Obavijesti

News

Komentari 170

Hrabra Petra: Mama, zašto ti moraš raditi, a zastupnici ne?

Hrabra Petra: Mama, zašto ti moraš raditi, a zastupnici ne?
3

Petra Zovkić (10) učenica je 4. razreda zagrebačke OŠ ‘Ivan Mažuranić’. Noć prije školskog izleta na Markov trg pisala je pismo koje je htjela predati zastupnicima. Nije uspjela jer ih - nije bilo

VIDEO

Želim život u svojoj zemlji, a ne preživljavanje. Želim ljubav, a ne nemire. Želim da svi imaju hranu na stolu, a ne da ju traže u kontejneru. Želim biti ponosna na svoju zemlju, a ne je se stidjeti, dio je pisma zagrebačke djevojčice Petre Zovkić (10).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Ova učenica četvrtog razreda OŠ “Ivan Mažuranić” napisala je pismo nad kojim bi se svi trebali zamisliti i barem ponešto naučiti. Dječjom iskrenošću dotaknula je srž problema te opalila šamar svim političarima i političkim strukturama. Petra je u ponedjeljak sa svojim i još dva susjedna razreda krenula na Gornji grad u obilazak Sabora u nadi da će sresti nekog od naših zastupnika. Svakom izvanškolskom izletu jako se veselila, ali ovaj je imao posebnu težinu. Imala je plan. Pokazat će im pismo koje je napisala iskreno, iz neiskvarenog dječjeg srca. Noć prije, skrivajući se od majke, dječjim je rukopisom na papir pretočila sve ono što je već dugo tišti, što primjećuje i na što ne može utjecati.

Na papir je stavila svoje molbe i želje, surovu istinu o ovoj zemlji i lošem smjeru kojim ide.

- Želim živjeti u svojoj zemlji, a ne da iz nje moram otići. Želim na televiziji vidjeti da Vi tražite rješenja, a ne da se svađate. I na kraju, želim biti sretno dijete, a ne zabrinuto, jer je samo jedno djetinjstvo. Čula sam izjavu da djeca uče po modelima. Mi učimo od vas velikih, zato razmislite kako se ponašate i pružite nam bolju budućnost jer mi to zaslužujemo. Pozdravlja vas Petra - zaključila je Petra svoje pismo.

Desetogodišnja djevojčica spremila je pismo i s veseljem krenula u Sabor. No ostala je jako razočarana i tužna.

- Bilo je pusto. Vidjela sam zgradu, hodnike i praznu sabornicu. Željela sam nekome od političara dati svoje pismo koje sam im napisala, ali nisam imala priliku kad nije bilo nikoga. Mama, zašto ti moraš raditi ponedjeljkom, a oni ne - upitala je Petra majku Ivonu (41) i nastavila:

- Mama, ti mi uvijek govoriš da budem hrabra i kažem što mislim, i ja sam to htjela reći za svu djecu Hrvatske.

Iako o pismu svoje kćeri nije znala ništa, Ivona je na nju silno ponosna.

- Jako sam ponosna na nju. Nisam znala da ima plan dati pismo zastupnicima i jako mi je žao što joj se to nije ostvarilo. Ni nakon tog neuspjeha nije odustala, zamolila me je da nekom pošaljem to pismo da ga svi hrvatski političari mogu pročitati. Zato sam se obratila vama iz 24sata jer je vama stalo do običnog čovjeka - rekla nam je Ivona.

Petrin uzor je Ana Rukavina, a inspirirale su je Anine jednostavne, a tako upečatljive riječi koje su se svima usjekle u sjećanje: “Želim život!”.    

Naježila sam se kad mi je Petra rekla da joj je ta rečenica bila inspiracija. Ona je oduvijek bila puna empatije prema drugima, hvali Ivona svoju kćer. Petra tvrdi da je pismo namijenjeno baš svima, ne samo političarima.

- Želim bolju budućnost i želim da svoj djeci bude dobro i da budu sretna. Htjela bih da sva djeca u Hrvatskoj imaju besplatne knjige. Prilikom posjeta prijateljici u Dalmaciji šokirala sam se kad mi je otkrila da joj mama mora kupovati knjige za školu. Zato želim da sva djeca imaju besplatne knjige, da mogu učiti i da ih ne trebaju kupovati. Želim i da su sva djeca jednaka, da nema razlike među njima - govori nam otvoreno ova hrabra djevojčica.

Petra je dijete razvedenih roditelja i živi s majkom koja radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću u Zagrebu. Kaže kako jednog dana želi biti pjevačica, a uzor joj je Jacques Houdek. Loš dan popravio im je upravo ovaj pjevač kojeg su srele kad su odlazile s Gornjega grada.

- Čim smo ga vidjeli, zaustavili smo ga i s njim otpjevali pjesmu ‘Stotinama godina’. Bilo je baš super - rekla nam je Petra suznih očiju. Razgovarajući s nama imala je užasnu tremu, no ovaj potez je prvi pokazatelj njezine hrabrosti da digne glas za sebe i za druge.

Mama i kći svaki mjesec obilaze odjel onkologije u Klaićevoj bolnici i obavezno doniraju stvari koje im više ne trebaju Caritasu.

- Petra je puna suosjećanja. Želi svima pomoći. Uvijek sam joj govorila da bude hrabra i da kaže ono što misli. Željela sam je potaknuti da gleda čovjeka kao čovjeka. Žellim da ovo pismo zaista dođe do naših političara i da shvate kako se ponašaju. Djeca to sve vide i na kraju uče po tome modelu - kaže Ivona te naglašava kako se kolektivna svijest odraslih, pa i naših političara, mora što hitnije promijeniti.

- Moramo raditi za našu djecu, a ne sebično živjeti u svojem trenutku - zaključila je Ivona. Saborski zastupnici ne dolaze redovito na sjednice, ne sudjeluju u raspravama, a imaju plaću od 13.000 kuna pa naviše, te razne druge povlastice.     

 

Opet 11 dana neće raditi

Nakon što su u petak odradili svega tri sata na svojem radnome mjestu u Saboru, šačica zastupnika, koja je uopće došla na posao, brzo je pohrlila na uskršnje praznike. Nakon dosta burnog tjedna, pa i jednog dana u kojem su pojedini odradili i duplu smjenu, dobili su 11 slobodnih dana. U saborske klupe sjest će opet 19. travnja.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu