Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

'Hodočašća crkve do sada nisu smjele organizirati, sada smiju'

Do sada se na hodočašće u Međugorje putovalo isključivo u privatnoj organizaciji dok su župe i biskupije izbjegavale organizaciju jer se ne radi o službeno priznatom svetištu. Odluka, tvrde stručnjaci, ne mijenja puno

Foto: REUTERS/PIXSELL/Zarko Basic/PIXSELL
64 komentara

Papa Franjo je odredio da je moguće organizirati hodočašća u Međugorje, objavio je mons. Henryk Hoser na nedjeljnoj misi u Međugorju.

Međutim, u svojoj odluci papa Franjo naveo je i nekoliko uvjeta. Ova odluka ne znači da Međugorje priznaje kao službeno crkveno svetište te se stoga i hodočašća moraju organizirati “uvijek pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane crkve”.

APOSTOLSKI VIZITATOR: 'U Međugorju se događaju spektakularna obraćenja...'

Kako objašnjava teologinja Anna Maria Gruenfelder to znači da vjernici moraju dolaziti u Međugorje s pravom namjenom.

- To znači da se u Međugorje dolazi štovati Boga, a da se ne dolazi u Međugorje kao priznato svetište jer to nije. To je zapravo jedan ustupak pape velikom broju vjernika koji dolazi u Međugorje - kaže teologinja.

Mons. Hoser je istaknuo i kako se taj uvjet ne odnosi samo na vjernike nego i na svećenike koji će u organizirati hodočašća.

- Hodočašća ne smiju stvarati zabludu i dvosmislenost na bilo koji način. Isti kriterij moći će biti primijenjen na pastire svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i tamo slaviti na svečan način - dodao je mons. Hoser.

'CRKVA SVE ISPITUJE' Papa Franjo odobrio hodočašća u Međugorje, ali ima uvjete...

Ova odluka pape Franje zapravo ne mijenja ništa, ističe sociolog religije Ivica Maštruko. Sve će ostati više manje kao prije.

- Jedina stvar koja se promijenila jest da sada župa, biskupije i katoličke udruge smiju organizirati hodočašća u Međugorje, a do sada im to nije bilo dopušteno jer se ne radi o službeno priznatom svetištu. Na hodočašće u Međugorje se do sada isključivo išlo u privatnoj organizaciji. Ništa se ne mijenja. I ranije i nakon ove odluke će u Međugorje dolaziti veliki broj vjernika - rekao je Maštruko dok je Gruenfelder dodala kako će iz Vatikana i dalje paziti da se hodočašća u Međugorje ne iskorištavaju ekonomski.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message