Obavijesti

News

Komentari 71

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba

Monty se posebno zanimao za 'mržnju' između Hrvata i Srba
5

William Montgomery je bio arhitekt Miloševićeva sloma. Slično je radio kod nas kad je stvorena ‘šestorka’ koja je dobila HDZ na izborima 2000. godina

VIDEO

Mračni dosjei iz sefa Udbe', dramatična knjiga novinara i urednika Igora Alborghettija razotkriva neke od desetljećima brižno čuvanih tajni jugoslavenske Službe državne sigurnosti. U knjizi je objavljen i nikad prije viđeni popis 243 pripadnika tvrde splitske Torcide koji su bili definirani kao neprijatelji režima i huligani. Tome je dodan i nešto kraći popis Bad Blue Boysa. Pronašli smo među njima i jednog bivšeg Karamarkova ministra. Što je bliski savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana pričao agentima komunističke tajne policije o francuskim nuklearnim tajnama, kako su dokumentirane ljubavne avanture bivšeg američkog ambasadora u Zagrebu i još gomila misterija...

Vrlo je obrazovan i dobro poznaje našu politiku

Nastavak dokumenta Savezne službe sigurnosti iznosi biografske podatke za Montgomeryja.

'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'
'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'

'Rođen je 11. kolovoza 1945. godine. Koledž je završio 1967. godine. Od 1966-70. godine nalazio se u Armiji u tzv. prekomorskim zemljama (overseas). U State Department se nalazi od 3. 3. 1974. godine kao analitičar za investicije kapitala u druge zemlje. Kao III sekretar Ekonomske sekcije u Beograd je došao 1975. godine', opisuje jugoslavenska služba njegov karijerni put.

Pokretanje videa...

00:35

Zanimljiv je detalj da su se njegovi prethodnici u ambasadi SAD-a bavili informativno-obavještajnom djelatnošću, pa je i za Montgomeryja 29. 9. 1976. uprava SDB SSUP otvorila predmet operativne obrade. Onako, po navici. Bez posebnih razloga.

U rubrici 'karakterne osobine' kažu kako je mladi diplomat brzo napredovao u službi i to mnogo govori o njemu.

Odlično govori srpsko-hrvatski

'Vanredno je unaprijeđen od III i II sekretara. Vrlo često se šali kako je mnogo angažovan na poslu. Veoma je obrazovan i odličan je poznavaoc naših društveno-političkih prilika, posebno ekonomije. Voli da razgovara i o drugim temama, veoma vješto zna postavljati pitanja. Na sagovornika ostavlja utisak dobronamjernog čovjeka. Često dolazi u Beogradsku banku gdje drži privatni račun. Kada najavljuje posjetu dužan je navesti razlog zašto dolazi. Montgomery obično navede neki razlog u vezi računa i sl. kada dođe pita sve i svašta. Počinje uglavnom pitanjem 'pročitao je u štampi, pa želi provjeriti', zatim pokušava nametnuti političke teme'.

Jugoslavenski državni špijuni utvrdili su da odlično govori srpsko-hrvatski. Nastavnik u SAD-u, kažu oni, bio mu je 72-godišnji učitelj, porijeklom iz Šapca, Srbija. Taj je još prije Drugog svjetskog rata emigrirao u SAD i nije se vraćao u SFRJ. Zbog toga je diplomate naučio i arhaičnim izrazima koji su im stvarali probleme u komunikaciji. Možda bi se procjena Udbe da je Montgomery odlično naučio hrvatsko-srpski ili obrnuto trebala i djelomično ispraviti.

U prvom službenom govoru po dolasku u Hrvatsku tako je loše baratao hrvatskim jezikom da je njegov pokušaj čitanja stihova 'Lijepe naše' završio katastrofalno. Nitko ga nije razumio.

Uz iznošenje podataka o privatnom životu i navodnim aferama, savezna služba potrudila se objasniti čime se to američki diplomat bavi u radno vrijeme.

komemoracija

Ima kuću u Hrvatskoj

'Montgomery William kao pripadnik Ekonomske sekcije uglavnom dobiva podatke iz legalnih izvora, koji se odnose na sve grane naše privrede, objekte, privredna dostignuća i kadrove koji u njoj rade. Putem analiza, studija svi ti podaci do kojih dolazi dostavljaju se odgovarajućim službama u Washingtonu, zavisno od potrebe ponekad se upućuju i svim članovima NATO pakta. Za sebe je rekao, da je odmah po dolasku u SFRJ veoma uspješno godinu dana radio na plasmanu američke robe u Jugoslaviji i to prvenstveno na sajmovima. Sada je zadužen za banke i bankarstvo koje odlično poznaje. Za jugoslovenske banke je tvrdio da se nalaze u ‘velikom sosu’ i ako se stanje ne popravi biće veoma teško, jer u takvoj situaciji iza jugoslovenskih banaka nitko neće stajati. Također je ispoljavao je interesovanje za trgovačku razmjenu Jugoslavije sa Irakom i Sovjetskim Savezom kao i za ‘netrpeljivost’ Srba i Hrvata'.

P. Maček/VL

William Dale Montgomery otišao je iz State Departmenta 2004. nakon duge i uspješne karijere koja je imala ponešto dramatičan kraj. Zadnja funkcija koju je obavljao bila je položaj veleposlanika SAD-a u Beogradu. Kupio je kuću u Hrvatskoj i bavi se političkim konzaltingom. Uglavnom u Srbiji.

>>> Kraj četvrtog nastavka

Knjiga 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a' u prodaji je na kioscima Tiska i Tisak Medije, u knjižarama Školske knjige, VBZ-a i Znanja. Cijena je 79 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (6)

'Sanirao se neki zid i iskočili su tanjuri. Pokazao sam ih Titu...'

U neposrednoj blizini Barbarige nalazi se vojni objekt - kasarna u kojoj je smještena jedinica 5. VPS. Vojni objekt je ograđen žičanom ogradom i jedino na tom mjestu do sada nisu vršena arheološka istraživanja

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (5)

Misterij Seusovog blaga: Tko je našao i ukrao vrijedno posuđe?

Dan nakon prijave Vesne Girardi-Jurkić, koja je završila i na nekim od važnijih političkih adresa u Hrvatskoj, okružni javni tužitelj u Puli zatražio je od Službe javne sigurnosti provođenje istrage
'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'
FELJTON: TAJNI DOSJEI UDBE (3)

'Pratite američkog diplomata! Zavodi kćeri naših oficira JNA'

U trećem nastavku feljtona 'Mračni dosjei iz sefa Udbe: od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a', autora Igora Alborghettija otkrivamo kako je tajna policija pratila mladog diplomata u Beogradu...