Obavijesti

News

Komentari 6

VIDEO Poslušajte govore: HDZ predstavio listu kandidata za EP

VIDEO Poslušajte govore: HDZ predstavio listu kandidata za EP
2

Program je počeo predstavljanjem kandidata od zadnjeg prema prvom mjestu, na kojem je Andrej Plenković

VIDEO

Predstavljanje HDZ-ove liste kandidata za Europski parlament počelo je pozivom Krunoslava Katičića: 'Možemo zauzeti mjesta! Halo, počinjemo zauzmimo mjesta. Hajmo zauzeti mjesta! Andrej Plenković je zadnji ušao u dvoranu, prisutni HDZ-ovci su ga pozdravili ustajanjem i pljeskom.

PRATITE UŽIVO:

Program je počeo predstavljanjem kandidata od zadnjeg prema prvom mjestu. Prva je tako govorila Marijana Petir.

- Zahvaljujem na velikoj podršci koju ste nam dali danas. Vjerujem da ćemo na izborima uz vašu podršku izboriti veliku i snažnu pobjedu. To će biti pobjeda za našu Hrvatsku, za naše ljude jer se interes Hrvatske brani u Europskom parlamentu. Znate da se borim za očuvanje hrvatskog sela, ruralnog područja i poljoprivrede. Stalo mi je, kao i svima nama, da se stanovnike i poljoprivrednike pita što njima treba da ostanu na hrvatskom selu i da nastave za nas proizvoditi hranu. Zalagat ćemo se da se smanji birokracija da se naši poljoprivrednici ne moraju time baviti, za utvrđivanje zelene ambicije utvrde polazne osnove država članica, da se smanji pritisak na naše tržište, da trgovinski ugovori s trećim zemljama moraju imati uvjete koje njihovi poljoprivrednici moraju ispuniti - rekla je i čestitala Dan Europe okupljenima. 

- Važno je da za zastupnike u EU parlament izaberete ljude koji vole Hrvatsku i svoj narod. Takvi su ljudi na ovoj listi. Podržite nas ako želite da Hrvatska bude i dalje snažna i važna - zaključila je. 

Nakon nje, za govornicu je došao Danijel Marušić. 

- Rođen sam 1972. godine, obiteljski čovjek, oženjen, otac trojice sinova. Živim u mojoj Slavoniji, u Novoj Gradiški. Nakon završetka Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, doktorirao sam 2017. godine, a nakon odsluženja vojnog roka, radio sam kao tehnolog u jednoj mljekari, kao doktor veterinarske medicine, u Slavoniji u jednoj veterinarskoj ambulanti i kratko u komunalnom poduzeću. Svoju političku karijeru započeo sam 2001. godine u Okučanima kao predsjednik općinskog vijeća, pa županijski vijećnik 2005. godine, a 2008. sam imenovan za župana Brodsko-posavske županije. 2009. pobijedio na izborima i župan sam sve do sada. Ono s čim se ponosim je da sam pet puta biran u Hrvatski Sabor, ali zbog nespojivosti dužnosti ostao sam u Slavoniji kao župan. Isto tako predsjednik sam Hrvatske zajednice županija - kazao je.

- Ono što me doista raduje je što sam član Hrvatske delegacije u Odboru regija, a taj odbor me oplemenio u mojim pogledima prema EU. Imao sam tu čast da vodim županiju i prije ulaska Hrvatske u EU i nakon ulaska, i vidio sam i sudjelovao u pozitivnoj transformaciji hrvatskog društva prema europskim politikama. Odbor regija je ustvari glas regija, općina, gradova i županija u EU i tada sam shvatio koliko je važna sinergija i zajedničko djelovanje između europske, nacionalne, regionalne i na kraju lokalne razine. Shvatio sam važnost europskih politika, kohezijske politike, gospodarstvene, zdravstvene. Shvatio sam koliko je bitno zadržati našu kulturu, tradiciju, a pogotovo kada živite uz granicu, uz Savu, kao ja. Onda shvatite koliko je važna i migracijska politika, ali i obrambena i sigurnosna politika. Uvijek napominjem demokraciju i decentralizaciju.

- Zahvaljujući predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, napravili smo velike iskorake u decentralizaciji i zato smo ojačali županije, pojačali financijski i zato smo mogli provesti sve ove projekte. U mojoj županiji su obnovljene 23 škole, sve bolnice su obnovljene, gospodarski objekti, sustavi za navodnjavanje, sve je to napravljeno. Tim smjerom, ukoliko budem izabran u Europskom parlamentu, ću raditi i dalje, a ono što bih istaknuo je da mi je čast biti na ovoj listi. Sve moje kolegice i kolege su sposobni da se izbore za naše nacionalne interese, da privuku europske fondove i mijenjaju hrvatsko društvo uvijek na bolje, za dobrobit svih koji žive u RH - rekao pa se zahvalio Plenkoviću i stranačkim kolegama na ukazanom povjerenju. 

- Idemo u još jednu pobjedu za našu Hrvatsku, za jaku, važnu, uvijek svoju i europsku - zaključio je Marušić svoj govor.

Na 10. mjestu HDZ-ove liste kandidata za EP Ante Mihanović iz Splita.

- Iznimna je čast biti na ovoj listi, posebno jer listu predvodi naš predsjednik i premijer Andrej Plenković. Mislim da ćete ostati zlatnim slovima upisati u hrvatsku povijest jer s vašim mandatom jedna epoha u hrvatskoj završava. U vašem mandatu su ostvareni strateški elementi koji su bili zacrtani pod predsjednikom Tuđmanom 90-ih godina. Vidljivo je i u tom strateškom segmentu razvoj, ali i u taktičkim, operativnim, svakodnevnim stvarima. Od rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, rasta plaća, mirovina, kreditnog rejtinga na razinu investicijskog. Zbog toga je i hrvatski narod prepoznao i sa 110 tisuća glasova više u odnosu na prije četiri godine. Ponovno poklonili povjerenje, da hrvatsku vodite u sigurnost, za razliku od onih drugih - kazao je.

- Ono čime ću se ja baviti je visokom tehnologijom, posebno u Dalmaciji. Želja mi je kroz moj politički rad omogućiti razvoj i farmaceutske industrije, ali i drugih visokih tehnologija u Dalmaciji, kroz pravljenje političkog okvira za lakšu implementaciju znanja i iskustava. Isto tako, poseban naglasak želim staviti i na turizam, i tu se zahvaljujem našem ministru unutarnjih poslova, jer bez sigurnosti i stabilnosti nema ni turizma. Tom turizmu moramo dati dodatan značaj, pogotovo u smislu zdravstva, implementacije naših znanja i iskustava. U Dalmatinskoj zagori razvoj demografije kroz razvoj poljoprivrede, ruralnog razvoja i ruralnog turizma. Ono na što ću poseban naglasak staviti, i zbog čega se zahvaljujem predsjedniku Plenkoviću, je što je Dalmacija uvrštena u dva prometna koridora u EU - od Baltina do Jadrana i od zapadnog Balkana do istočnog Mediterana. Da nije bilo potpore premijera Plenkovića, ti koridori ne bi bili ucrtani u TNT europsku mrežu - rekao je pa ponovno zahvalio Plenkoviću. 

- Okvir našeg djelovanja nije samo politički i gospodarski, nego i ideološki. Moramo se pobrinuti da vrijednosni sustav kojeg baštinimo, da način života kojeg živimo, da vrijednosti koje imamo, ostavimo i našoj djeci. I to će biti politički put kojem ću ići i kojim ću se baviti ukoliko budem izabran. Uvjeren sam da će ova lista, predvođena najboljim premijerom, ostvariti izvrstan rezultat i da ćemo suvereno pobijediti na ovim izborima, ali ne radi nas, ne radi HDZ-a, već radi Hrvatske i boljitka naših građana - zaključio je Mihanović.

Potom je za govornicu stigao 9. na listi, Marko Pavić.

- Zadovoljstvo je ovdje biti s vama. EU je unija vrijednosti, gdje branimo demokratske standarde, vladavinu prava, ali isto tako vrijednosti kohezije, konvergencije i ravnomjernog regionalnog razvoja, odnosno da sve naše regije i svi naši građani dosegnu prosjek i standard života Europske unije. Upravo je to srž politike modernog suverenizma - kazao je na početku svog govora. 

- Kada ste se, predsjedniče, izborili za 25 milijuna eura europskih sredstava, a uzmimo Milanovića koji je izgubio milijardu. Mogli smo imati milijardu više da su oni 2013. znali pregovarati i imali znanje. To je politika u kojoj su predstavljeni instrumenti Europa sljedeće generacije gdje je Hrvatska druga najuspješnija, peta rata. Naša predsjednica EK donosi nam svaku ratu i hvala joj na vrlo uspješnom mandatu - rekao je.

SVE GOVORE POSLUŠAJTE NA POVEZNICI.


Plenković predstavio izborni program: 'Hrvatska je utjecajnija više nego ikada prije'

Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković rekao je u četvrtak da program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je utjecajnija nego ikada prije, te poručio kako će se zalagati da dođemo na 82 posto prosjeka EU.

- Program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je kapitalizirala svoj međunarodni položaj i utjecajnija  je više nego ikada prije - rekao je Plenković na predstavljanju kandidata i izbornog programa Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a.

Poručio je i kako u novim izazovima moramo biti spretni u korištenju našeg međunarodnog položaja pa do svih mogućih politika na europskoj i nacionalnoj razini. Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja prije pet godina u portfelje Europske komisije "utkala" demografsku politiku, istaknuvši da je demografija u međuvremenu posala tema oko koje se lideri natječu tko će više na sastancima Europskog vijeća govoriti o tom problemu.

Zagreb: Predstavljanje kandidata i Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament

Ono što se događa Hrvatskoj, kazao je nije svojstveno samo nama već je to problem koji postoji diljem zemelja članica EU, posebice zemalja Srednje i Istočne Europe. Kazao je da će učiniti sve da u idućem mandatu njegove vlade Hrvatska sa sadašnjih 76 posto dođe na 82 posto prosjeka EU. Statistika pokazuje, naglasio je da u zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, razlika plaća prema nekim zapadnim zemljama postaje sve manja a uvjeti života u krugu svoje obitelji, prijatelja i domovine postaju isplativiji nego privremeni odlazak u drugu zemlju.

- I taj cilj nam je na domak - poručio je.

Podsjetio je na projekte koje su ostvarili u njihovom mandatu, kao što su Pelješki mostom kojim je povezan hrvatski teritorij, LNG terminal na Krku, projekt Slavonija i politika ravnomjernog regionalnog razvoja u koji je u zadnjih osam godina uloženo tri milijarde eura.

Hrvatska se uz to zalagala za što bolji položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda koji, smatra, još uvijek treba ostvariti svoju punu ravnopravnost. Podsjetio je da je prije mjesec i pol dana donijeta strateška odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH. 

Zagreb: Predstavljanje kandidata i Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament

- To su gigantski uspjesi i uspjesi čije vrijednosti će ostaviti traga i smjera za nama najvažniju susjednu zemlju a osobito za osnaživanje položaja hrvatskog naroda - istaknuo je.

Plenković je rekao da su HDZ-ovi zastupnici u europskom parlamentu pratili politike Vlade, podržavali integracijske napore i borili se za ulazak u šengenski prostor za razliku od onih koji su apriori bili protiv svega i interesa vlastite države.

Također, kazao je, bilo je i onih čiji su kolege iz klubova zastupnika u Europskom parlamentu radili na sabotiranju hrvatskog članstva u šengenskom prostoru.

- To ćemo jasno govoriti u kampanji - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Iranski predsjednik je mrtav!
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranski predsjednik je mrtav!

Loše vremenske prilike ometale su spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje