Obavijesti

News

Komentari 19

HDZ-ovac Mario Kordić izabran je za gradonačelnika Mostara

HDZ-ovac Mario Kordić izabran je za gradonačelnika Mostara

Podsjetimo, među kandidatima za gradonačelnika je bila i Irma Baralija, koja je u prvom dijelu konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća imala pet glasova

VIDEO

Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, novi je gradonačelnik Mostara.

Kordić je u Gradskom vijeću Grada Mostara danas dobio podršku 17 vijećnika, dok je njegov protukandidat Zlatko Guzin iz SDA dobio podršku 16 vijećnika.

Ovime je završen proces izbora gradonačelnika Mostara koji je bio opterećen nacionalnom odrednicom kandidata.

Kordić i Guzin prošli su u treći krug poslije drugog kruga tajnog glasovanja nakon što je prošlog tjedna sjednica prekinuta jer je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Predlagali su rotiranje gradonačelnika

Predlagali su da se uvede tzv. "rotirajući" gradonačelnik, odnosno da se na poziciji šefa izvršne vlasti u Mostaru smjenjuju kandidati SDA i BH Bloka, no ta ideja je odbačena nakon što su međunarodni dužnosnici upozorili da je nestatutarna.

Uoči današnje sjednice oglasili su se iz Izaslanstva Europske unije u BiH, OHR-a, OESS-a, te veleposlanstava Amerike i Velike Britanije  te pozvali mostarske vijećnike da dalje ne odgađaju proces izbora gradonačelnika. Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega su vijećnike pozvali da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom. 

HDZ BiH je pobjednik izbora u Mostaru s 13 osvojenih vijećničkih mandata, druga po snazi je Koalicija za Mostar koju je okupila SDA, slijede BH Blok s pet, HRS s tri te PMP s dva i Srpska lista "Ostajte ovdje" s jednim vijećnikom.

"Nema gubitnika u ovoj utrci"

Kordić je liječnik i ravnatelj Doma zdravlja Mostar koji se ranije nije bavio politikom.

Novoizabrani gradonačelnik Mostara zahvalio je svome protukandidatu na čestitci i rekao kako će biti motor razvoja Mostara.

- Nema gubitnika u ovoj utakmici. Kolega Guzin hvala Vam na čestitci. Bit ću motor ovog grada i pokretač raznih ideja. Očekujem od vijećnika da me kontaktiraju jer očekujem da radimo kao jedno. Funkcija gradonačelnika u Mostaru je prvog među jednakima u odnosu na vijećnike. Sve svoje znanje i energiju ću uložiti u dobrobit Mostara , da sutra ovdje živimo u miru i da se možemo pohvaliti radom koji imamo. Potencijal je ogroman. Želimo stići druge sredine koje su ispred nas iz raznih razloga. Molim vas i za pomoć i za strpljenje kako bismo od Mostara napravili zajedno jednu lijepu priču, rekao je Kordić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk