News

Komentari 0

HEP: Pustili u rad podmorski kabel između Silbe i Premude

HEP: Pustili u rad podmorski kabel između Silbe i Premude

Zbog kvarova na podmorskom kabelu koji su se dogodili krajem 2019. i u veljači 2020. otok Premuda ostao je odsječen od elektrodistribucijskog sustava

HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) tijekom proteklog vikenda pustio u rad novi podmorski kabel između otoka Silbe i Premude te je otok Premudu ponovno uključio u elektrodistribucijski sustav, čime je za stanovnike tog otoka ponovno uspostavljena sigurna opskrba iz električne mreže. Ukupna vrijednost investicije iznosi 6,6 milijuna kuna.

Zbog kvarova na podmorskom kabelu koji su se dogodili krajem 2019. i u veljači 2020. otok Premuda ostao je odsječen od elektrodistribucijskog sustava. HEP ODS - Elektra Zadar promptno je osigurala interventnu opskrbu električnom energijom iz agregata te je pokrenula aktivnosti na stvaranju uvjeta za trajno rješenje sigurnog napajanja. Pritom je trebalo riješiti problem čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela koje su prouzrokovali brodovi ribarenjem i sidrenjem na toj dionici. Pristupilo se realizaciji kompleksnog zahvata polaganja novog podmorskog kabela, koji je s obzirom na dubinu i konfiguraciju podmorja te potrebu izvedbe potpuno nove priobalne zaštite kabela iziskivao izniman trud i koordinaciju između djelatnika HEP-ODS-a i izvođača radova. Kabel je u subotu 18. travnja 2020., u večernjim satima, pušten u rad.

Najčitaniji članci