News

Komentari 1

Hodat će stotinu kilometara po Arktiku na štakama za klimu

Hodat će stotinu kilometara po Arktiku na štakama za klimu

Paralizirani libanonski atletičar propješačit će stotinu kilometara na norveškom arhipelagu Svalbardu i ondje ostaviti Papinu knjigu kako bi upozorio na globalno zagrijavanje

Michael Haddad, koji se kreće zahvaljujući egzoskeletu od nesreće u djetinjstvu u kojoj je izgubio 75 posto motoričkih funkcija, ostavit će Papinu knjigu u bunkeru u kojem se nalazi najveći svjetsko skladište sjemena.

Knjiga pape Franje "Zašto se bojite? Još ste malovjerni ?" zbirka je tekstova koje je napisao tijekom prvog vala covida-19 2020. godine.

Libanonski atletičar, ambasador dobre volje UN-ova programa za razvoj za arapske zemlje, najavio je 2019. da će se upustiti u taj izazov kako bi privukao pozornost na štetne posljedice klimatskih promjena. Predviđen za 2020., projekt je odgođen zbog pandemije za veljaču 2022.

Na Svalbardu, koji se nalazi 1300 kilometara od Sjevernog pola, Haddad će ostaviti Papinu knjigu u bunkeru u kojem se nalazi najveće skladište sjemena na svijetu u cilju njihove zaštite za buduće generacije. Papa je knjigu blagoslovio.

"Osobe s invaliditetom čine 15 posto svjetskog stanovništva. Klimatska kriza utjecat će na njihov život više nego ičiji na svijetu. Zamislite si primjer poplave: ljudi trče, a oni koji su u invalidskim kolicima ostaju u zamci", rekao je Michael Haddad na konferenciji za novinare u organizaciji talijanskog veleposlanstva u Vatikanu u petak.

Haddada će na njegovu putovanju, koje bi trebalo trajati između deset i 14 dana, pratiti ekipa stručnjaka.

Paraliziran od prsa naniže od nesreće na jet-skiju koju je doživio sa šest godina, Haddad se kreće pomoću visokotehnološkog egzoskeleta.

Prije ove nove avanture, četrdesetogodišnji libanonski atletičar izveo je već više pothvata poput uspona na planine, prelaska pustinja i maratona.

Najčitaniji članci