News

Komentari 181

HDZ nema nikog drugog: Culej se vraća u Sabor, jer je samo on ostao kao zamjena za Puljašića?

HDZ nema nikog drugog: Culej se vraća u Sabor, jer je samo on ostao kao zamjena za Puljašića?

HDZ može pokušati samo neke druge kombinacije, poput toga da župan Marušić da ostavku i više se ne kandidira ili da Nikola Mažar da ostavku iako je upravo dobio novi zadatak: obnoviti Banovinu

Nakon što je zbog afere namještanja poslova u Požegi gradonačelnik Darko Puljašić morao dati ostavku u Saboru, vrh HDZ-a nema drugu opciju nego u Sabor vratiti ‘zločestog” zastupnika Stevu Culeja.

Culej se na izborima nalazio u petoj izbornoj jedinici s Nikolom Mažarom, Zdravkom Marićem, Mariom Banožićem, Josipom Aladrovićem i Danijelom Marušićem. Trojica od navedenih su ministri, Mažar je prvi čovjek Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a potonji Marušić odlučio ostati župan Brodsko-posavske županije. 

Svi oni su dobili zamjene s liste na kojoj je ukupno 14 imena. Naime, u Sabor ne može ući bili tko kao zamjena, nego se mora biti na izbornoj listi u istoj izbornoj jedinici. HDZ-u koji je osvojio osam mandata, sada nedostaje imena nakon Puljašićeve ostavke. Jedino je Culej s čitave liste ostao bez ikakve funkcije i raspoloživ je za zamjenu. 

Mogu pokušati samo neke druge kombinacije, poput toga da župan Marušić da ostavku i više se ne kandidira ili da Nikola Mažar da ostavku iako je upravo dobio novi zadatak: obnoviti Banovinu. 

Vodstvo HDZ-a još uvijek nije donijelo odluku o tome da li Culej ide nazad u Sabor ili ne. Vjeruje se kako će to biti riješeno idući tjedan. Oni imaju tanku većinu od 76 ruku i svaki glas je važan za održavanje većine.  Nevjerojatna je to i neočekivana situacija za Culeja, ali i iznenađenje za HDZ. Poznato je, naime, da Culej predsjedniku stranke HDZ nije najomiljeniji stranački pripadnik jer je na predsjedničkim izborima krajem 2019. godine podržao – Miroslava Škoru, a ne stranačku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović. 

Culej je tada izjavio da mu se svidjela Škorina predizborna izjava da će,  ako postane predsjednik, pomilovati Tomislava Merčepa, osuđenika za ratni zločin. Kasnije je zbog te podrške suparniku požalio. Javnosti je poznato da je Stevo Culej brat poginulog pripadnika redarstvenih snaga MUP-a koji je ubijen u ‘sačekuši’ u Borovu Selu  s još 11 drugih mladića. 

Od tog vremena Culej, koji je također bio pripadnik MUP-a, nema milosti prema Miloradu Pupovcu kojega je počesto vrlo grubo prozivao iz saborskih klupa, što se, dakako, nije sviđalo premijeru Andreju Plenkoviću s obzirom na to da opstanak njegove Vlade ovisi o tri glasa srpskog SDSS-a. 

Culej je, inače, u Sabor prvi puta izabran 2015. godine, bio je član triju saborskih odbora: za obranu, veterane i pravosuđe, nositelj “krvavih gaća na Velebitu tijekom rata” što je poručio Ivanu Pernaru i posvemašnji šovinista koji nikada zbog svojih izjava neistomišljenicima nije bio kažnjen. Iako smo ga upitali za komentar povodom vjerojatnog ponovnog ulaska u Sabor, Culej nije bio za razgovor.

Najčitaniji članci