Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Horvat siguran da će nagodba biti dogovorena do 10. srpnja

Ja mislim da sama nagodba ničim više nije sporna, bit će dogovorena. Siguran sam da će se dogoditi u onom zakonskom roku koji je definiran, kazao je ministar

Foto: Zeljko Lukunic /PIXSELL
2 komentara

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak da proces nagodbe u Agrokoru nije sporan i da je siguran da će se dogoditi u zakonskom roku, a hoće li biti sudskih tužbi vidjet će se nakon 10. srpnja.

"Ja mislim da sama nagodba ničim više nije sporna, bit će dogovorena. Siguran sam da će se dogoditi u onom zakonskom roku koji je definiran", kazao je ministar odgovarajući na pitanja novinara na marginama Dana poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Na novinarski upit hoće li biti tužbi, rekao je da će se to vidjeti nakon 10. srpnja, kad je krajnji zakonski rok za postizanje nagodbe, sukladno zakonu o postupku izvanredne uprave u koncernu.

Upitan ima li saznanja o poslovanju Uljanika nakon dolaska novog vlasnika te što je s jamstvenim fondom za brodogradnju koji se spominjao, Horvat je rekao kako se u ovom trenutku očekuje "treći draft plana restrukturiranja".

"Taj će plan, nakon što ga proanaliziramo i eventualno tražimo njegove dorade, biti poslan u Europsku komisiju (EK) na verifikaciju. Krajnji rok za zeleno svjetlo planu restrukturiranja od strane EK je 22. srpnja. Radimo sve da EK do 22. srpnja da zeleno svjetlo i počne faza restrukturiranja Uljanika", istaknuo je Horvat.

Uljanik d.d. je 16. veljače održao izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj je usvojena odluka o povećanju temeljnog kapitala u rasponu od 180 milijuna kuna do 302,2 milijuna kuna, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara.

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. su 28. ožujka donijeli su odluku o odabiru Kermas energije d.o.o. Zagreb kao strateškog partnera u dokapitalizaciji, s kojim su u travnju izradili  programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. 

Međutim, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije zadužen za brodogradnju Rajko Kutlača izrazio je u utorak zabrinutost jer još uvijek nema pravih pokazatelja o pozitivnom rješavanju sudbine Uljanika.

Podsjetivši da bi do 22. srpnja u Europskoj komisiji trebao biti usvojen program restrukturiranja brodogradilišta Uljanik, ako zbog ničeg drugog onda zbog obveze vraćanja 96 milijuna eura kredita koje je pulsko brodogradilište dobilo prije šest mjeseci, Kutlača je na konferenciji za novinare ustvrdio da još nitko nije iznio jasne pokazatelje da se cijeli proces odvija u pozitivnom smjeru.

"Taj je datum 'dan D'  za brodogradnju u Puli, kada će se znati rješavaju li se problemi ili ne. U sindikatu smo s pravom zabrinuti jer nemamo pokazatelja i informacija da se stvar rješava", istaknuo je Kutlača.

Podsjetio je kako je sindikat još prije dva mjeseca uputio zahtjev Ministarstvu gospodarstva za održavanjem sastanka o sudbini 4500 ljudi, međutim do danas nije dobio nikakav odgovor.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message