Obavijesti

News

Komentari 51

HND o smrti Matijanića: Neće ovo proći samo tako. Gadljivo je ignoriranje. Istjerat ćemo to...

HND o smrti Matijanića: Neće ovo proći samo tako. Gadljivo je ignoriranje. Istjerat ćemo to...

Hrvatska liječnička komora završila je svoju istragu o smrti novinara Vladimira Matijanića u kolovozu. Ne smatraju da je itko od liječnika pogriješio, Udruga pacijenata sumnja u objektivnost istraga slučaja

VIDEO

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u Splitu je održao konferenciju za novinare kojom su obilježili tri mjeseca od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića. Na konferenciji su govorili: predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, novinarka portala Index.hr i životna partnerica Vladimira Matijanića Andrea Topić, glavna tajnica HND-a Melisa Skender te novinar i književnik Boris Dežulović.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Tri mjeseca svjedočimo besramnom pokušaju da se cijeli ovaj slučaj zataška, tri mjeseca svjedočimo neviđenoj sramoti ministra Beroša i premijera Plenkovića na cijeli ovaj slučaj. Bit ćemo vrlo kratki i jasni - država je ubila našeg kolegu i prijatelja Vladimira Matijanića, građanina Hrvatske. Ubio ga je sustav u svojoj državi. Da se u ovoj državi malo više stavi ljudski život, a manje država, vjerujem da danas ne bi bili ovdje. Mi smo zatražili i nećemo prestati nikada tražiti ostavku, smjenu ministra Beroša. Predali smo peticiju koja je prikupila gotovo 5 tisuća potpisa u kojoj smo naveli razloge i argumente za novu nezavisnu istragu. Naravno, u tom tekstu stoji - ministar Beroš mora otići - rekao je Zovko.

- Svjesni smo da se smjenom jednog čovjeka stvari neće riješiti, sustav treba cijeli promijeniti jer ovo što se dogodilo Matijaniću, dogodilo se i mnogim drugima ljudima po Hrvatskoj. HND neće nikad prestati postavljati pitanja i iz Splita mogu poručiti da bi se premijeru Plenkoviću i drugi puta ponoviti da na Markovom trgu u Zagrebu dođu novinari. HND razmišlja o prosvjedu, on će biti još jedan naš čin da se kazne odgovorni. Ovaj slučaj ne može proći samo tako, ovo besramno ignoriranje svega što se dogodilo, od KBC-a Split do vlasti u Zagrebu je ono... nemam riječi kojim gađenjem bih to opisao - dodao je 

Plenković opet briljira: Što ima Beroš sa smrti Matijanića? Je li se on javljao na telefon u KBC-u
Plenković opet briljira: Što ima Beroš sa smrti Matijanića? Je li se on javljao na telefon u KBC-u

Naglasio je kako neće odustati te kako njegova smrt neće biti uzaludna. Pozvao je i sve novinare da na svakom događaju gdje dođe ministar Beroš i premijer Andrej Plenković postave pitanje o tome. 

- Andrej Plenković je za nas odgovorna osoba, svaki dan ostanka Beroša na funkciji je odgovornost Plenkovića. On mora preuzeti odgovornost i ponašat se kao premijer svih građanki i građana Hrvatske, a ne kao premijer članica i članova HDZ-a. Vili Beroš mora otići i tu nema rasprave. Svi oni koji misle da ćemo mi ovo zaboraviti, nisu svjesni koliko se varaju. Ovo je za nas najvažnija stvar i nema važnije teme. Ponovit ću da se prosvjed vrlo lako može dogoditi - upozorio je Zovko.

'Mnogi su prisiljeni potezati veze, a neki imaju čast i obraz'

Novinarka portala Index.hr i životna partnerica Vladimira Matijanića Andrea Topić kazala je kako svaki građanin može sebe zapitati koliko im treba kada odu u bolnicu ili se naruče na pregled, koliko to traje. 

- Samo tim primjerom možete dobiti odgovor u kakvom je stanju naše zdravstvo. Mi i naši poslodavce izdvajamo za zdravstvo, a za uzvrat ne dobivamo apsolutno ništa. Mnogi su prisiljeni potezati veze, a neki imaju čast i obraz. Svatko radi ono što misli da mu može pomoći za zdravlje, ali to tako ne bi trebalo biti. Zdravstvo bi trebalo funkcionirati na način da je svima dostupno uvijek. U Hrvatskoj to nije tako. Oni koji vode ovu državu nisu bili u stanju osposobiti zdravstveni sustav. Zdravstveni sustav je nula i on je samo za povlaštene. Kod nas postoji podjela na klase, one koji si mogu priuštiti zdravstvo i one koji to ne mogu. Vlado je bio poštena osoba koja nije htjela ići tim putem i on je završio kako je završio, mnogi građani su tako završili i tako će završiti - kazala je Topić.

Ministarstvo o pozivu za smjenu Beroša: Objede i kvalifikacije bez valjanih argumenata...
Ministarstvo o pozivu za smjenu Beroša: Objede i kvalifikacije bez valjanih argumenata...

Dodala je da sam odlazak Beroša neće promijeniti ništa te zdravstveni sustav treba mijenjati iz temelja. Na odgovornost je pozvala Plenkovića i one koji ga biraju.

- Vladimir Matijanić nije ubijen s predumišljajem, ova država nije sposobna za to, on je ubijen iz nehaja. U ovom trenutku netko u Ličkom Lešću ili Županji umire u mukama jer država ne funkcionira, jer je ovo nehajna država. Nije stvar u tome da je umro najbolji među nama, umro je građanin koji se zvao Vladimir Matijanić, sutra će to možda biti vaše ime i prezime. Smrt Vladimira Matijanića je smrt Republike Hrvatske – kazao je Boris Dežulović.

Podsjetimo, Matijanić je preminuo 5. kolovoza. Mediji su objavili snimku razgovora s bolnicom i hitnom. Prvi put je 2. kolovoza na hitnom prijemu Infektologije tražio da ga hospitaliziraju, ali su ga poslali kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...