News

Komentari 146

Hodao i fotografirao: Ozrenov otac htio uzeti torbe iz auta?

Ozrena M. (35) sumnjiče da se 11. srpnja oko 12.40 sati vozeći pod utjecajem koktela droga i lijekova te brzinom iznad ograničenja zabio u Škodu mađarskih registracija u kojoj je bila tročlana obitelj

Zagrebačka policija od kolega iz Međimurja zatražila je provjeru je li obiteljski liječnik Ozrena M. (35), vozača BMW-a koji je skrivio nesreću na naplatnim kućicama, znao da se on liječi od ovisnosti te je li to javio policiji.

Kako pojašnjavaju, u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da “ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji ga je pregledao ili liječio te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policiju”. U istom članku predviđene su kazne od 5000 do 15.000 kuna za pravne osobe te 1500 do 5000 kuna za fizičke osobe.

POGLEDAJTE VIDEO: 

O svemu se oglasila i Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO). Iz Udruge poručuju kako obvezu prijave promjene zdravstvenog stanja vozača imaju svi, a ne samo liječnici obiteljske medicine.

- Liječnik obiteljske medicine nema informaciju o tome tko posjeduje vozačku dozvolu, a tko ne. Prije godinu dana predložili smo MUP-u sljedeće: budući da su sve ordinacije informatizirane, budući da sustavom svakodnevno putuju milijuni informacija, neka MUP osmisli program koji će koristiti te podatke i sam pozivati osiguranike na izvanredne preglede. Do danas se na tome nije napravilo ništa - navode iz udruge. Smatraju da treba u pravnom sustavu Ruvesti osobnu odgovornost vozača koji će u MUP-u pri predaji dokumentacije potpisati izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti o svom zdravstvenom stanju.

Podsjetimo, Ozrena M. (35) sumnjiče da se 11. srpnja oko 12.40 sati vozeći pod utjecajem koktela droga i lijekova te brzinom iznad ograničenja zabio u Škodu mađarskih registracija u kojoj je bila tročlana obitelj. Teniski trener (38), njegova supruga (38) i njihov sin (6) u nesreći su zadobili osobito teške tjelesne ozljede.

'Htio je uzeti dvije velike sportske torbe' 

Iz smrskanog vozila su ih izvlačili vatrogasci DVD-a Sv. Ivan Zelina. Jučer su otkrili još jedan detalj koji im je privukao pažnju.

- Bilo je kao na kolodvoru. Oko mjesta nesreće hodali smo mi, djelatnici HAC-a, policija... U prvi tren nismo ni primijetili još jednog muškarca koji je parkirao kraj naplatnih kućica i krenuo fotografirati vozila. Rekao je da je otac vozača BMW-a. Kraj prtljažnika su bile dvije veće sportske torbe. Uzeo ih je i htio ponijeti do svog vozila. Prišli su mu policajci i upozorili ga da ne smije ništa dirati na mjestu nesreće - ispričali su jučer vatrogasci.

Kontaktirali smo danas Ozrenovog oca kako bismo dobili njegov komentar na tvrdnje vatrogasaca no on nije htio razgovarati s nama.

Ozrenu M. u krvi su, piše Jutarnji, pronašli amfetamin, GHB i diazepam.

- Kad se kombiniraju nastaju vrlo opasna stanja za organizam. Netko tko je, primjerice, naučio na GHB može postati konfuzan, dezorijentiran, ne može testirati realitet i može sebe i druge dovesti u potencijalno vrlo opasnu situaciju - kaže psihijatar doc.dr.sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče. Nije iznenađen koktelom droge i lijekova, koji je pronađen u krvi i urinu vozača.

- Dapače to bude pravilo jer konzumenti ne mogu ni s jednom stvari više dobiti onaj osjećaj, koji su imali na početku uzimanja droge, zbog čega traže novu kombinaciju - kaže Bagarić.

Najčitaniji članci