Obavijesti

News

Komentari 208

Hitlerovi zadnji sati: U bunkeru se uz 'žesticu' i divlje orgijalo?

Hitlerovi zadnji sati: U bunkeru se uz 'žesticu' i divlje orgijalo?
6

Adolf Hitler i Eva Braun počinili su samoubojstvo prije točno 70 godina. Što se događalo zadnjih dana u berlinskom bunkeru otkriva nova knjiga britanskih autora

VIDEO

Njemački političar i nacistički diktator Adolf Hitler se, prema pretpostavkama povjesničara, ubio 30. travnja 1945. godine u svom bunkeru u Berlinu. Kada je Crvena armija, u travnju 1945., došla nadomak granica Berlina, mnogi su savjetnici predlagali Hitleru da se skloni u Bavarsku ili u austrijske planine, no on je odlučio ostati i umrijeti u glavnom gradu Reicha. Hitlerovo i tijelo Eve Braun, vojnici Crvene armije pronašli su spaljeno u plitkom grobu u vrtu parlamenta.

'Hitlerov posljednji dan: Minutu po minutu' , nova je knjiga čiji su autori Jonathan Mayo i Emma Craigie pokušali detaljno ilustrirati posljednje sate života nacističkog vođe u Berlinu, a ulomke je objavio Daily Mail .

Pokretanje videa...

24sata 00:41

Tako je u knjizi opisano kako je Adolf Hitler nazdravljao na svom vjenčanju s Evom Braun , ali i trenutke razvrata Hitlerovih bliskih suradnika kada su shvatili da se Rusi približavaju i da im nema spasa.

Hitler je bio hipohondar, skrivao se iza debelih betonskih zidova

Hitler je većinu svog vremena provodio u bunkeru, zaštićen betonskim zidovima debelim tri metra. B io je hipohondar, koji je jedno vrijeme uzimao čak 28 različitih pilula i injekcija dnevno . Pred kraj je patio i od Parkinsonove bolesti te je imao problema sa srcem, a i stres je ostavio traga na njegovom zdravlju. Tjedan dana prije konačnog pada otpustio je svog osobnog liječnika Theodora Morella , a ovaj mu je ostavio pun ormarić lijekova, pišu autori.

Generali se 'opuštali' uz alkohol i orgije

Zapovjednik vojske general Burgdorf , Hitlerov privatni tajnik Martin Bormann i general Krebs živce su opuštali ogromnim količinama rakije , a alkohol je 'kumovao' i razvratnom seksualnom ponašanju u uredu Reicha, gdje je vladala svojevrsna masovna histerija, pišu Mayo i Craigie.

Bormanna je u njegovoj raskalašenosti podržavala i supruga Gerta koja mu je rodila desetero djece te mu čestitala kada joj je priznao da je zaveo glumicu Manju Behrens kojoj je zaželjela i dobrodošlicu u kućanstvo.

VIDEO

Eva: Želim biti lijepi leš

Hitler je objedovao sa suprugom Evom i sa svojim tajnicama koje su mu za stolom morale praviti društvo od jeseni 1942. godine i zabavljati ga 'lakim temama' . Strogo im je bilo zabranjeno razgovarati o 'teškim temama', no tog je dana on pokrenuo razgovor o očitom.

Kazao je da nikada neće pasti u ruke neprijatelja i da želi da mu kremiraju tijelo nakon smrti, tvrde autori knjige. Rekao je kako je najbolja metoda samoubojstva hitac u usta jer se lubanja rasprsne i ništa se ne osjeti, a smrt je trenutačna. No s njim se nije slagala Eva Braun koja je željela biti lijepi leš.

- Želim biti lijep leš. Ja ću uzeti otrov. Zanima me boli li. Bojim se duge patnje. Spremna sam umrijeti herojski samo da me ne boli - rekla je i tajnicama pokazala svoju ampulu cijanida koju je držala u džepu haljine, pišu Mayo i Craigie.

Nakon toga su i tajnice zatražile svoju dozu. Iako se nisu željele ubiti, nisu ni htjele pasti u ruke Rusa.

Oprostio se od suradnika i nadgledao smaknuće pasa

Nakon ručka Hitler je nadgledao i smaknuće svoje omiljene kujice Blondi i njezinih štenaca koje su ubili cijanidom, a zatim pokopali ispred bunkera.

Iako je Hitler do zadnjih trenutaka vjerovao u obranu Berlina, u kasnim je večernjim satima shvatio da od toga neće biti ništa. Osobno je zahvalio svojim bliskim suradnicima rukujući se s njima. Oni su ga pokušali nagovoriti da se pokuša spasiti i pobjeći, ali on je bio neumoljiv.

Posljednji trenuci: Glasna zabava i neobuzdani seks

Dok su Rusi bili sve bliže, u bunkeru je trajala glasna zabava nacista koji su se pomirili sa svojom sudbinom i upustili se u neobuzdane seksualne igrice. Tijekom noći najpopularnije mjesto za seks bila je zubarska ordinacija, tvrde Mayo i Craigie.

Eva je još jednom htjela vidjeti sunce

Hitler je s liječnikom Hasseom detaljno isplanirao svoje i Evino samoubojstvo. Dogovorili su da će imati dva pištolja i dvije kapsule cijanida koje će zagristi u isto vrijeme kada pritisnu okidač pištolja. Hitler je želio umrijeti u istom trenutku kada i njegova supruga.

Rano ujutro ruski vojnici bili su im u neposrednoj blizini, a Eva je istrčala van da još jednom vidi sunce prije smrti, piše u knjizi. No, nebo je bilo tamno od dima i s oklijevanjem se vratila u bunker.

Eva je bila nervozna prije smrti i nije imala apetita , pa je Hitler posljednji obrok - špagete , pojeo u društvu svojih tajnica. Jedna od njih, Traudl Junge , uspjela pobjeći pred Rusima zamaskiravši se u vojnika. Ipak, ubrzo su je ulovili i zarobili, ali i pustili. Na slobodi je nastavila raditi kao tajnica, a umrla je 2002. godine.

Ni Magda Goebbels , supruga Josepha Goebbelsa , nacističkog šefa propagande, nije htjela prihvatiti smrt. Njezin muž zavjetovao se na vjernost Adolfu Hitleru i rekao mu da će on i njegova obitelj slijediti njegov primjer i ubiti se. Zato je Magda pokušala Hitlera nagovoriti da se predomisli i pobjegne, jer će onda i oni moći pobjeći i ona neće morati ubiti svoje šestero djece . Führer ju je glatko odbio .

Pola sata kasnije Eva Braun i nacistički vođa oduzeli su si živote.

- U sredinu - povikao je Goebbelsov sin Helmut u trenutku kada je čuo hitac. Njemu i njegovoj braći i sestrama idućeg su jutra dali injekciju morfija, a zatim im je liječnik Ludwig Stumpfegger u ustima zdrobio ampulu cijanida, dočaravaju Mayo i Craigie. Istim otrovom ubili su se i Magda i Joseph .

Hitlerov leš? Za ovu fotografiju se tvrdilo da su je navodno snimili Sovjeti kada su ušli u bunker. Nikada nije potvrđena njezina autentičnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 208
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.