Obavijesti

News

Komentari 28

HRT odbacio sve prigovore oko sučeljavanja od strane Mosta

HRT odbacio sve prigovore oko sučeljavanja od strane Mosta

Hrvatska radiotelevizija odbacuje navode Mosta nezavisnih lista o pristranosti te poziva političke aktere da poštuju slobodu medija

VIDEO

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis HRT-a, kako se navodi, zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku.

Most nezavisnih lista ocijenio je da je Hrvatska radiotelevizija odlukom o sučeljavanju predsjednika dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a odnosno Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića te tako prije početka službene predizborne kampanje, prekršila demokratske norme i pokazala da ne radi u javnom interesu nego u interesu promocije političke elite.

 Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode Mosta te ističe kako je uvjerena da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka i da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji.

 HRT ističe kako postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore.

Smatra i kako nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje. "Nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost, navodi HRT i dodaje kako ne stoje navodi iz priopćenja Mosta jer će se tijekom kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

 To je, podsjeća HRT,  utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP). 

HRT smatra kako ne „forsira duopol“ nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama. 

HRT smatra kako je priopćenje Mosta neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i navodi kako neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku.

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.