Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

'HDZ samo pokušava ovladati s dva važna mjesta u sustavu'

Ivo Josipović i Jadranka Kosor govorili su o svom odnosu dok su bili predsjednik i premijerka te ga usporedili s odnosom Kitarović-Orešković. Njih dvoje uvijek su se dogovarali

Foto: Screenshot/HRT
51 komentara

Bivši predsjednik Ivo Josipović i bivša premijerka Jadranka Kosor gostovali su u emisiji Hrvatska uživo na HRT-u gdje su se prisjetili svoje suradnje i usporedili je sa suradnjom Kolinde Grabar Kitarović i Tihomira Oreškovića te su prokomentirali i smjenu šefa SOA-e.

Rješavali nesporazume 


- Imali smo svakakve situacije, bilo je situacija u kojima se nismo slagali. Međutim, nesporazume smo pokušali riješiti što je moguće više za stolom, a što je moguće manje u javnosti -  Kosor.

- Dva sam puta žustro reagirala u javnosti - kad je Josipović nešto prigovorio o gospodarskim potezima Vlade, rekla sam mu da za to nema ustavne ovlasti te oko izbora 2011., priznala je Kosor. No, navela je i pozitivan primjer. Primjerice, zajednički smo odlučili o načelniku Glavnog stožera OS RH Dragi Lovriću. Nismo od početka oko svega bili suglasni, no dogovorili smo se, potpisali i onda izašli u javnost - dodala je.

- Oko nekih stvari se ne slažemo niti danas. Mislim da predsjednik Republike može govoriti o bilo kojoj temi u ovoj državi i ne mogu imati manje ovlasti nego novinar bilo kojih novina - kazao je na početku Josipović. 

Pazili da ne naškode državi

- No, suradnja s Kosor, bez obzira na to što smo imali razlike, bila je uvijek primjerena, i uvijek smo pazili da ne naškodimo državi. Imali smo prijepora i oko imenovanja, ali nikad nismo išli na to da jedan potpiše, pa da radi pritisak na drugoga u javnosti. Koliko god nije bilo lako, uvijek smo se prvo dogovorili pa išli u javnost - objasnio je Josipović.

To se nama ne bi dogodilo

- To se nama ne bi dogodilo. Premijer čeka da prođe neko vrijeme da spasi nešto od svoje vjerodostojnosti. Situacija je gotovo bezizlazna - komentirala je Kosor smjenu šefa SOA-e.

- Dobro je da se kod razrješenja šefa SOA-e raspravi na saborskom odboru, iako to zakon ne nalaže nego samo kod imenovanja. Cijelu priču s tajnim službama, u onom dijelu koji zaista nije tajan, treba demistificirati. Ne mislim da je ova priča išta drugo nego pokušaj HDZ-a da ovlada sa dva važna mjesta u sustavu i da na neki način preduhitri Most u namjeri da na neki način kontrolira situaciju i da ne dopusti monopolizaciju tajnih službi - smatra Josipović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message