News

Komentari 4

Hong Kong ušao s prosvjedima u 2020., uhitili su čak 400 ljudi

Hong Kong ušao s prosvjedima u 2020., uhitili su čak 400 ljudi

Građanski front za ljudska prava (FCDH) izvijestio je da je broj prosvjednika u srijedu premašio 1,03 milijuna demonstranata. Samo danas, policija je privela više od 400 ljudi

Više od milijun prodemokratskih prosvjednika okupilo se u srijedu na ulicama Hong Konga na prvom prosvjedu u 2020. što je bilo obilježeno nasiljem i sukobima s policijom koja je privela oko 400 ljudi.

U prosvjedima je, po podacima organizatora sudjelovalo više od milijun stanovnika Hong Konga.

Građanski front za ljudska prava (FCDH) izvijestio je da je broj prosvjednika u srijedu premašio 1,03 milijuna demonstranata koliko ih je u demonstracijama sudjelovalo 9. lipnja, na dan prvih velikih prosvjeda koji su označili početak ovoga pokreta. 

Bivša britanska kolonija od lipnja je suočena s najtežom krizom od predaje Pekingu 1997. godine.

Prosvjedi u Hong Kongu počeli su prije gotovo sedam mjeseci zbog sada već povučenog prijedloga zakona koji je trebao omogućiti izručenja matičnoj Kini, gdje sudove kontrolira Komunistička partija.

U međuvremenu su prerasli u širi prodemokratski pokret, a tijekom blagdana zabilježeno je više sukoba s policijom. Od početka prosvjeda u lipnju ozlijeđeno je više od 2000 demonstranata.

U srijedu su vlasti od organizatora zatražile da prosvjedi završe prije nego što se očekivalo zbog sukoba.

- Poslijepodne je počelo mirno, no sukobi su izbili dok je povorka prolazila četvrti Wan Chai kada je uhićeno oko 400 prosvjednika -  rekao je dužnosnik hongkonške policije Jim Ng. 

S obzirom na to da su prosvjednici na policiju bacali molotovljeve koktele policija je odgovorila suzavcem i sprejem na bazi papra.

- Policija je od nas zatražila da rastjeramo prosvjednike. Molim vas da se raziđete u miru - pozvali su organizatori demonstrante putem megafona.

Ranije u srijedu Jimmi Sham iz Građanske fronte za ljudska prava organizatora prosvjeda kojima se želi izvršiti pritisak na mjesnu vladu kako bi ispunila zahtjeve prosvjednika, požalio se na postupanje vlasti.

 - Tužno je da se naši zahtjevi izneseni u 2019. prenose u 2020. Očekujemo ubuduće još žešći progon. Moramo se ozbiljno pripremiti za borbu - rekao je obraćajući se mnoštvu prije početka poslijepodnevnog skupa.

Mnogi sudionici su nosili transparente s glavnim zahtjevima pokreta, među kojima su neovisna istraga o policijskim postupcima, amnestija za uhićene i opće pravo glasa.

Riot police detain anti-government protesters in a large scale during a legal demonstration on the New Year

U utorak prijepodne tisuće prosvjednika su formirale kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica. Izvikujući "Slava Hong Kongu", himnu prosvjeda, nosili su transparente i pozivali na nastavak borbe za demokraciju u 2020.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam i drugi visoki dužnosnici objavili su video poruku u utorak u kojoj se poziva na pomirbu i novi početak.

Najčitaniji članci