Obavijesti

News

Komentari 68

HNB: Oporavak će ipak početi kasnije nego se to očekivalo

HNB: Oporavak će ipak početi kasnije nego se to očekivalo
1

Iz HNB-a ocjenjuju kako se fiskalna konsolidacija ostvarena u 2012. neće nastaviti u tekućoj godini ako se s rebalansom proračuna znatno ne smanje rashodi

VIDEO

Oporavak hrvatskog gospodarstva mogao bi započeti kasnije nego što se očekivalo, a to će negativno utjecati na godišnju stopu rasta u 2013. godini, upozoravaju analitičari Hrvatske narodne banke. Pritom bi, zbog daljnjeg rasta nezaposlenosti i smanjivanja realnih plaća, osobito pad osobne potrošnje mogao biti izraženiji nego što se pretpostavljalo, a najavljenim rebalansom proračuna smanjit će se, između ostalog, i kapitalna ulaganja države, navodi se u informaciji. 

Realni je BDP u četvrtom tromjesečju bio za 1,2 posto manji u usporedbi s trećim tromjesečjem (sezonski prilagođeni podaci), a na razini cijele 2012. godine BDP je pao 2,0 posto. Kumulativno je od 2008. smanjenje BDP-a dosegnulo nešto više od 10 posto. Pritom već treću godinu zaredom Hrvatska ostvaruje najslabije rezultate glede rasta u usporedbi sa zemljama srednje i istočne Europe, naglašavaju analitičari HNB-a. 

Broj zaposlenih snažno je pao u posljednjem tromjesečju 2012., a pad se donekle usporio u siječnju. Administrativna stopa nezaposlenosti prvi je put nakon 2003. porasla iznad 20 posto, a analitičari središnje banke očekuju i rast anketne stope, koja je u prva tri tromjesečja 2012. prosječno iznosila 15,1 posto. 

Mjesečne stope inflacije potrošačkih cijena (sezonski prilagođene i svedene na godišnju razinu) smanjile su se potkraj 2012. i na početku 2013., što upućuje na slabljenje inflatornih pritisaka. Idućih mjeseci može se očekivati pad godišnje stope inflacije. 

U nastavku godine analitičari HNB-a očekuju stabilan tečaj kune prema euru. 

Iz HNB-a ocjenjuju kako se fiskalna konsolidacija ostvarena u 2012. neće nastaviti u tekućoj godini ako se s rebalansom proračuna znatno ne smanje rashodi. U 2013. očekuju nastavak snažnog rasta javnog duga, javlja HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...