Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

HDZ predlažio izmjene zakona: Bez zastare za progon pedofila

Jedna od najvažnijih novina je da više nema zastare za progon pedofila, dok po važećem zakonu progon zastarijeva ovisno o visini propisane kazne za pojedino kazneno djelo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
38 komentara

HDZ je u saborsku proceduru uputio antipedofilski zakon kojim se značajno pooštravaju kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, a najvažnija novost je da nema zastare za progon seksualnih predatora. Zakon ide u redovnu proceduru, a u HDZ-u očekuju da će on biti usvojen do proljeća iduće godine. 

- Ova kaznena djela više neće podlijegati zastari jer su to specifična kaznena djela koja se često prijavljuju tek kad djete odraste odnosno kad pođe deset i više godina. Tada po važećem zakonu počinitelj ne može biti gonjen jer to hrvatsko zakonodavstvo trenutno ne omogućava, a ubuduće će biti moguće. To je važno i zbog toga što u međuvremenu dok počinitelj nije osuđen, on na novim generacijama djece može počiniti isto kazneno djelo - kazala je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je autorica navedenih izmjena zakona.  

[video: 1197962 / ]

Izmjenama je predviđena zabrana obavljanja djelatnosti ili dužnosti u kojima se dolazi u redoviti odnosno neposredni kontakt s djecom za pravomoćno osuđene zbog seksualnog zlostavljanja djeteta, što je do sada bilo prepušteno sucu na volju. 

- Prema važećem zakonu pravomoćno osuđenim za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta, sudac je mogao, ali i nije morao dati zaštitu mjeru zabrane obavljanja dužnosti, ako osuđenih dolazi u redovni kontakt s djecom, primjerice radi u školi no to će u budućnosti biti onemogućeno - izjavila je Petrijevčanin Vuksanović.

Sud mora propisati sigurnosne mjere

Propisano je i da oni koji se javljaju za rad u ustanovi u kojoj redovno dolazi u kontakt s djecom poput vrtića, škola, centara za socijalnu skrb, sportskih klubova ili je pak riječ o poslovima dadilje, kao dio natječajne dokumentacije tražiti će se Izvadak iz kaznene evidencije odnosno tzv. registra pedofila. Propisuju se i sigurnosne mjere nadzora. Važećim zakonom sudac može odlučiti hoće li ili ne propisati sigurnosne mjere praćenja nad osuđenim pedofilom, a predloženim izmjenama utvrđuje se da sudac te sigurnosne mjere mora propisati.

- To znači da onaj tko je počinio spolno zlostavljanje djeteta sljedećih pet godina mora prolaziti provjere, a do sada je bilo tri godine. Na ovu izmjenu odlučili smo se zato što su slučajevi u Velikoj Britaniji i Francuskoj pokazali da spolni zlostavljači koji su osuđeni na kazne zatvora manje od dvije godine su nakon odsluženja kazne primjerice za mamljenje djece ili pornografiju, postali pravi spolni zlostavljači djece. Zato je potrebno i za kaznena djela za koja je zatvorska kazna manja od dvije godine uvesti sigurnosni nadzor - obrazložila je Petrijevčanin Vuksanović. 

Dulje kazne zatvora

Kada je riječ o kaznama za pedofile one s dosadašnjih pet rastu na 15, 20 ili dugotrajni zatvor ovisno o vrsti kaznenog djela.   

- Kazne su u nekim slučajevima povećane i dvostruko u okviru onoga što Kazneni zakon dopušta. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kad je više počinitelja, kad su počinitelji iz obitelji ili kad je djetetu nanesena teška psihička i fizička ozljeda ili je dijete ostane trudno ta kazna je čak i iznad onoga što hrvatski kazneni zakon dopušta, a riječ je 20 godina ili kazni dugotrajnog zatvora. Kada je riječ o kaznama za silovanje djece mlađe od 15 godina i tu su kazne maksimalne do 15 godina zatvora - ustvrdila je Petrijevčanin Vuksanović.  

Izmjene zakona utvrđuje se i da iz registra pedofila više nema brisanja odnosno seksualni predatori u toj evidenciji biti će do svoje smrti. 

- Ova kaznena djela jedna su od najtežih i moraju biti adekvatno sankcionirani i prevenirani. Ove izmjene zakona se ide u tom smjeru. Ovo su do sada najradikalnije izmjene i iako je tema teška mogu reći da sam danas sretna što je došlo do ovoga - kazala je Petrijevčanin Vuksanović.   

'Bilo je krajnje vrijeme za ove izmjene'

Napomenula je je kako je u posljednje dvije godine u Hrvatskoj zabilježen porast spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir nije adekvatno uređen. 

- Svaka takva tragedija građane, ali i mene je činila sve revoltiranijom i bilo je krajnje vrijeme za ove izmjene zakona - izjavila je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.  

Zastupnica Branka Jurićev Martinčev poručlila je kako HDZ ovim izmjenama Kaznenog zakona želi snažnije zaštiti djecu. Tako oni koji ubuduće ne prijave kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazneno djelo spolnog zlostavljanja djeteta kaznit će se zatvornskom kaznom do tri godine.

- Dužnost građanina da štite djecu u prednosti je pred profesionalnom tajnom. Znamo da je bilo slučajeva kada je bila isprika da zbog dužćnosti čuvanja profesionalne tajne pojedinci nisu progovarali o svemu onome što su znali, a time počinitelj ima mogućnost ponavljanja kaznenog djela. Ovim zakonom profesionalna tajna ne može štiti pojedinca da ne progovori - izjavila je Juričev Martinčev.  

Navela je kako je od 2014. godine do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo je 140 osuđujućih te tri oslobađajuće presude, dok su dvije presude bile za neubrojivost. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućh i jedna oslobađajuća presuda.

HDZ-ov antipedofilski zakon dobio je punu potporu ministra pravosuda Dražena Bošnjakovica i premijera Andreja Plenkovica. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message