Obavijesti

News

Komentari 66

Horvatinčić: Napravit ću sve u mojoj moći da obeštetim djecu

Horvatinčić: Napravit ću sve u mojoj moći da obeštetim djecu
1

Zadar: Tomislav Horvatinčić je uložio žalbu na nepravomoćnu kaznu zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. Kaže da se pokušava dogovoriti s obitelji za odštetu

VIDEO

Izražavam žaljenje i sućut obitelji. Napravit ću sve što je u mojoj moći da obeštetitimo djecu poginulih  i pokušavamo napraviti vansudski dogovor - kazao je u utorak  Tomislav Horvatinčić (68) ispred zadarskog Županijskog suda te dodao da i sam teško psihički proživljava ovu šestu godinu od nesreće. 

Vijeće Županijskog suda u Zadru netom prije toga odlučivalo je o žalbama tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić  osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par.  Odluka zadarskog Županijskog suda znat će se kroz mjesec dana.  

Slučaj Horvatinčić završio je u Zadru jer prema novom Zakonu o kaznenom postupku s početka godine, "bubanj" odlučuje koji će sud donijeti drugostupanjsku presudu u nekom kaznenom predmetu, a u ovom slučaju  predmet je  dodijeljen Županijskom sudu u Zadru.  

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je da je vjerojatno  svima čudno što traže oslobađajuću presudu, ali da su je tražili i u prvostupanjskom postupku. Razlog tome je neubrojivost, odnosno privremena duševna poremećenost.   

- U  ovom predmetu imali smo sinkopu, odnosno kratkotrajni nenajavljeni gubitak svijesti koji u pravilu traje od nekoliko do 50, 60 sekundi.  Postoji samo jedan očevidac ove prometne nezgode, svjedokinja koja je ispitana i u istrazi i na glavnoj raspravi. Ona je bila uz optuženika kritične zgode i opisala je situaciju kako se to događalo. Drugi svjedok, čovjek koji je prvi došao na mjesto nesreće, opisao je stanje u kojem je zatekao optuženika, a  tada je određeno vještačenje dvije vrhunske vještaškinje,  radiologinje i  neurologinje. U svojem vještačenju su kazale da je mogao  postojati kratkotrajni gubitak svijesti u trajanju od 50 do 60 sekundi, a to se stanje nije moglo niti na jedan način prije toga predvidjeti niti očekivati. Stoga smo to zatražili kao udarnu tezu - kazao je odvjetnik Miljević te dodao da su u žalbi  na 16 stranica tražili ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje na ponovni postupak, a čemu će odlučiti drugostupanjsko vijeće. 

Miljević napominje da zakonskog roka za objavu odluke suda nema, ali da je uobičajeni rok od tri tjedna do dva mjeseca.

- Mi očekujemo odluku za mjesec, dva, plus minus koji dan - rekao je Miljević.

Podsjetimo, Horvatinčić je 18. studenog prošle godine na Općinskom sudu u Šibeniku osuđen na godinu i osam mjeseci uvjetne kazne. U presudi je stajalo da mora platiti i odštetu od 167.000 kuna, jer je kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16. kolovoza 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro. Horvatinčiću sud nije uskratio pravo upravljanja brodicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...