiću među ispitanicima 25 posto njih misli pozitivno, a njih 55 posto negativno. 

Istraživanje provodi agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 978 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...