Obavijesti

News

Komentari 233

Sabor se raspušta 15. srpnja: 137 zastupnika glasovalo 'za'

Sabor se raspušta 15. srpnja: 137 zastupnika glasovalo 'za'
8

Donesena je odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, koja stupa na snagu 15. srpnja. 137 zastupnika bilo je za, 2 su bila protiv, a 1 je bio suzdržan

VIDEO

13:27 Zoran Milanović je novinarima rekao kako je SDP bio za raspuštanje Sabora odmah, a Most je bio za 15. srpnja. Kako bez Mosta nisu imali većinu priklonili su im se za raspuštanje 15. srpnja.

12:53  Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Odluku o datumu održavanja izbora donosi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon prošlotjednih konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka kazala kako su gotovo sve stranke suglasne da se izbori održe početkom rujna.

12:50 Tomislavu Karamarku ponovno je aktiviran saborski mandat.

12:44 Za odluku o raspuštanju Sabora, koja stupa na snagu15. srpnja bilo je 137 zastupnika, 1 suzdržan i 2 protiv.

12:43 Rasprava je gotova. 139 zastupnika je u Sabornici, dovoljno za glasovanje. Za donošenje odluke potrebna je natpolovična većina.

12:38 Ivica Mišić se ovrnuo na Špikin govor rekavši da izbori neće ništa promijeniti.

- Da li ćemo krenuti hitno ili za mjesec-dva, nećemo s time ništa dobiti. Većina naših Slavonaca je ljeti na radu. Bitno je što ćemo dobiti izborima, dobit ćemo iste ljude i sličan način rada. Ovih šest mjeseci vidio sam da neke stvari ne valjaju, ne ide se smjerom da se radi nego se ide za interesima. Ne možemo stalno opstruirati neke stvari, moramo složiti kvalitetne ljude. Hoćemo li uspjeti dobiti sposobne i kvalitetne ljude. 25 godina tapkamo u mjestu, nismo se maknuli osim zaduživanja - rekao je.

12:34 Stipe Petrina odgovorio je Špiki.

- Nemojte saborsku govornicu koristiti za predizborne govore. 

- U državi u kojoj terorizam, ovaj turizam najjača društvena grana, itekako da treba voditi računa o datumu izbora. Koji će građan izdvojiti vrijeme za razmišljati o izborima. Ti ljudi itekako moraju voditi brigu o svojoj egzistenciji u ta dva mjeseca - poručio je Petrina, koji je svojim lapsusom izazvao smijeh u sabornici. 

12:32 Replicirao mu je Špika, rekavši da se Šimić poziva na sezonske radnike, a da očito ne zna da se može glasati bilo gdje. 

- Građani neće opet nasjesti na vašu priču. Pored jednog dijela kvalitetnih ljudi, niste donijeli građanima ništa dobro. Svatko ima svoj dio krivice. A vaš će Grizli dočekati - poručio je.

12:29 Miroslav Šimić rekao je Špiki da se čudi da je njegov klub za raspuštanje kad su se do neki dan dogovarali za preslagivanje, a da su sad očito shvatili da je raspuštanje neminovno.

- Most je jasno rekao zašto smatra da je rujan dobar datum za izbore. Izlaznost će biti puno veća. Mislimo i na one ljude koji idu sezonski radit i ne mogu na izbore. Ostao nam je zakon o financiranju političkih stranaka. Zašto danas idemo s ovom inicijativom, šaljemo jasnu političku poruku svima koji ste računali na preslagivanje - na nas ne računajte. Vi ste srušili Vladu u kojoj ste s nama sudjelovali. Vi dovodite do novih izbora. Mislim da su argumenti dovoljno jaki da Sabor rasputimo 17. srpnja - rekao je.

12:28 Stevo Culej je kazao:

- Ono što možemo danas napraviti, ne ostavimo za sutra. Nisam sretan onim što vidim. Ovaj pakao koji ste nam priredili, samo se nadam da ne dođemo do 9. kruga tog pakla. Sram vas još jednom bilo što niste dali minutu šutnji 12 hrvatskih redarstvenika. Premijeru vidimo se.

12:20 Milivoj Špika je rekao kako je očekivao više zainteresiranih za raspravu jer je to od interesa javnosti.

