Obavijesti

News

Komentari 49

Hebrang: Ne vjerujem čovjeku koji je pobjegao od pravosuđa

Hebrang: Ne vjerujem čovjeku koji  je pobjegao od pravosuđa
1

Hebrang smatra da članovima HDZ-a zbog ove situacije ne treba biti neugodno, već da mogu biti ponosni da su u stranci koja je otvorila vrata akcijama protiv korupcije

VIDEO

Andrija Hebrang (HDZ) ne želi nagađati hoće li se Sanader vratiti u Hrvatsku, ali ističe kako čovjeku koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa ne vjeruje ništa. Upitan je li znao da je bivši premijer zloupotrebljavao svoj položaj kratko je rekao "da sam znao, vjerujte zaustavio bih ga". Ima i odgovor kako je moguće da nitko u HDZ-u o svemu tome nije ništa znao.

- Kako je moguće da obitelj ima kleptomana i da deset godina ne zna da je kleptoman? Onaj koji krade, taj to nikome ne kaže, oni koji s njim kradu također nikom ne kažu. Nije valjda lopov onaj koji odaje da je lopov, lopov je onaj koji krade potiho - obrazložio je Hebrang. Ipak napominje da je o tome saznanja imao uzak krug ljudi oko bivšeg premijera, ali samo onaj koji je u tome sudjelovao.

- Što se tiče nas u vrhu HDZ-a, za nas je stranka bila skromna asketska organizacija, mi smo kampanje obavljali u svojim, a ne stranačkim automobilima - istaknuo je. Smatra da članovima HDZ-a zbog novonastale situacije ne treba biti neugodno, već da mogu biti ponosni da su pripadnici stranke koja je otvorila vrata akcijama protiv korupcije i da čisti u svojim redovima.

- Neugodno treba biti članovima SDP-a i HNS-a koji još svoje korupcije kriju - ustvrdio je Hebrang. Iako je procedura oko skidanja imuniteta, Sanaderu ostavila dovoljno prostora da neometano i bez problema napusti zemlju, Hebrang smatra da se "zbog nekoliko zloupotreba ne treba mijenjati institut zastupničkog imuniteta".

- Oni koji to zloupotrebljavaju samo dokazuju da nisu zaslužiti biti dio demokracije - smatra čelnik Kluba HDZ-a. Tvrdi i da se u slučaju skidanja imuniteta nije moglo brže reagirati od onoga što je učinjeno, a napomenuo je i da trebaju biti propitane sve informacije koje cure.

Bianca Matković (HDZ) nekadašnja Sanaderova bliska suradnica i prijateljica nije bila raspoložena za izjave, a kratko je rekla da očekuje njegov povratak. Ni predsjednik Sabor Luka Bebić nije bio razgovorljiv.

- Ma dajte molim vas, pustite me. Ne želim davati nikakve komentare. Radim u Saboru na temelju zakona i poslovnika. Neću komentirati presude pravomoćne ni nepravomoćne, a kamoli istrage. To neću iz principa! - nervozno je rekao Bebić, no nije odgovorio na pitanje vjeruje li u Sanaderovu nevinost.

Bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin ističe da samo trajanje procedure nije bitno. Ističe da je važnije da prema Ustavu i zakonu, sada ne može pobjeći, te da je na snazi europski uhidbeni nalog.

- Svatko onaj tko treba doći pred hrvatske sudove će doći - poručila je Lovrin.

Matušić: Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja

Frano Matušić, glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a gostovao je u vijestima 24sata televizije. Komentirao je slučaj Sanader.

- Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Tako je sa svim slučajevima pa i ovim - rekao je Matušić. Reagirao je i na izjave oporbenjaka da je vrh HDZ-a znao što Sanader radi te je istaknuo da je upravo HDZ taj koji je započeo borbu protiv korupcije. Slučaj Ive Sanadera ne želi povezivati s pretpristupnim pregovorima Hrvatske s EU.

- Borba protiv korupcije se neće zaustaviti s otkrivanjem jednog ili drugog slučaja. Protiv korupcije će se morati boriti svaka nova vlada - zaključio je Matušić. Ne smatra da bi zbog Sanaderova bijega trebalo raspisivati prijevremene izbore, jer "država, Vlada i Sabor rade svoj posao".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela