Obavijesti

News

Komentari 35

Heroji su dan i noć pomagali u borbi protiv nabujalog Dunava

Heroji su dan i noć pomagali u borbi protiv nabujalog Dunava
6

Bela Heger uzeo je slobodne dane na poslu da može pomagati, Nada Vida brinula je da radnici dobivaju tople napitke, a Đuro Molnar omogućio im je rasvjetu noću...

VIDEO

Bela Heger (42) uzeo je slobodne dane na poslu u Osijeku kako bi mogao ispumpavati vodu. Nada Vida (76) s operiranim kukom radnicima je kuhala kavu, a Đuro Molnar (66) omogućio im je rasvjetu noću. Sve je koordinirao voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

- Gotovo da spavam na ovim vrećama, ali nemam alternativu. Znao sam da se ovakvo nešto sprema te sam na poslu u Osijeku uzeo slobodne dane i posvetio se u potpunosti borbi s ovom moćnom rijekom - priča Bela Heger, koji je svaki dan od početka obrane od visokog Dunava velikom cijevi ispumpavao vodu natrag u Dunav.

Njemu je ovo četvrta poplava Dunava, dovoljno se ispraksirao i nije mu, kaže, teško.

Đuro Molnar (66) vjerojatno je jedini mjesni veteran koji se nesebično stavio na raspolaganje za obranu Batine. Neumorno danima obilazi kritična mjesta i radnicima specijaliziranih tvrtki prenosi iskustva iz borbi s Dunavom, a koja datiraju još iz doba rekordne 1965. godine. Tad je Dunav u Batini dosegnuo 775 centimetara. Osim vrijednih savjeta, Đuro je radnicima omogućio noćnu rasvjetu. Danima se javna rasvjeta u Batini gasila u 23 sata, pa su radnici u mraku ispumpavali vodu. Đuro je od kuće dovukao nekoliko desetaka metara kabela i na njega priključio reflektor, koji je gutao njegovu struju.

Žao mi je što radnicima ne mogu i fizički pomoći nositi vreće. Ali zadovoljni su i s kavicama; Nada Vida danima se brinula da radnici imaju tople napitke

- Ma to je najmanji problem, ali nevjerojatno je da je netko u ovoj situaciji ugasio javnu rasvjetu - kaže Đuro.

A vrijedna je bila i Nada Vida (76). Iako je operirala kuk, danima je radnicima kuhala kavu i obilazila ih na nasipu.

- Žao mi je što im nisam mogla pomoći i fizički, ali mislim da su bili jako zadovoljni i kavicom. Koliko sam ih skuhala? Tko to zna, ali sigurno nekoliko stotina - rekla je Nada.

Najeksponiraniji borac protiv strašnog Dunava bio je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava.

- Kolege i ja spavamo nekoliko sati, nemamo izbora. Nasreću, obitelji nas razumiju - rekao je Đuroković i požurio na sastanak stožera. Već je obišao cijeli tok Dunava od Batine do Iloka. I tako već sedam dana.

Vodeni val je ipak manji, ali nasipi su jako natopljeni...

Nakon što je na prijedlog direktora Hrvatskih voda Siniše Kukića župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio izvanredno stanje obrane od poplava, jučer je na županijskoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje odlučeno i o proglašavanju mjera neposredne prijetnje. 

Vodeni val stigao je u četvrtak oko podneva, no ipak je bio manji od očekivanog. U 14 sati kraj Batine je vodostaj Dunava iznosio 770 centimetara. Nasipi su za sada dovoljno čvrsti i visoki i ne očekuje se prelijevanje. No zbog duljeg visokog vodostaja prilično su natopljeni, pa se strahuje od popuštanja na kritičnim točkama. Idućih sedam do deset dana vodostaj će biti vrlo visok.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)