Obavijesti

News

Komentari 108

HHO: Stazićeve optužbe protiv Buljevića su laž i izmišljotina

HHO: Stazićeve optužbe protiv Buljevića su laž i izmišljotina
1

Ivan Zvonimir Čičak je poslao je pismo Željku Reineru u kojem se osvrnuo na optužbe koje je Nenad Stazić iznio protiv kandidata za ministra obrane Buljevića

VIDEO

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a je poslao je pismo predsjedniku Sabora Željku Reineru u kojem se osvrnuo na optužbe koje je Nenad Stazić iznio protiv kandidata za ministra obrane Josipa Buljevića.

- Što se tiče difamiranja Josipa Buljevića od strane zastupnika Stazića, a vezano uz „aferu Puljiz“, treba reći da je sve što je on iznio u svojoj raspravi obična izmišljotina i laž - piše u pismu HHO-a.

Pismo prenosimo u cijelosti

"Predsjedničko pismo

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, 

Obraćam Vam se Predsjedničkim pismom u ime Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO), a što je u skladu sa našim Statutom i praksom. Naime, kada Odbor mora hitno reagirati na neka događanja Predsjednik Odbora ima ovlast objaviti Predsjedničku izjavu koja nakon toga mora proći verifikaciju Izvršnog odbora HHO-a. Razlog za hitno reagiranje jest rasprava koja se vodi u hrvatskoj sabornici, a u kojoj se propitkuje članove buduće Vlade mandatara Tihomira Oreškovića i vjerodostojnost predloženih ministara.

Za hrvatsku državu i društvo nije nevažno tko će biti ministri u Vladi i zato vrlo pažljivo pratimo raspravu i argumente koji se iznose vezano uz kandidate za potencijalne ministre. 

HHO se suprotstavljao i suprotstavlja se i danas svakom pokušaju da na bilo koje mjesto u hrvatskoj vladi dođe osoba koja je kršila ili bi mogla kršiti ljudska prava. Ovo se posebno odnosi na kršenja ljudskih prava u medijima, a naročito na prisluškivanje i praćenja novinara. Stoga smatramo da je važno raščistiti što je istina a što neistina kad je riječ o potencijalnom ministru obrane Josipu Buljeviću. 

Sramotno je za jedan parlament da zastupnik, u ovom slučaju Nenad Stazić, lažima i neistinama difamira potencijalnog ministra obrane. Međutim, to je u skladu s njegovim prepoznatljivim habitusom u javnosti. 

Međunarodne institucije itekako budno prate formiranje hrvatske vlade i za njih je posebno važno tko će biti budući ministar obrane s obzirom na važnost koju to ministarstvo ima u NATO savezu.

Procjenjujem da je blaćenje Josipa Buljevića od strane zastupnika Nenada Stazića sastavni dio najavljenog stvaranja „pakla“ novoj vlasti o kojemu je govorio bivši premijer Zoran Milanović u kontekstu podjele „mi ili oni“. Također, u tom istom kontekstu treba gledati i „preventivno denunciranje“ Hrvatske, pismom bivšega ministra Ranka Ostojića upućenog Europskoj komisiji. 

Što se tiče difamiranja Josipa Buljevića od strane zastupnika Stazića, a vezano uz „aferu Puljiz“, treba reći da je sve što je on iznio u svojoj raspravi obična izmišljotina i laž. 

Priča o prisluškivanju i privođenju novinarke Helene Puljiz iz 2004. godine vezana je uz tadašnju obavještajnu agenciju POA kojoj se tada na čelu nalazio ravnatelj Joško Podbevšek, i to svega 8 mjeseci. Zbog odvođenja na obavijesni razgovor novinarke Helene Puljiz, Podbevšek je 11. prosinca 2004. g smijenjen, a nekoliko drugih aktera „afere Puljiz“ smijenjeno je i ranije. 

U to vrijeme Josip Buljević bio je načelnik protuobavještajnog odjela POA-e, koji se bavio isključivo „lovom“ na strane špijune. Prema tome, Josip Buljević nije ni na koji način mogao biti uključen u predmetnu aferu. Štoviše, Josip Buljević doveden je na čelo upravo onog odjela koji se bavio Helenom Puljiz nakon smjene tadašnje dvojice načelnika s ciljem saniranja štete i sprječavanja sličnih zlouporaba u POA-i. Konačno, Helena Puljiz je dobila sudski spor protiv POA-e, ali u presudi se ni na koji način ne spominje Josip Buljević.

Na molbu tadašnjeg Predsjednika Republike Stjepana Mesića i Predsjednika Vlade Ive Sanadera na čelo POA-e je 12. prosinca 2004. doveden Tomislav Karamarko koji je za svog pomoćnika imenovao Josipa Buljevića. Obojica su dovedeni radi „provjetravanja“ obavještajne zajednice. U političkoj atmosferi koja je tada vladala u Hrvatskoj ni u teoriji nije bilo moguće dovesti Buljevića na ključno mjesto u POA-i, da je na bilo koji način bio umješan u „aferu Puljiz“.

Cijelu priču o navodnoj umiješanosti Josipa Buljevića lansirala je upravo novinarka Puljiz kad se njegovo ime počelo spominjati kao ime mogućeg savjetnika za nacionalnu sigurnost sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Helena Puljiz i dalje besramno šuti o svojim izmišljotinama, iako su je mediji tada „oprali“ i dokazali da Buljević nije ni na koji način mogao biti sudionik te afere. 

Očigledno je da je i sadašnje lansiranje ove afere u medijima sročeno u cilju difamiranja ne samo Josipa Buljevića, već i buduće Vlade RH.

O drugim članovima Vlade, Odbor će se očitovati ako ih Sabor potvrdi za ministre u Vladi RH.

Poštovani gospodine Reiner, molim Vas da radi istine i vjerodostojnosti buduće Vlade sa sadržajem ovog pisma upoznate saborske zastupnike". 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa