News

Komentari 185
FELJTON: 10 DANA U TRAVNJU

Hitler mu je htio dati Hrvatsku, ali rekao mu je ne: 'Izaslanik mi je dao 'dar' - nabijeni pištolj'

TREĆI DIO Hitler je dobio napadaj bijesa nakon vijesti iz Beograda 27. ožujka 1941. Odlučio je da je pregovaranju kraj. Hitler je Hrvatsku nakanio povjeriti dr. Vladku Mačeku. Pavelić mu nije bio ni u primisli

U knjizi "Deset dana u travnju"  - koja se po cijeni od 99 kuna može kupiti na svim boljim kioscima u zemlji -  izdvojili smo dnevničke zabilješke, dijelove povijesnih studija, judikaturu, fragmente memoara, zapisnika i drugih dokumenata u kojima akteri velike povijesti iznose svoja sjećanja, ali i novinske tekstove koji u realnom vremenu oslikavaju život i mišljenja suvremenika. 
Razdoblje od puča do prvog dana travnja 1941. čini prvo, uvodno poglavlje, a u ostalima donosimo pregled tiska od 1. do 10. travnja, izvorne priče aktera povijesti, kao i svjedočenja o njima, sadržaje naslovnica i članaka koje su pisali ozbiljni ljudi i veliki novinari. U dva završna poglavlja prikazujemo rasplet povijesne drame poslije 10. travnja te sudbine aktera. 
Zahvaljujemo Hrvatskom državnom arhivu, čijom smo ljubaznošću dobili uvid u dosjee Slavka i Dide Kvaternika, Branka Benzona, Ante Pavelića, dr. Vladka Mačeka, Đure Vranešića (Jure Vranešića) i Mirka Puka.