Obavijesti

News

Komentari 163

Culej o Istanbulskoj konvenciji: "Ja ne gledam turske serije..."

Culej o Istanbulskoj konvenciji: "Ja ne gledam turske serije..."
2

Mnogi saborski zastupnici prokomentuirali su najavu premijera Plenkovića da će se ratifikacija istanbulske konvencije naći za tjedan-dva na Vladi. HRAST najavljuje referendum, a Stevo Culej je bio posebno inspiriran

VIDEO

Miro Kovač (HDZ) kazao je kako će se oko Istanbulske konvencije raspravljati na stranačkim tijelima i zauzeti stajalište kao će se postaviti. 

- Moj je stav da su na prvom mjestu prava žena i borba protiv nasilja nad ženama. Moramo imati u Hrvatskoj sve mjere nužne kako bismo se efikasno borili protiv nasilja nad ženama, kao što sada najavljuju i kolege u Velikoj Britaniji, gdje nije ratificirana Istanbulska konvencija. Na prvom im je mjestu donošenje zakona o suzbijanju nasilja nad ženama i u obitelji. Ako i mi u Hrvatskoj to napravimo, ratifikacija Istanbulske konvencije postat će bespredmetna i manje zanimljiva javnosti. Znači, ne fokus na ratifikaciji, fokus mora biti na mjerama kako bi žene bile što zaštićenije - kazao je.

Na pitanje znači li to da je on protiv ratifikacije konvencije, ponovio je kako će se raspravljati o tome kako će se HDZ postaviti. 

- Miješanje rodne ideologije i borbe protiv nasilja nad ženama nije dobro, nije bilo potrebno - rekao je Kovač ali nije želio odgovoriti kako će glasati ako konvencija dođe na ratifikaciju u Sabor. Upitan kako objašnjava da najave premijera, a da prethodno u stranci nije dobio zeleno svjetlo, ponovio je da će se "o tome u stranci razgovarati i da to nije inkompatibilno". Na najave Hrasta da će pokrenuti referendum o Istanbulskoj konvenciji, Kovač je uzvratio: 

- Pravo je svakog građanina da ima mišljenje o političkim procesima, pa i kolege Zekanovića. Ponavljam, na prvom mjestu moraju biti mjere, ono što je važno, borba protiv nasilja nad ženama, a ne rodna ideologija - zaključio je Kovač.  

"Zekanoviću, stišajte emocije" 

Branko Bačić (HDZ) kazao je da se u HDZ-u o ratifikaciji istanbulske konvencije već razgovaralo, ali i da će se o tom pitaju nastaviti razgovarati. 

- HDZ je ozbiljna stranka, mi ćemo na tijelima stranke i na klubu raspraviti o dokumentu kojeg će Vlada uputiti i o tome se očitovati u saboru. Određene dileme oko same ratifikacije koje jesu u društvu nisu takve da ne mogu biti premoštene - kazao je. 

Na najavu Hrasta da će pokrenuti referendum oko ovog pitanja, Bačić je rekao kako sa Zekanovićem koji je dio HDZ-ovog kluba ne bi komunicirao putem medija, ali mu je i poručio:

- Zamolio bih da malo stiša emocije i da pričeka da dokument dođe u Sabor - rekao je Bačić. 

Na pitanje što ako Zekanović vladajućima uskrati potporu na pitanju povjerenja Martine Dalić, kazao je kako vladajuća većina ima dovoljno ruku i zajedništva za potrebnu potporu potpredsjednici Vlade. 

"Zekanović bi trebao uskratiti podršku Vladi" 

Nakon najave premijera da Istanbulska konvencija za dva tjedna biti na Vladi, Nikola Grmoja (Most) kazao je kako će oni svojim zastupnicima, kad dođe do ratifikacije u Saboru, prepustiti da glasaju po savjesti. 

- Koliko će zastupnika podržati predsjednika Vlade i tu odluku, vidjet ćemo - kazao je.

Grmoja nije želio otkriti kako će on glasati jer prvo želi čuti raspravu. Na najava referenduma od strane Hrasta, uzvratio je kako ne zna kad će se provesti referendum te da je on sklon referendumima odnosno da se građani izjasne o bitnim pitanjima za društvo.

- Prije sazivanje referenduma prvi potez kolege Zekanovića bi trebao biti uskraćivanje podrške ovoj Vladi, jer očito Vlada ide na ratifikaciju, a on se tome protivi. Ako je vjerodostojan onda će uskratiti podršku Vladi - kazao je Grmoja.

Na pitanje je li glasanje o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić trenutak kada bi Hrvoje Zekanović mogao pokazati kako dalje zamišlja suradnju s HDZ-om, odgovara:

- Nismo mi slučajno sačekali s predajom potpisa oko opoziva Martine Dalić - uzvratio je.

Kazao je kako će se na svim tim pitanjima testirati vjerodostojnost HDZ-a i partnera, a na pitanje očekuje li da će glasanje o Istanbulskoj konvenciji biti i kraj vladajuće većine kazao je kako ne vjeruje u taj scenarij, ali bi se kaže moglo dogoditi da ona bude "još tanja i slabija nego sada". Poručio je i kako je Most spreman za izbore. 

"Nismo iznenađeni" 

Nakon najave Hrasta da će pokrenuti referendum oko Istanbulske konvencije, Arsen Bauk (SDP) smatra kako se neće uspjeti skupiti dovoljno potpisa da se pokrene procedura. Na pitanje očekuje li da će među vladajućima sada krenuti prepucavanja i ucjenjivanja uzvratio je da ne zna kako će oni sada funkcionirati: 

- Oni su nastali kao trgovačka koalicija pa bi bilo čudno da ne nastave tako funkcionirati - kazao je Bauk.

Na najave premijera Plenkovića da će se za najkasnije dva tjedna Istanbulska konvencija naći na sjednici Vlade, uzvraća:

- Mislim da je to rekao da se skrene pažnja s izvješća Europske komisije pa ćemo se tako baviti Istanbulskom konvencijom, a nećemo se baviti briselskom konvencijom odnosno onime što mu je u srijedu poručio Juncker - rekao je SDP-ovac. 

Ako Vlada za dva tjedna pošalje Istanbulsku konvenciju u saborsku proceduru kazao je kako će to biti 54 tjedna nakon što je SDP to već učinio. 

Istanbulska konvencija ide uz 'ograde' od rodne ideologije?
Istanbulska konvencija ide uz 'ograde' od rodne ideologije?

- Dovoljno je da nazove predsjednik Vlade predsjednika Sabora i kaže mu da sad stavi to na dnevni red. Ako Vlada ima prijedlog neka klub HDZ-a da amandmane i  mi ćemo ih prihvatiti. Možemo to izglasati još danas. Čak ćemo doći držati i kvorum ako treba - poručio je Bauk vladajućima. 

Najavu referenduma oko Istanbulske konvencije od strane Hrasta za Anku Mrak Taritaš (GLAS) nije ništa čudno ni neobično. 

- Mene zanima kakvo će biti to referendumsko pitanje. Hoće li njime biti definirano kada se zlostavlja žena u obitelji da to ostaje u obitelji ili kolika količina zlostavljanja treba biti u obitelji - navela je.

Očekuje da se za taj referendum neće prikupiti dovoljan broj potpisa, ali i da neće proći na Ustavnom sudu.

Ponovila je da je Istanbulska konvencija tema oko koje premijer ima problema ne samo s nekim partnerima nego i unutar svog kluba što mora riješiti: 

- Ako bude problema dat ćemo mu ruke mi iz oporbe i bit će dovoljno glasova za ratifikaciju - poručila je.

HRAST: Tražit ćemo raspisivanje referenduma

Nakon što je premijer Plenković najavio da će Istanbulska konvencija, najkasnije biti na sjednici Vlade za dva tjedna, Hrvoje Zekanović (HRAST) koji je jedan od zastupnika većine u parlamentu najavio je da će tražiti raspisivanje referenduma o toj temi. 

- Hrast od ovog trenutka okuplja sve pojedince i političke opcije, udruge civilnog sektora, u svrhu referenduma na ovu temu. U idućih nekoliko tjedana, do rasprave o toj točki u Saboru, mi ćemo pokušati pokrenuti građanski referendum kojim će se spriječiti ratifikacija. Bitno nam je da narod kaže što misli o ovom dokumentu - rekao je Zekanović. 

Na pitanje što ako narod na referendumu podrži Istanbulsku konvenciju, uzvratio je:  'Spreman sam riskirati, ali siguran sam da se to neće dogoditi. Prošli put nismo imali podršku medija referendumu, a uspjeli smo. Uspjet ćemo i ovaj put jer hrvatski narod, bez obzira koliko ga neki ignorirali njegovu volju, itekako dobro razmišlja i osjeti kada je za njega nešto bitno' 

Žao mu je što premijer do sada nije iznio eksplicitan stav o Istanbulskoj konvenciji. 

- Žao mi je što ignorira što je rekla HBK da je Istanbulska konvencija neprihvatljiva. Žao mi je što ignorira to što je dobar dio ljudi rekao da im je to neprihvatljivo. Ovaj je dokument duboko u suprotnosti s demokršćanskim načelima, a HDZ u svojim programskim osnovama navodi da je demokršćanska stranka. Zato bih volio da sam od premijera čuo da je HDZ protiv ratifikacije i da je to naputak zastupnicima HDZ-a. Ako to bude ratificirano, HDZ se neće više moći nazivati demokršćanskom strankom, značit će da je raskrstio s tim i da nije više stranka desnog centra, čak ni centra, pa neka promijene svoj statut - zaključio je Zekanović. 

Culej: Ne gledam turske serije, ostajem u vjeri u kojoj sam poučen

I Stevo Culej (HDZ) u Saboru je kratko prokomentirao najavu premijera Andreja Plenkovića da će se Istanbulska konvencija naći za tjedan-dva na Vladi. 

- Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen - kratko je rekao. 

Puh (HNS): Plenkovićeva najava ratifikacije najbolji poklon za Dan žena

Zastupnica HNS-a Marija Puh izrazila je "iznimno zadovoljstvo" današnjom objavom premijera da će Istanbulska konvencija uskoro doći u Sabor. "To mi je danas definitivno najbolji poklon za Dan žena", rekla je.

Kao što znate, HNS inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije cijelo vrijeme i veselim se raspravi u Saboru o samom sadržaju i o Istanbulskoj konvenciji, dodala je.

Ne očekuje, kaže, neke pretjerane pritiske od koalicijskih partnera. "Istanbulska konvencija je do sada izazvala puno rasprave u javnom prostoru i mislim da je pravo vrijeme da se rasprava preseli u sabornicu i da raspravimo o pravima žena i o zaštiti žena od nasilja", smatra Puh.

Čula sam najavu Hrvoja Zekanovića o pokretanju referenduma kojim bi se spriječila Istanbulska konvencija i mogu samo reći da je protivnika bilo, ali vjerujem da će prevladati zdrav razum i da će sve naše žene dobiti zasluženu zaštitu od nasilja, prokomentirala je najavu pokretanja referenduma.

"Svi zastupnici HNS-a podržat će Istanbulsku konvenciju, mi već jako dugo čekamo priliku da možemo raspravljati i glasati za nju", najavila je Puh.

Nije htjela nagađati kako će glasati u Klubu HDZ-a, rekavši tek "to morate pitati njih".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.