News

Komentari 0

Hrabri Hrvati koji su spašavali Židove na izložbi u New Yorku

Hrabri Hrvati koji su spašavali Židove na izložbi u New Yorku

Izložba Pravednici među narodima - Hrvatska održat će se 27. siječnja u zgradi UN-a u New Yorku u organizaciji Ministarstva Vanjskih i Europskih poslova RH i Stalne Misije RH pri UN. Autorica izložbe je Branka Sömen

U New Yorku ovom izložbom želim pokazati da je u Hrvatskoj bilo pojedinaca koji nisu ostali ravnodušni prema strašnim sudbinama Židova te da je Hrvatska  zemlja u kojoj su se hrabri, pošteni ljudi odupirali ustaškim zločinima spašavajući Židove i  često žrtvujući i vlastite živote, kaže nam Branka Sömen, novinarka, kritičarka i publicistkinja te autorica izložbe Pravednici među narodima - Hrvatska koja će se održati u na Dan sjećanja na Holokaust 27.siječnja u zgradi Ujedinjenih naroda,u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Stalne Misije RH pri UN-u.

Za izložbu u New Yorku, Pravednici među narodima - Hrvatska, izabrala je 24 priče koje predstavljaju 47 Pravednika, muškaraca i žena koji su spasili živote mnogih svojih sunarodnjaka Židova.

Ukupni broj Pravednika među narodima – Hrvatska, do danas uključuje 118 Hrvata koji su spasili živote Židova.

- Ova izložba ne samo što odaje počast Židovima žrtvama Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, nego je i priča o običnim i hrabrim građanima Hrvatske, anonimnim herojima. Tekstovi i fotografije prikazani na 29 panoa svjedoče o požrtvovnosti, hrabrosti i nesebičnosti njihovih djela - kaže Branka Sömen.

Najčitaniji članci