Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Hitler: 'Objavili ste rat kako treba! To je jedini pravi način!'

Japan je na današnji dan prije 78 godina napao američku pomorsku bazu Pearl Harbor. Amerikanci nisu imali šanse za obranu. Bili su ulovljeni na spavanju. Taj napad je iznenadio Berlin koliko i Washington....

Foto: IMDB
32 komentara

Japanski napad na pacifičku flotu Sjedinjenih Država u Pearl Harboru izvršen je u nedjelju 7. prosinca 1941 u 7.30 po lokalnom vremenu. Borbeni avioni i podmornice pod japanskom zastavom u dva su sata, a toliko je napad trajao, uništili su gotovo 20 američkih ratnih brodova i više od 300 zrakoplova.

Za sobom su ostavili više od 2400 poginulih i ranjenih američkih vojnika i mornara. Stotine marinaca i mornara potonulo je s brodovima dok su ostali poginuli u eksplozijama i požaru.

Foto: IMDB

Taj je napad iznenadio Berlin koliko i Washington.

- Iako je Hitler bio osobno obećao da će se Njemačka pridružiti Japanu u ratu protiv Sjedinjenih Država, a i ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop je dao slično obećanje ambasadoru Ošimi garancije nisu potpisane, a Japanci nisu Nijemcima rekli ni riječi o Pearl Harboru. Osim toga, Hitler je u tom trenutku bio i previše zauzet nastojanjima da osvijesti svoje ošamućene generale i zaustavi povlačenje trupa u Rusiji - navodi William L. Shirer u svom djelu Uspon i pad Trećeg Reicha.

NEPOZNATI JUNAK Heroj Pearl Harbora: Hrvat koji je žrtvovao sebe da spasi druge

'Taj napad predstavljao je za nas potpuno iznenađenje'

U Berlinu je već bila pala noć kada je služba za praćenje stranih radio-stanica uhvatila prve vijesti o podmuklom napadu. 

- Kada je službenik odjeljenja za štampu Ministarstva vanjskih poslova preko telefona javio Ribbentropu tu vijest koja je potresla svijet, on u početku nije htio vjerovati i strašno se naljutio što ga uznemiravaju sa takvim glupostima. 
Izvještaj je sigurno neki 'propagandni trik neprijatelja', rekao je, i naredio da ga do jutra ostave na miru. Tako je Ribbentriop pred sudom u Nürnbergu vjerojatno rekao istinu kada je izjavio da je 'taj napad predstavljao za nas potpuno iznenađenje. Očekivali smo da bi Japanci mogli napasti Singapur ili eventualno Hong Kong, ali nikad nismo smatrali da bi nam mogao koristiti napad na Sjedinjene Države' - objašnjava Shirer u svojoj knjizi čuđenje i zaprepaštenje napadom Hitlerovog ministra vanjskih poslova.

Foto: IMDB

Hitler je precjenjivao vojnu moć Japana

U ponedjeljak 8. prosinca u 13 sati general Ošima je otišao se naći s Ribbentropom kako bi razjasnili stav Njemačke. Zahtijevao je da Njemačka odmah službeno objavi rat SAD-u.

Foto: wikimedia

Nijemci su održali obećanje, ali ne odmah. Nacistički vođa je oklijevao. Rat SAD-u su objavili četiri dana nakon napada na Pearl Harbor.

PREDSTAVLJALI SU OPASNOST? U logore strpali čak 120.000 nevinih ljudi: 'Za svaki slučaj'

- Hitler je neizmjerno precjenjivao vojnu moć Japana. Vjerovao je, čini se, da će Japanci, kad njihova mornarica - po njegovu uvjerenju najjača na svijetu -  protjera Britance i Amerikance okrenuti prema Rusiji i tako mu omogućiti da pobjedonosno završi svoj veliki pohod na istok.  Nema, također, sumnje da ga je iznenadni i žestoki napad na američku flotu u Pearl Harboru istinski zadivio. Rekao je tog 14. prosinca ambasadoru Ošimi: Objavili ste rat kako treba! To je jedini pravi način! - navodi Shirer.

Napadom na Pearl Harbor počeo je Drugi svjetski rat na Pacifiku i ubrzan je ulazak Amerikanaca u svjetski sukob.Trajao je sljedeće skoro četiri godine.

U Europi je rat završio 9. svibnja 1945. kapitulacijom Njemačke, a tek nakon što je Japan 2. rujna potpisao bezuvjetnu kapitulaciju okončan je Drugi svjetski rat.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message