Obavijesti

News

Komentari 43

HRT ipak smanjuje pristojbu? Novi prijedlog do kraja godine

HRT ipak smanjuje pristojbu? Novi prijedlog do kraja godine
1

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a

VIDEO

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije.

"U ovomu trenutku ne možemo iznositi podrobnije podatke o visini iznosa mjesečne pristojbe", stoji u HRT-ovu odgovoru Hini u kojem nije navedeno hoće li u novom prijedlogu iznosa mjesečne pristojbe biti uvođenje novih kategorija obveznika plaćanja pristojbe,odnosno moguće smanjenje iznosa nekim kategorijama pretplatnika, primjerice socijalno ugroženim umirovljenicima, što je bio predizborni prijedlog HDZ-a.

Time bi se, kako se navodilo u medijima, prepolovila pristojba za 25.000 korisnika zajamčene minimalne naknade i onima s malim mirovinama.

Najava HRT-a da će novi prijedlog iznosa mjesečne pristojbe biti upućen tek krajem godine uslijedila je nakon što je Mosta kao jedan od uvjeta za postizbornu suradnju s HDZ-om naveo smanjenje RTV pristojbe s 80 na 65 kuna, čime bi se prihodi HRT-a smanjili za 228 milijuna kuna od oko 1,2 milijarde kuna sadašnjeg godišnjeg prihoda od pristojbe.

Nadzorni odbor HRT-a još je svojim zaključkom iz svibnja pozvao Ravnateljstvo HRT-a da dostavi prijedlog odluke o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe za 2017. uključujući i povlastice za određene kategorije obveznika plaćanja te je zatražio "da izvide mogućnosti koje kategorije obveznika plaćanja ostaju".

Prema postojećim odredbama Zakona o HRT-u, izrijekom se ne propisuje visina mjesečne pristojbe, nego se na temelju tog zakona i Ugovora između HRT-a i Vlade navodi kako maksimalna moguća pristojba može iznositi 1,5 posto isplaćene prosječne plaće u Hrvatskoj.

Na HRT-u nisu komentirali mogućnost izmjena pristojbe koja je, kako ističu, "zamrznuta" već šest godina na 80 kuna, iako je prema zakonskim odredbama mogla biti povećana na 86 kuna.

S druge strane, za smanjenje radiotelevizijske pretplate nisu nužne promjene zakona, ali takav prijedlog treba potvrditi Nadzorni odbor i Agencija za elektroničke medije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...