Obavijesti

News

Komentari 24

HND: Dali su novac portalu Željke Markić koji je već kršio prava transrodnih osoba

HND: Dali su novac portalu Željke Markić koji je već kršio prava transrodnih osoba
1

Udruzi 'U ime obitelji' Agencija za elektroničke medije dodijelila je 3450,71 eura za članke na temu "Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu", i to pod stavkom 'promicanje ravnopravnosti spolova'

VIDEO

Apsolutna je sramota da homofobna i transfobna udruga Željke Markić, koja je u Saboru nedavno pokušala plasirati lažne podatke o transrodnim osobama u RH, dobiva javni novac za projekt o "epidemiji transseksualizma" pod kategorijom "promicanje ravnopravnosti spolova", objavio je jučer na društvenim mrežama SDP.

U Saboru je reagirala i zastupnica Možemo! Ivana Kekin, a radi se o upravo objavljenoj Odluci Agencije za elektroničke medije o dodjeli novca iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2023. godinu. Konkretno, između 67 profitnih i neprofitnih organizacija (dodijeljeno je ukupno) 702.103,67 eura), udruzi Željke Markić "U ime obitelji" dodijeljeno je 3.450,79 eura za 25 članaka u projektu "Epidemija transrodnosti u Hrvatskoj i svijetu". Novac im je dodijeljen po stavci "Poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

Kekin o dodjeli novca udruzi Željke Markić za promicanje ravnopravnosti: 'Skandalozno'
Kekin o dodjeli novca udruzi Željke Markić za promicanje ravnopravnosti: 'Skandalozno'

Kako i kojim je udrugama dodijeljen novac Fonda za pluralizam, pogledajte OVDJE.

Prema samoj Odluci, novac za 2023. godinu dodijeljen je 14 profitnih pružatelja elektroničkih publikacija 138.031,72 eura), 37 neprofitnih pružatelja elektroničkih publikacija (451.257,55 eura, te 16 neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa(112.814,40 eura). Udruzi Željke Markić novac je dodijeljen u drugoj kategoriji.

No s obzirom na nedavni istup Željke Markić u Saboru, kao i Hermana Vukušića, koji otvoreno tvrde da da se u Hrvatskoj događa "epidemija transrodnosti", očito je da se radi o cijeloj kampanji. Više stručnjaka za tematiku transrodnosti upozorilo je kako nema govora o "epidemiji", te da se u stručnim terminima ne može razgovarati o transrodnosti kao o bolesti. U osvrtu na medijske napise na stranici udruge Narod.hr, niti ne skrivaju namjeru baviti se transrodnošću iz kuta društvenog problema. To daju naznačiti i isticanjem novca koji je dodijeljen, kako pišu, "trans aktivistima".

Dodjela javnog novca: Udruzi 'U ime obitelji' dali 3450 eura za promicanje ravnopravnosti
Dodjela javnog novca: Udruzi 'U ime obitelji' dali 3450 eura za promicanje ravnopravnosti

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

- Žalosno je da se javni novac dodjeljuje programima koji su evidentno upregnuti u kampanju stigmatizacije transrodnih osoba. Stav uredništva portala Narod.hr o tom pitanju dobro je poznat i očitovan u načinu na koji je izvještavao o transrodnom hrvatskom državljaninu u slučaju međunarodnog posvajanja djece iz DR Kongo. Zbog toga ih je u siječnju ove godine je i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, široko tumačeći slobodu govora i ne ulazeći u uređivačku politiku portala Narod.hr, upozorila zbog nepoštivanja načela ravnopravnosti spolova i zaštite od diskriminacije. Zbog svega toga upravo je nevjerojatno da je Narod.hr ova sredstva dobio baš u okviru primarnog cilja "Podizanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i najviših vrednota Ustavnog poretka" Fonda za pluralizam. Da ne govorim o tome kako je riječ o nakladniku, odnosno udruzi čija istaknuta članica tuži novinarke i novinare gdje god stigne - istaknula je Melisa Skender, glavna tajnica HND-a.

Od Agencije smo zatražili komentar na osnovu kojih argumenata je donesena odluka o dodjeli novca ovome projektu, dosad nismo dobili odgovor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa