News

Komentari 5

HGSS spasio planinara: Bez iskustva i opreme skliznuo na Dinari, pomogao je i helikopter

HGSS spasio planinara: Bez iskustva i opreme skliznuo na Dinari, pomogao je i helikopter

Kako je unesrećeni bio na zaleđenom terenu moralo ga se, uz pomoć užeta iz lebdećeg helikoptera, podignuti i transportirati do podnožja planine gdje je prebačen u letjelicu i prevezen do Hitne pomoći

Splitska postaja Hrvatske gorske službe spašavanja uspješno je završila akciju spašavanja na području Rujine staje u Rujinom klancu iznad sela Glavaš u Dalmatinskoj zagori.

Jedan od dvojice planinara koji su se uputili iz sela Glavaš prema vrhu Dinare okliznuo se i pao niz zaleđenu padinu, a pri tome je slomio potkoljenicu.

Iz HGSS-a otkrivaju kako kako planinar nije bio opremljen niti je imao iskustva penjanja na planinu u zimskim uvjetima. Pomoć je pozvao njegov kolega, a ubrzo je organizirana akcija spašavanja zemaljskim putem te je zatražena pomoć helikoptera HRZ-a.

Iz podnožja su prema unesrećenom krenule ekipe gorskih spašavatelja iz Vrlike, Knina i Sinja. Ekipa letača spašavatelja je brzo poletjela helikopterom s helidroma Firule.

Kako je unesrećeni bio na zaleđenom terenu moralo ga se, uz pomoć užeta iz lebdećeg helikoptera, podignuti i transportirati do podnožja planine gdje je prebačen u kabinu letjelice. Nakon toga je prebačen do helidroma Firule gdje je predan ekipi Hitne pomoći.

- Ponovo upozoravamo, ne krećite na planine bez adekvatne opreme i iskustva. Planina nikome ne oprašta - za kraj su rekli iz HGSS-a.