Obavijesti

News

Komentari 17

Nadan Vidošević je ponovno izabran za predsjednika HGK

Nadan Vidošević je ponovno izabran za predsjednika HGK
1

Upravni odbor je istaknuo da samo Nadan Vidošević zadovoljava kriterij uglednog gospodarstvenika. Osim njega konkurirali su Gordan Žanić i Boris Solomon

VIDEO

Skupština Hrvatske gospodarske komore (HGK) ponovno je izabrala Nadana Vidoševića za predsjednika. Prvi put se dogodilo da se uz ponovno kandidiranog Nadana Vidoševića pojavilo još pet protukandidata. od toga trojica njih je kandidaturu predalo u posljednji čas, danas prijepodne. 

Tri su kandidature bile valjane i to Nadana Vidoševića, Borisa Solomuna, osnivača i predsjednika udruge Hrvatska poduzetnička inicijativa, i Gordana Žanića, direktora tvrtke Ekoton d.o.o. Upravni odbor je istaknuo da samo Vidošević zadovoljava kriterij uglednog gospodarstvenika.

Kandidature koje nisu prihvaćene su ona Zorislava Antuna Petrovića, bivšeg predsjednika Transparency Internationala, te Damira Jelića i Miodraga Radića.

Petrović je izjavio kako je diskvalificiran naprosto zato jer nema prave procedure u izboru. Naime, on je svega nekoliko minuta prije sjednice Upravnog odbora HGK podnio kandidaturu i priložio svoj pisani program. Kaže da mu nitko nije rekao da program mora i usmeno obrazložiti pred Upravnim odborom.

- Javili su mi to naknadno, ali ja više nisam imao vremena doći pred Odbor pa su me diskvalificirali. No, ne bih ni išao do kraja u kandidaturi jer je moj motiv bio testirati sustav izbora predsjednika, a Skupštini sam htio dati sugestije kako bi HGK mogao unaprijediti svoj rad - rekao je Zorislav Antun Petrović.

Na pitanje hoće li na parlamentarne izbore, Vidošević je odgovorio da nikako neće, ali da se lijevi i desni varaju ako misle da mogu probleme riješiti sami bez gospodarstvenika.

'Treba nam veći rast BDP-a'

Vidošević je novinarima nakon reizbora rekao da je rast BDP-a od 0,8 posto u drugom kvartalu ove godine kao 'kap vode koja puno znači žednome u pustinji', ali da to nije dovoljno.

- Nama već sad treba rast BDP-a od pet ili šest posto, a za dvije godine nam treba rast od deset posto. Dobar je ovo nagovještaj, ali nije dovoljan – odgovorio je.

Kaže da ga je iznenadilo što je ponovno izabran i da je očekivao protukandidate ali da su se oni počeli pojavljivati pod sam kraj.

- Imao sam dojam da je struktura kandidata odraz stanja koje vlada i u društvu – rekao je i dodao da je bilo i vremena i prostora da se ranije kandidiraju ako su se u utrku htjeli ozbiljnije uključiti.

Inače, Vidošević je pred Skupštinom HGK održao dva nadahnuta govora, prije i poslije izbora za predsjednika, u kojima je predstavio i svoj novi slogan za brendiranje naše zemlje - Hrvatska zemlja etike i estetike.

- Hrvatska je lijepa ali mora biti i moralna. Po tome nas moraju prepoznavati u svijetu i ako Hrvatska bude dobro brendirana, moći ćemo lako prodavati sve, od čokolade na dalje – rekao je. Predstavio je i svoju Deklaraciju o društvu i državi blagostanja u kojoj je iznio svoju viziju Hrvatske. 

Vidoševića su nadahnule i televizijske serije pa je jednu gledao dan ranije u kojoj se sobarica rasplakala nakon što je pročitala tužne vijesti. Prepričao je da se sobarica potom sabrala i da se ispričala jer je preemotivno reagirala.

- Kod nas se još uvijek plaćaju narikače. To nije civilizirano – rekao je Vidošević i dodao da društvena elita mora nadići svoje emocije no da bez te elite nema napretka.

Inspiriran povijesnim dostignućima, rekao je da bi svi učenici trebali imati, ako ne obavezni, onda fakultativni predmet povijesti Dubrovnika u kojem je društvo djelovalo sustavno i inteligentno pa je grad kao republika živio stoljećima.

Inače, pred Skupštinom GHK su se predstavili i Solomun koji je rekao da Komora ništa novo o stanju u našem gospodarstvu nije čuo, iako je to očekivao.

- Ako nemate svi skupa hrabrosti nešto reći, onda to recite meni i ja ću reći za vas – pecnuo je Solomun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti