Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
163 komentara

HDZ-ovku koja je spominjala 'Srbe i vrbe' izbacili iz stranke

Nakon skandalozne izjave da vrbe za Srbe ne trebaju Rijeci, već možda nekim selima u Dalmaciji, riječki HDZ iz stranke je isključio Ivonu Milinović, koja je bila i predsjednica Odbora za nacionalne manjine

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
163 komentara

Časni sud primorsko-goranskog HDZ-a jednoglasno je iz stranke isključio gradsku vijećnicu Ivonu Milinović, koja je u vrijeme kad je dala skandaloznu izjavu o 'Srbima i vrbama', bila i predsjednica Odbora za nacionalne manjine.

HDZ SE OGRAĐUJE OD VIJEĆNICE Milinović nakon 'Srba i vrba': 'Torcidi se neću ispričavati'

Ona je, podsjećamo, gostujući u emisiji u rujnu, komentirala sramotnu pjesmu Torcide o Rijeci pa je rekla kako vrbe za Srbe nisu potrebne Rijeci, već možda nekim dalmatinskim selima u kojima ih ima više. 

Rijeka: Sjednica Gradskog vijeæa | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sama je dala ostavku u Odboru za manjine

Kako piše Novi list, Ivona Milinović tvrdi da nije dobila nikakvu službenu obavijest i da zato ne može komentirati isključenje.

Ranije se ispričala, nakon što je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine, te je rekla kako su njezine izjave izvučene iz konteksta.

HAKIRALI JOJ GLASNICE?! HDZ osudio sramotan ispad vijećnice o Srbima i vrbama

Dodala je i kako smatra da je ova njezina ostavka dovoljno te da u njezinom slučaju nisu potrebne nikakve dodatne stegovne mjere. 

No riječki HDZ nije se složio s njom.

- Mi smo svoje rekli i zatražili smo očitovanje Županijskog časnog suda. Odluka je jednoglasna. Što se tiče vijećničkog mandata, on pripada osobi, a ne stranci i o tome odlučuje Ivona Milinović . Naš županijski politički tajnik Dinko Beaković vratio je mandat nakon što se učlanio u HDZ. Dakle, riječ je o moralu, no to je njezina odluka - rekao je za Novi list Lucijan Vukelić, predsjednik riječkog HDZ-a.

Rijeka: Sjednica Gradskog vijeæa | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

'Možda vrbe za Srbe trebaju u selima u Dalmaciji'

Podsjećamo, Ivona Milinović, HDZ-ova gradska vijećnica u Rijeci te bivša asistentica Davora Ive Stiera u Europskom parlamentu, krajem rujna gostovala je kod Marka Juriča u podcastu 'Projekt Velebit'.

POGLEDAJTE VIDEO

Od samog početka intervjua, Jurič je bio jako zainteresiran za ideološku podjelu u Rijeci, a Milinović mu je objasnila da Rijeka 'diše hrvatski', ali da HDZ nikad nije uspio mobilizirati glasače u dovoljnoj mjeri da bi došao na vlast.

Rijeka: Sjednica Gradskog vijeæa HDZ-OVKA BROJALA SRBE Milinović više nije predsjednice Odbora za nacionalne manjine

U jednom trenutku voditelj je citirao navijačku 'pjesmu' splitske Torcide u kojoj vrijeđaju grad i njezine stanovnike.

- Šugava Rijeko, smrdljivi grade, Pobit ću pola tvoje Armade, Šugava Rijeko puna si Srba, Ne brini, Rijeko, ima još vrba, citirao je Jurič. Iste stihove još je jednom, napamet, citirala i Milinović, uz širok osmijeh pa ispalila:

- Ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba, dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40 posto.

I voditelj je bio u šoku.

- Ne znam jeste li se dobro izrazili... Rekli ste - nama ne treba vrba, samo 6,5 posto je Srba, pomalo je zbunjeno Jurič pokušavao ispraviti HDZ-ovu gradsku vijećnicu. 

Ona mu je odgovorila:

- Ako ćemo biti bezobrazni, oni su uvrijedili naš grad...

- Ne treba ih nigdje na vrbe, ubacio se Jurič opet. 

- Ma naravno da ne treba. Ali, ne, ne, ne, ja govorim ako ćemo ići takvim jezikom ulice - rekla je tada Milinović i izazvala zgražanje.

Rijeka: Sjednica Gradskog vijeæa | Autor: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL


 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message