Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
79 komentara

'Hoće me se uvaliti u kaljužu, neutemeljeno i neopravdano'

Objavljeni podaci su točni, ali nisu potpuni, želi se poništiti sve dobro što sam napravio oko te serije i u sedam godina upravljanja ovom kućom, rekao je Mirko Galić

Foto: screenshot/HRT
79 komentara

Nekadašnji glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić u emisiji Nedjeljom u dva komentirao je informacije iz povjerljivog izvješća nedavno smijenjenog Nadzornog odbora HRT-a, u kojemu se tvrdi da je u vrijeme njegova mandata potpisano niz ugovora s Antunom Vrdoljakom, na temelju kojega taj redatelj ima pravo na izdašne isplate. Galić smatra da je riječ o neutemeljenoj kaljuži i hajci na njegov integritet te da ga se želi prikazati kao čovjeka koji je novac dijelio šakom i kapom, što, kaže, nije istina.

- Hoće me se uvaliti u kaljužu, apsolutno neutemeljeno i neopravdano. Mene se optužilo da sam sklopio s Antunom Vrdoljakom ugovorom. Temeljni ugovor je sklopljen prije nego sam ja došao na čelo HRT-a. To je prva nestina. Druga je neistina da je taj ugovor osigurao 130.000 kuna godišnjeg honorara. Netočno. Ni oni ugovori koji su potpisani prije mene ni izvedenice iz tog ugovora koji su potpisivane tipski, kao i sa svakim drugim autorima u vrijeme mog mandata ne jamče nikakav iznos. Jamče iznos koji će biti ekvivalentan količini djela koje će se emitirati. Dakle netočno je da je on od mene ili bilo koga drugoga takvu privilegiju od 130.000 kuna godišnjeg honorara. Treća neistina je da taj ugovor vrijedi do Vrdoljakove 100 godine ili do 2030. godine Zašto 2030.? Zato što je kompjutorski sustav HRT-a programiran do 2030. Hoće li Vrdoljak doživjeti stotu koja pada 2030., ja mu želim da živi i dulje, ali ako bi on živio do stote zakon o autorskim pravima, kao i svakom drugom, da njegovi nasljednici ta prava mogu koristiti još 70 godine. Dakle kad bi Vrdoljak živio do 2030. ta prava bi bila upotrebljava do 2100. godine - kazao je Galić.

- Objavljeni podaci su točni, ali nisu potpuni, želi se poništiti sve dobro što sam napravio oko te serije i u sedam godina upravljanja ovom kućom - rekao je Galić voditelju Aleksandru Stankoviću.

- Točno je da je temeljni ugovor potpisan 5. siječnja, sve drugo je izvedeno, dva sam potpisao ja, ostale moji pomoćnici, takvih ugovora je bilo za svako televizijsko djelo, a bilo ih je deseci i deseci koji su u moje vrijeme snimljeni - rekao je.

- O serijama je pregovarao program, sporazum je regulirala pravna služba, ne vidim ništa sporno u zakonskom smislu - rekao je još Galić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message