Obavijesti

News

Komentari 76

Heroina Hermina (15): Život mi je spasilo 18 teških operacija

Roditeljima Hermine Stefanović liječnici su prije 11 godina rekli da joj vjerojatno nema spasa, no ona snažna i neslomljiva duha odlučila je da se neće predati

VIDEO

Neodoljivi, blistavi osmijeh na licu Hermine Stefanović (15) iz Zagreba nikad nije splasnuo, pa ni kad je kao trogodišnjakinja dobila tumor ni kad su ju liječnici otpisali rekavši da sigurno neće preživjeti.

Nakon 18 operacija danas je gotovo poput vršnjaka.

- Imala je samo tri i pol godine kada smo primijetili da ima problema s hodanjem. Često je padala. Otišli smo liječniku, a čekajući dijagnozu, postala je nepokretna. Doznali smo da ima tumor u prsnom košu koji se širi na kralježnicu i prevelik je za operaciju. Liječnici su rekli da naša Herminica gotovo sigurno neće preživjeti i neka se pripremimo na najgore. No mi se nismo htjeli predati - započinje priču mama Ana Marija Stefanović (37). Herminu su odmah operirali i poslali na kemoterapiju, no tumor je nastavio bujati i nije bilo izbora. Morali su ga izvaditi, no nisu uspjeli. Uslijedile su kemoterapije pa operacije. Zatim su joj propisali 32 zračenja pa opet dvije nove operacije. Unatoč svemu, još je ostao djelić tumora na kralježnici i između rebara pa su zakazali novu operaciju.

- Imala je pet i pol godina kada su konačno izvadili srž tumora. No uslijedila je borba s posljedicama koje je ostavio za sobom - nastavljaju hrabre Hermina i Ana Marija.

Kralježnica je zbog čestih zahvata postala vrlo krhka pa su joj ugradili fiksator, šipke koje su trebale kosti držati na mjestu. Zbog šarafa počeli su joj se pojavljivati dekubitusi na leđima i s njima se bori i danas. Sve to vrijeme Hermina je pohađala nastavu i bila odlična učenica. No u trećem razredu osnovne škole pala je na hodniku.

- Liječnici su joj promijenili šipku koja je puknula, počeli smo opet s rehabilitacijom, a oporavak je trajao praktički cijelo školovanje - opisuje mama.

Hermina kaže kako unatoč svemu nikad nije osjećala neizdržive bolove, a sa svim zahvatima se suočavala hrabro vjerujući kako će joj pomoći.

- Imam puno metala u sebi, a sve sam to shvatila kao servis na autu - smije se svojim neodoljivim osmijehom. Mama potvrđuje kako je malena heroina uvijek bila ta koja je imala dovoljno hrabrosti i kad je svima drugima ponestalo.

- I danas tvrdi kako je super i nikad se ni na što nije požalila - hvali je mama.

No prije tri godine pojavila joj se paraplegija - oduzetost nogu. Nitko u Hrvatskoj nije mogao izvesti operaciju kojom bi joj pomogli jer joj je tkivo bilo potpuno izranjavano od prethodnih zahvata, a kosti previše krhke. Morali su u Ženevu, gdje su joj ugradili fiksator.

- Ne želim razmišljati o stvarima koje me ograničavaju. Idem u gimnaziju, u drugi razred. Prolazim s trojkom, a želja mi je upisati medicinu, specijalizaciju iz onkologije. Liječnici kažu da je čudo što sam preživjela, ali idemo korak po korak - kaže srčana Hermina. Obitelj jedva spaja kraj s krajem, otac Božidar (43) je domar u školi, a mama ne radi kako bi se mogla brinuti o njoj. Mamin broj žiroračuna u Privrednoj banci Zagreb je: Ana Marija Stefanović 3110018104, IBAN HR3823400093110018104.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu