Obavijesti

News

Komentari 160

'Hrana je hladna, ćelija tijesna, a novine moram sam kupovati'

'Hrana je hladna, ćelija tijesna, a novine moram sam kupovati'
1

Zbog neispravnih prozora izloženi smo propuhu, zimi hladnoći, a ljeti nepodnošljivoj vrućini i smradu, žalio se sudu na uvjete u Remetincu Igor Svetec (45)

VIDEO

WC je ispravan, ali ne sprečava širenje neugodnih mirisa i zvukova prilikom vršenja nužde. Zbog neispravnih prozora izloženi smo propuhu, zimi hladnoći, a ljeti nepodnošljivoj vrućini i smradu, žalio se sudu na uvjete u Remetincu Igor Svetec (45).

Svetec je posljednji put uhićen 2015. godine pod sumnjom da je počinio 11 razbojstava i pobjegao sa 121.000 kuna i otad je u Remetincu. U jednoj pljački pucao je u policajca i djelatnika stanice za otkup zlata, koji su ga pokušali zaustaviti, a oteo je i vozača kamiona te ga natjerao da ga odveze na sigurno. Prvo razbojstvo počinio je manje od mjesec dana nakon izlaska iz pritvora, gdje je bio zbog silovanja svoje tadašnje djevojke.

Nju je u kolovozu 2012. godine svezao plahtom i začepio joj usta, a potom je silovao i sve snimio kamerom. Za to je djelo na Županijskom sudu u Zagrebu u svibnju 2014. godine nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Budući je dobio manje od pet godina, pravomoćnost presude čekao je na slobodi. Tada je počeo pljačkati.

Prije silovanja i razbojstava Svetec je odslužio 15-godišnju kaznu jer je s prijateljem u ožujku 1997. ubio i opljačkao njegovu rođakinju Zdenku G. (69). Nesretnu ženu napali su u kuhinji, srušili je na pod, a potom joj preko glave navukli omču od plastificiranog užeta koju su stezali dok nisu osjetili da se više ne miče. Njezino beživotno tijelo zamotali su u tepih te iz stana uzeli oko 500 tadašnjih DEM-a, nakit i uređaje koje su poslije prodali. Nakon izlaska iz zatvora pokušao se zaposliti. U životopisu je naveo da je radio kao barmen u kafiću Stara Knežija i da je programer.

Osim na WC i tijesne ćelije, Svetec se žalio na hranu u zatvoru, za koju je naveo da je redovito hladna i namjerno loše spremljena. Smetalo mu je i što u zatvoru ne može čitati novine ako ih sam ne kupi te što na TV-u može pratiti samo pet programa, iako ih u Hrvatskoj ima 14 ili 15. Prigovorio je i loše opremljenoj knjižnici Zatvora čiji je fundus, prema njogovom mišljenju, premalen i zastario. Sam je morao nabaviti i Zakon o izdržavanju kazne zatvorenika, koji u Remetincu nije dostupan. Požalio se i da mu zatvor nije osigurao dovoljno sredstva za higijenu zbog čega je prisiljen kupovati ih u njihovoj kantini koja, kaže Svetec, ima najskuplju robu, a
nema fiskalnu blagajnu.

Većinu njegovih prigovora sud je odbio. Ipak naredio je Zatvoru u Zagrebu da mu osigura smještaj u spavaonici u kojoj će imat minimalno 4 metra četvornih po zatvorenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C