- Pitam vas još jednom, svi se busamo i dali smo prisegu da ćemo raditi u interesu građana. Je li nacionalni interes da ih prisiljivamo da čekaju još 2-3 mjeseca. Je li se u jednom dijelu zastupnika pojavio strah da se netko ne bi prestrašio. Nema razloga čekati. Izgovor da bi to trebalo biti 15. srpnja, pa u rujnu... čiji godišnji čekamo? Blokirani i nezaposleni sigurno neće na odmor, oni nemaju vremena čekati da se izdogovaramo i ne zanima ih koliko će se zastupnika kupati ovo ljeto. Ako smo svi suglasni da ova konfiguracija koja je vodila Hrvatsku ne može dalje i svjesni smo političkih zbivanja koje su dovele do toga... A što ako se i danas donese odluka o raspuštanju Sabora 15. srpnja da se dotad ne može donijeti odluka koja će ovu prvo opozvati. U nacionalnom interesu, onih na koje se pozivate, je da ovaj problem riješimo što prije, bez obzira na ustavni rok.

12:13 Irena Petrijevčanin Vuksanović u ime HRID-i javila se za riječ.

- U ovih par mjeseci osnovno načelo napeg djelovanja bila je istina i pravda. Očito je da je u ovom političkom i društvenom glibu postalo normalno ono što ne bi trebalo biti. Na što se u očima javnosti sveo Hrvatski sabor. Došlo se tako nisko da se o njemu pjeva kao debilani, zove se Disneylandom. Svi znamo tko je kriv za to. Kad je glavna konstanta politike da su političari svrha samima sebi, kako se ne bi nakupila frustracija naroda?! Bili smo i protiv pritisaka na neovisna tijela poput pravobraniteljice i Vijeća za elektroničke medije. Neki su sami sebe proglasili jedinima mjerilima domoljublja.  Jedno se govori, a drugo radi. To je za narod najopasnije govorništvo.

- Kako to da se ističu nacionalni interesi, a netransparetno se prodaje imovina? - pitala je, za primjer navodeći "konačnu predaju Končara", čije dionice danas posjeduju pojedinci preko skrbničkih računa. Zatražila je od predsjednika Sabora da utiša žamor u sabornici.

Istakla je i da smo si priskrbili međunarodnu sramotu, onemogućili rad udrugama, koje, među ostalim, pomažu oboljeloj djeci, te da je rad Vlade uz to bio paraliziran.

- Pričalo se o reformama, a izgleda da će najveća reforma biti reforma HDZ-a. Zašto smo bili za raspuštanje Sabora? Zato što je njegov rad bio paraliziran i to je najpoštenije- rekla je.

- Sad se vidi jasnije nego ikada da u hrvatskoj politici napretek ima osobnih interesa, velikog ega. Hrvatske je praktički pred bankrotom, makar nitko to ne želi reći. Došli smo do granice podnošljivog. Politika ne može sama sebi biti dostatna. Odijalogu svi pričaju, ali stvarnog dijaloga za bolje društva nema ni za lijek. Nadam se da će se dogoditi katarza. Nada umire posljednja.

12:10 Dragica Zgrebec iz redova SDP-a trebala je objasniti uvrštavanje točke u dnevni red u ime predlagatelja, no tvrdi da još uvijek nije usuglašen datum raspuštanja Sabora.

12:09 Klub HDZ-a poštuje volju većine, poštuje hrvatske građane i već u petak sam rekao, ako netko dođe sa 76 potpisa, mi ćemo to poštovati, rekao je Ivan Šuker (HDZ) prije početka sjednice Sabora.

12:07 Reiner je na dnevni red sjednice uvrstio prijedlog za raspuštanje Sabora.

12:05 Počela je sjednica. Željko Reiner pozdravio je zastupnike:

- Dobro jutro, odnosno dobar dan - te podsjetio da se danas obilježava dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. Pozvao je zastupnike da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama.

12:00 Zastupnici se pomalo okupljaju u Saboru. Očekuje se skori početak sjednice.

Hrvatski sabor u ponedjeljak u 12 sati nastavlja sjednicu, na kojoj se očekuje odluka o samoraspuštanju Sabora nakon što je to zatražilo ukupno 91 zastupnik i zastupnica u osam odvojenih prijedloga.

Odluka bi na snagu trebala stupiti sredinom srpnja, te bi se prijevremeni parlamentarni izbori mogli održali početkom rujna.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da će samoraspuštanje Sabora sigurno staviti na dnevni red.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci