Obavijesti

News

Komentari 18

HEP bi trebao biti kraj. Pitanje je samo čiji. Možda Plenkovićev

HEP bi trebao biti kraj. Pitanje je samo čiji. Možda Plenkovićev
1

Nakon upada istražitelja Uskoka u HEP u potrazi za dokumentima o skupoj kupovini i jeftinoj prodaji plina, čini se da se Plenkovićeva vlada ne može iz toga više izvući. Pitanje je samo tko će sada platiti cijenu afere.

VIDEO

Opet Uskok. Opet HDZ. Opet Vlada. Opet državna poduzeća. Opet zahtjevi za ostavkom premijera. Opet laži i obmane.

I opet plin.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudilo se u slučaju Ina MOL jer je mađarskom partneru omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebao izdvojiti posao s plinom.

Oporba danas traži ostavku premijera Andreja Plenkovića nakon što su istražitelja Uskoka upali u HEP kako bi prikupili dokumente vezane uz kupovinu plina po višim, a onda njegove prodaje po nižim cijenama.

Prepiska iz HEP-a

Prepiska objavljena u Nacionalu otkriva kako je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u čak četiri navrata upozoravao ministra gospodarstva Davora Filipovića da se hitno nešto poduzme jer će doći do ogromne financijske štete za HEP. Dopisi su na znanje osobno poslani i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Afera je, dakle, pokucala i na Plenkovićeva vrata.

I Plenković više ne može tvrditi da nije znao što se događa u HEP-u.

Vrlo sličan razvoj događaja pratili smo u eri Ive Sanadera, kao što sada ponavljamo gradivo s Andrejom Plenkovićem. Ne samo u vezi plina u HEP-u, već i pljačke u Ini, kao i posebnog odnosa s Mađarima i nekim plinskim tajkunima.

To je sve već postala rutina. Normalno HDZ-ovo ponašanje. Mišićna memorija.

Povijest se ponavlja

I kao što je svojedobno pompozno objavio premijer Sanader, "tko ne nauči nešto iz svoje povijesti, riskira da mu se ona ponavlja", HDZ-u, koji očito nije naučio ništa iz Sanaderovih afera, ta koruptivna povijest se ponavlja. Kao i svima nama.

Haračenje po državnim poduzećima, misteriozno nestajanje novca, sumnjivo ponašanje koje se pokriva političkim odlukama Vlade, tješenje kako se radi o nesposobnosti, a ne o kriminalu. I Plenkovićeva garnitura postojano korača utabanim stazama Sanaderova HDZ-a.

"Laže, Andrej Plenković laže. Ne vjerujte čovjeku koji laže", izjavio je jutros SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, zahtijevajući ostavku Andreja Plenkovića.

Hoće li i onda Plenkovićeva dionica ranije završiti?

Nije ugasio aferu

Nakon upada Uskoka u HEP jasno je da se afera nije uspjela ugasiti, koliko god Plenković to grčevito pokušavao učiniti. Prvo kroz njezino umanjivanje i ignoriranje, zatim kroz priču da nije ništa znao, pa kroz skretanje pažnje na druge priče i sukobe s predsjednikom Milanovićem, da bi sada istražitelji, ali i dokumenti, otkrili kako je Vlada znala da HEP skupo kupljeni plin prodaje u bescjenje.

Da bi Plenković u isto vrijeme pobjedonosno objavio dokapitalizaciju HEP-a s 900 milijuna eura.

Na Plenkovićevu žalost, u aferu su uključeni redom njegovi ljudi, od HEP-ova Barbarića (inače nedavno umočenog u aferu s bespravnom gradnjom) do ministra Filipovića, premijerova pulena još od zagrebačkih izbora.

Opet MOL

I kao što je Sanader svojedobno zaglavio s MOL-om, među kupcima HEP-ova plina nalazi se i MET, MOL Energy Trade, koji je taj plin plaćao samo 14 eura. "Tko ne nauči ništa iz svoje povijesti"...

Uglavnom, HEP bi nakon današnjih događaja mogao označiti kraj - pitanje je samo čiji.

Hoće li biti žrtvovan samo ministar Davor Filipović koji je navodno ignorirao dopise Frane Barbarića? Hoće li biti smijenjen sam Barbarić, inače Plenkovićev čovjek? Hoće li to biti premijer Andrej Plenković? Ili će možda cijenu platiti HDZ?

Koji je danas osvanuo i u drugoj akciji Uskoka, ovoga puta u Požegi gdje je uhićen bivši HDZ-ov gradonačelnik. 

Opet HDZ. Opet Uskok. Opet korupcijske afere. Opet nanošenje štete državnim tvrtkama.

I opet mučna agonija...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...