Obavijesti

News

Komentari 18

HNS dobio 834 tisuće kuna i u donacijama čak pretekao HDZ

HNS dobio 834 tisuće kuna i u donacijama čak pretekao HDZ
1

Manji broj donatora i donacija u HDZ-u objašnjavaju činjenicom da ove godine nije bilo izbora koji, napominju i u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), sa sobom 'donose' donacije...

VIDEO

U prvoj polovici ove godine, parlamentarne političke stranke dobile su osjetno manje donacija u odnosu na isto lanjsko razdoblje,  to se posebno vidi kod HDZ-a, kojemu su donatori godinama bili najnaklonjeniji, ove ga je  godine po donacijama pretekla partnerska Hrvatska narodna stranka (HNS).

HNS je u prvih šest mjeseci od 96 donatora dobio 834 tisuće kuna, HDZ od njih 11 'samo' 167 tisuća kuna. U istom razdoblju lani, HNS je od donatora dobio 1, 2 milijuna kuna, HDZ čak 4, 1 milijuna, a broj njegovih donatora prelazio je  tisuću.

Godina bez izbora, manje donacija 

Manji broj donatora i donacija u HDZ-u objašnjavaju činjenicom da ove godine nije bilo izbora koji, napominju i u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), sa sobom 'donose' donacije i animiraju donatore.

 „Od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. nije bilo izbora u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su održani lokalni izbori te je iz istog razloga došlo do smanjenja prikupljenih donacija'', poručili su iz HDZ-a.

HNS-ovi su donatori stranci uplaćivali od tisuću do najviše 25 tisuća kuna, koliko je uplatio Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a. Po 15 tisuća kuna donirali su predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, ministar Predrag Štromar, saborske zastupnice Bernarda Topolko i Božica Makar, zagrebački gradski zastupnik Tomislav Stojak, po do deset tisuća kuna saborski zastupnik Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir...

HDZ-u je najviše, 50 tisuća kuna, donirao križevački Radnik, po 20 tisuća varaždinska Vindija i Projektni biro Vinski iz Karlovca. Na popisu donatora nema HDZ-ovih zastupnika, ni dužnosnika u izvršnoj vlasti.

Izvješća o donacijama objaviti do 15. srpnja

Treće mjesto po dobivenim donacijama (564 tisuće) lani je 'držao' SDP, koliko je dobio u prvoj polovici ove godine još nije objavio, baš kao ni Most NL, Živi zid, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti, Glas, Neovisni za Hrvatsku…

Stranke time nisu u prekršaju, svoja izvješća o donacijama za potporu političkom djelovanju dužne su objaviti do nedjelje, 15. srpnja u ponoć.

Tu obvezu imaju sve političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici. Izvješća, odnosno obavijesti da donacije nisu primili, objavljuju na svojim web stranicama, iznimno, nezavisni lokalni vijećnici to mogu učiniti na web stranici općine, grada odnosno županije u kojoj politički djeluju.

HSS i SDSS nisu imali donacija, IDS dobio jednu

Skromne donacije bilježe i druge parlamentarne stranke. Po jednu donaciju dobili su HSU (pet tisuća kuna), IDS (tisuću kuna) te stranka Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića (500 kuna). HSS i SDSS objavili su da nisu imali donacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...