Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

HNB: 'Ove godine rast BDP-a 3,1 posto, a u idućoj 2,9 posto'

U idućoj godini očekuje se i ubrzanje inflacije, pa bi prosječni rast potrošačkih cijena iznosio 1,6 posto, dok će ove godine prosječna inflacija najvjerojatnije iznositi 1,2 posto

Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 3,1 posto, dok bi se u idućoj godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao usporiti na 2,9 posto.

Procjenu o rastu BDP-a u ovoj godini HNB je blago snizio, s obzirom da je nedavno procjenjivao da će gospodarstvo u ovoj godini porasti za 3,3 posto.

ANKETA EKONOMISTA BANAKA U 2018. manji rast BDP-a: Bit će više otkaza zbog Agrokora?

U idućoj godini, pak, središnja banka očekuje usporavanje rasta na 2,9 posto, pri čemu bi sve komponente BDP-a trebale nastaviti jačati. Međutim, pritom bi se ponešto usporio rast osobne potrošnje, izvoza roba i usluga te potrošnje države.

S druge strane, očekuje se ubrzanje rasta investicija u kapital, i to na 7,1 posto, znatno brže u odnosu na ovogodišnjih 4,2 posto.

U idućoj godini očekuje se i ubrzanje inflacije, pa bi prosječni rast potrošačkih cijena iznosio 1,6 posto, dok će ove godine prosječna inflacija najvjerojatnije iznositi 1,2 posto.

HNB procjenjuje i da će se nastaviti pozitivna kretanja na tržištu rada, pa očekuje da će administrativna stopa nezaposlenosti iduće godine pasti na 11,3 posto, s ovogodišnjih 12,4 posto. Anketna stopa nezaposlenosti trebala bi, pak, pasti s ovogodišnjih 11,3 na 10,2 posto

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message