Obavijesti

News

Komentari 240

Mirela Holy o izborima: Ovo je veliki uspjeh za mladu stranku

Predsjednica ORaH-a je nakon objave rezultata rekla da je riječ o uspjehu vrlo mlade stranke te da je to posljedica percepcije njihove vjerodostojnosti u društvu

VIDEO

Nakon objave prvih rezultata iz DIP-a po kojima ORaH osvaja 9,41 % glasova, odnosno jednog mandat u Europarlamentu, u središnjici stranke stali su pucati šampanjci. Kako je riječ o vrlo skromnom prostoru vrlo mlade stranke, čepovi se na sve strane odbijaju o strop i zidove.

Davor Škrlec, sveučilišni profesor sa zagrebačkog FER-a, koji se plasirao u Europarlament, na direktno pitanje je li spreman za Bruxelles, odgovorio je da svakako jest.

- Trudili smo se od građana dobiti takvo povjerenje da prijeđemo prag, jer ipak smo stranka koja postoji tek šest mjeseci. Nastojat ćemo ovo povjerenje opravdati i zadržati – kazao je.

Uspjeh je toliko veći što je Hrvatska prva od tzv. novih članica EU koja je dala jednog zelenog europarlamentarca.

Predsjednica ORaH-a je nakon objave rezultata rekla da je riječ o ogromnom uspjehu vrlo mlade stranke te da je to posljedica percepcije njihove vjerodostojnosti u društvu.

- Sada nam predstoji predstavljanje pojedinih razvojnih politika po sektorima. U svakom ćemo slučaju surađivati i sa stručnjacima koji nisu članovi stranke, a vjeruju u održivi razvoj, kao i s nevladinim organizacijama – obećala je Holy.

Na pitanje o perspektivama za parlamentarne izbore, kazala je da je o njima preuranjeno govoriti, jer „svaki su izbori priča za sebe“.

Na pitanje kakvu će politiku zastupati u parlamentu EU-a, Škrlec je rekao da će se zalagati za program europske frakcije zelenih, primijenjen na hrvatsku stvarnost. Točnije, za razvoj i zapošljavanje u Hrvatskoj, očuvanje originalnih vrsta u našoj zemlji, naših resursa i slično.

"Izbacivat ćemo iz stranke, a premijera ne bi komentirala"

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy još uvijek ne želi komentirati neslužbene i djelomične rezultate koji pristižu u stranku, a koji govore o mogućih 14 posto osvojenih glasova, nego čeka rezultate u 23 sata.

- Bit ćemo sretni ako prijeđemo prag. Naša kampanja bila je pozitivna, nismo išli toliko promovirati kandidate koliko naš program. Prvotno smo planirali budžet od 25.000 kuna, ali smo kasnije uspjeli prikupiti neke donacije tako da smo na kampanju potrošili 80.000 kuna. Ako s time uspijemo osvojiti mandat, bit će to fenomenalan uspjeh – kazala je u prvim izjavama u izbornoj noći.

Na pitanje zašto je toliko oprezna u situaciji u kojoj se stranka vrti oko rezultata koji govori i o moguća dva osvojena mandata. 

- Nije gotovo dok nije gotovo. Sve je ovo još uvijek na razini anketa. Bilo je iznenađenja još u bivšoj stranci dok sam bila, tako da prvo treba skočiti, a potom reći hop – kazala je, očito podsjećajući na svojedobni poraz SDP-a od HDZ-a Ive Sanadera.

Današnje izjave premijera Zorana Milanovića o „protestnim glasovima“ kao onima na kojima profitira njena stranka, Mirela Holy ne želi komentirati.

- Ja doista ne bih komentirala ono što premijer govori. Glasovi nijednog birača nisu fiksni, nego svaki put razmišljaju koga će podržati. Kada bi ono što je rekao bilo točno, to bi značilo da pojedina stranka posjeduje neke ljude – kazala je.

Upitana o broju članova ORaH-a, dodala je da je stranka u vrijeme osnivanja planirala privući oko 1500 članova do kraja 2014. No, dogodilo se da je već do sredine svibnja uspjela okupiti čak 3000 članova.

- Imali smo veliki ulaz. To nas dijelom veseli, ali dijelom i brine, jer smo svjesni da u stranku nisu ulazili svi koji podržavaju naša načela – rekla je i odgovorilo potvrdno na novinarsko pitanje hoće li izbacivati iz stranke.

Objasnila je da je već na posljednjem sastanku predsjedništva jedan član izbačen jer je na društvenim mrežama objavljivao sadržaje u suprotnosti sa statutom i načelima stranke, poštivanju ljudskih prava, vrijeđao pojedine druge članove itd. 

Mirela Holy stigla je u stožer nešto nakon 20.30 sati te je obišla kolege i goste. Među gostima su Alka Vuica i Boris Leiner koji su došli podržati stranku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu