Obavijesti

News

Komentari 94

Hobotnica Dr. Ive Sanadera: Krakovi od 30 milijuna kuna

Hobotnica Dr. Ive Sanadera: Krakovi od 30 milijuna kuna
7

Mreža ljudi, koju je prema tvrdnjama Uskoka organizirao bivši premijer Ivo Sanader, priskrbila je stranci nelegalne milijune. Cijela istraga obuhvaća 20 okrivljenika

VIDEO

Uskok HDZ-u nije niti namjerava blokirati račun, doznajemo iz pouzdanih izvora.

- Blokirali su im imovinu, a riječ je o nekretninama, ne samo o zgradi središnjice - dodao je naš izvor blizak istrazi.

Kaže da na računu HDZ-a ionako nema dovoljno novca za namirenje štete, a riječ je o više desetaka milijuna kuna koje će HDZ, ako presuda bude pravomoćna, morati vratiti.

- Iako su vjerovali da Bajić neće podići optužnicu prije izbora, ipak su na vrijeme ispraznili stranački račun. Stranka na računu više nema novca, prebacili su ga na druge račune - tvrdi naš izvor.

- Istraga je već davno gotova, DORH ima sve činjenice, a i optužnica je već napisana. Treba srediti još samo nekoliko nijansi - kaže naš izvor. Proširenjem istrage Uskok Sanadera tereti da je organizirao skupinu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Odnosno da je od 2003., kada je postao premijer, pa do 2. srpnja 2009. povezao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, rizničara HDZ-a i ravnatelja Carinske uprave, Ratka Mačeka, glasnogovornika Vlade i HDZ-a, Ivana Jarnjaka, tajnika HDZ-a, Branku Pavošević, šeficu računovodstva stranke, i Nevenku Jurak, vlasnicu Fimi medije, kako bi prikupili novac za koji im je Ivo Sanader rekao kako će ići isključivo za financiranje HDZ-a.

Sanader je 4. travnja 2007. sazvao sastanak u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava koja su u vlasništvu države. Od njih je zatražio da intenziviraju suradnju s Fimi mediom i da joj plaćaju na temelju fiktivno provedenih natječaja, neposrednim pogodbama i fakturama za neizvršene usluge. Iz tih poslova najmanje 32 mil. kn Jurak je dala Barišiću. “Surađivale su” Hrvatske šume, HEP, HPB, HAC, Autocesta Rijeka - Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, MUP, MVP, Ministarstvo mora, HL, HP, Plinacro, Crosco, STSI, INA, Janaf, HŽ, HTZ, Croatia airlines, CO itd. 

Crni fond potrošili na pjevače i odijela

Najmanje 32 milijuna kuna Nevenka Jurak dala je Mladenu Barišiću i to od poslova koje je Fimi media sklapala s javnim tvrtkama u potpunom ili većinskom državnom vlasništvu i s ministarstvima. Barišić je potom, smatra Uskok, najmanje 15 milijuna dao Sanaderu. Na mjesec mu je davao neutvrđene iznose, 50.000 kuna krajem 2008. za potrebe Sanaderova putovanja u SAD, a tijekom travnja i i svibnja 2009. u dva navrata u Sanaderovoj vili u Kozarčevoj dao mu je najmanje 300.000 eura i 13 milijuna kuna. Barišić je čak, na traženje Sanadera, s 30.000 eura podmirio račun za kupnju odijela marke Brioni. Ostalih 15 milijuna dao je Pavoševićki i drugima iz HDZ-a po Sanaderovu nalogu.

Jurakovoj je pribavljena imovinska korist od 11,2 milijuna kuna, Papeš Lončar dva milijuna, a Dimiću 1,8 milijuna. Od polovice 2004. do 4. srpnja 2009. Fimi media je dijelom novca ostvarenim u poslovanju plaćala cattering koji su dvije tvrtke isporučivale HDZ-u za oko sedam milijuna kuna.

Novac u gotovini, uz obećanje boljeg položaja kako bi sklopili poslove s javnim tvrtkama, HDZ su donirali Flex -o Sport - 100.000 kuna, Marinko Mikulić - 1,3 milijuna, Marijan Primorac - 2,5 milijuna, Miho Zrnić Marinović dva milijuna, Zvonko Zubak 10.000 eura, Božidar Longin 30.000 eura, Petar Đukan - milijun kuna i Ivan Mravak 600.000 kuna. Niz drugih donatora Ivanu Jarnjaku dalo je dva milijuna kuna, a Sanader je naredio da se tih ukupno osam milijuna kuna ne evidentira u poslovnim knjigama HDZ-a. Uskok nadalje smatra kako je Branka Pavošević po Sanaderovim, Barišićevim, Jarnjakovim i Mačekovim nalozima od 1. travnja 2004. do 1. srpnja 2009. na mjesec u gotovini plaćala ljude koji su radili u HDZ-u. Plaćala im je i božičnice, uskrsnice po barem tisuću kuna. Za to je potrošila najmanje 1,5 milijuna kuna.

Za kupnju BMW-a 745 LI otišlo je 300.000 eura, 415.000 eura za kupnju udjela u Hrvatskom listu, 300.000 eura za financiranje Osječke televizije, Miši Mati Kovaču 40.000 eura, Marku Perkoviću Thompsonu 515.000 eura, Nini Badrić 300.000 kuna, za Dom Nikola Tesla u Smiljanu 100.000 kuna, 1,2 milijuna za financiranje HDZ-a u BiH, 500.000 kuna Hrvatskoj stranci umirovljenika i 300.000 eura za BMW serije 7 iz 2008. Uskok tereti HDZ za zloporabu položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi