Obavijesti

News

Komentari 41

Odbor: Nije bilo nezakonitosti, problem je curenje informacija

Odbor: Nije bilo nezakonitosti, problem je curenje informacija
4

Tuđman se slaže da nije bilo nezakonitosti, ali zaključuje kako su uočene slabosti u sustavu mjera tajnog prikupljanja podataka u telekomunikacijskom prometu

VIDEO

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je, nakon niza održanih sjednica, da pri aferi "hrvatski Watergate" nije bilo nezakonitosti, ali ističu kako je problem curenje informacija. To je dio izvješća predsjednika Kluba zastupnika SDP-a Igora Dragovana, koje je prihvaćeno većinom glasova. Dragovan je rekao kako su četiri dužnosnika imala uvid u izliste telefonskih poziva, a nije zaobišao ni sumnje da je Tomislav Karamarko vidio izvješća prije nego je smio. Ipak, njegovo ime nije spomenuo.

- Jedan član odbora je prije službene objave izvješća pred članovima Odbora ostavio dojam da je vidio izvješća - rekao je Dragovan. Odbor je podnio nalog za utvrđivanje činjenica za curenje informacija.

- Moje mišljenje je da, ako je netko htio zaštititi ljude, onda im je tim načinom više naštetio - zaključio je Dragovan.

Izvješću su dodana i dva izdvojena mišljenja, ono Miroslava Tuđmana (HDZ) i Dinka Burića (HDSSB).

Tuđman se slaže kako nije bilo nezakonitosti, ali zaključuje kako su uočene slabosti u sustavu mjera tajnog prikupljanja podataka u telekomunikacijskom prometu te da je prekršen protokol.

- Nije bilo koordinacije, suradnje između ravnateljstva policije i SOA-e. To je nanijelo štetu RH - kaže Tuđman te dodaje kako nije bilo nadzora nad zahtjevima policije koji su iz policije proslijeđeni Operativno-tehničkom centru (OTC).

Dragovan također kaže kako je vrijeme da se stvari stave pod kontrolu, kako takvog nadzora nije bilo prije niti ga ima sada.

- Ovaj slučaj nije izuzetak nego je to bila praksa. Ići ćemo na to da se izlisti stave pod veću kontrolu. Sad je vrijeme da se te stvari stave u red - najavljuje Dragovan.

Podsjetimo, nakon što su prošlog mjeseca mediji objavili da su na zahtjev za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivani brojevi nekih čelnika SOA-e i Agrokora, predsjednik Odbora Miroslav Tuđman zatražio je očitovanja. 

Odboru su tako dostavljena očitovanja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehničkog centra i MUP-a. Svi dokumenti nose oznaku vrlo tajno. Predsjednici države i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić - svi su istaknuli da u postupanju policije nije bilo nezakonitosti. 

Razriješen je bivši predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petar Mišević, a na tu funkciju imenovan je Ivica Panenić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi