Obavijesti

News

Komentari 236

HDZ-ovke su glasovale protiv jednakosti žena i muškaraca

HDZ-ovke su glasovale protiv jednakosti žena i muškaraca
1

Prijedlog Rezolucije o jednakosti žena i muškaraca u EU od članica je tražio da zajamče poštovanje načela iste plaće i zabranu otpuštanja za rodiljnog dopusta

VIDEO

Zastupnici u Europskom parlamentu su većinom glasova 'protiv' odbili podržati prijedlog Rezolucije o jednakosti žena i muškaraca u EU u 2012. godini. 'Za' je glasalo 289 zastupnika, a protiv njih 298. Njih 87 bilo je suzdržano. 

U prijedlogu se od članica EU tražilo da "zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene" i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

HDZ-ovci glasovali 'protiv'

Svoje glasove 'protiv' dali su hrvatski zastupnici Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Ruža Tomašić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica. Zastupnici iz redova SDP-a i Laburist Nikola Vuljanić glasali su 'za'.

- Stalno govorimo o hrvatskim interesima, očito jednakost žena i muškaraca ne spada u tu kategoriju. Brojni zastupnici ističu kako su najaktivniji, sada je bio pravi trenutak za to i pokazati - rekao je Nikola Vuljanić

- Nažalost žene nisu još uvijek postigle onaj stupanj ravnopravnosti sa svojim muškim kolegama. Zanimljivo je da EU koja se bori za jednakost spolova nije od postojanja Europske komisije do sada imala niti jednu predsjednicu,a situacija se neće poboljšati ni u sljedećem mandatu jer su svi muški kandidati. Ni u EP nije ništa bolja situacija. Nikada ni jednoj ženi nije dana ta prilika. Žene u poslovnom svijetu ništa bolje ne prolaze jer su još uvijek potplaćenije od muškaraca, a posebno su na udaru otkaza kad zatrudne što i novi hrvatski prijedlog zakona o radu predviđa. Statistike pokazuju da su žene bolji direktori, političari ali i zaposlenici pa se nadam da ćemo im uskoro dati mjesto koje zaslužuju - poručio je Vuljanić. 

Tonino Picula je izrazio žaljenje što takvim ishodom glasovanja "nisu prepoznati bitni ekonomski elementi tog izvješća koji su ukazivali na značajnu razliku među ženama i muškarcima, elementi koji konstituiraju odnos suvremenoga društva prema jednom od vlastitih najvažnijih i najproduktivnijih dijelova ženama".

Razlika između muških i ženskih mirovina je 39 posto!

Žene su čak 16 posto manje plaćene za isti rad od muškaraca. Prosječna razlika između muških i ženskih mirovina je nevjerojatnih 39 posto. Prema podacima Europske komisije, 31,6 posto muškaraca i 40 posto žena u EU-u u dobi između 30 i 34 godina stekli su visokoškolske kvalifikacije dok su žene predstavljale 60 posto netom diplomiranih osoba. Iako 46 posto svih doktorskih diplomanata u državama članicama jesu žene, samo u 15,5 posto ustanova visokog obrazovanja su one na čelu. Također, tek 10 posto sveučilišta ima ženu za rektora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...