Obavijesti

News

Komentari 8

Hrvat (37) s jedrilice u Zadru promatra led Sjevernog pola

Hrvat (37) s  jedrilice u Zadru promatra led Sjevernog pola
1

Vratili se u Hrvatsku: Zadranin Lovro Valčić i njegova obitelj povremeno žive na jedrilici, a Lovro iz zadarske luke promatra što se događa s ledom na Arktiku

VIDEO

Računalni stručnjak Lovro Valčić (37) je prije 15 godina s tadašnjom djevojkom Brankom (37), a danas suprugom, nakon završenoga fakulteta napustio Hrvatsku i odselio u daleku i hladnu Aljasku. Svoje znanstvene karijere nastavili su tisućama kilometara daleko od domovine, ali im je nakon desetak godina postao zamoran rad u akademskoj zajednici

Ubrzo im se rodio sin Luka (6), a obitelj se vraća u Europu, ali opet na sjever, u Škotsku. Nakon dvogodišnjega znanstvenoga rada nešto se prelomilo i odlučili su se vratiti natrag u Hrvatsku. 

Sada kada se led raspada i topi ti uređaji polako putuju i šire se po Arktiku. Ja odavde u svakom trenutku mogu vidjeti što se događa i koja je pozicija uređaja

- Najveća motivacija povratka u domovinu je bila da naš šestogodišnji sin doživi Hrvatsku, a presudio je i zamor radom u akademskim zajednicama u SAD-u i Škotskoj. Sada puneći baterije uz more i na moru možemo u jednom manjem opsegu i dalje sudjelovati u radu znanstvenih istraživačkih projekata - kaže nam Lovro. 

A upravo u jednom takvom projektu Lovro sudjeluje sa svojom jedrilicom, na kojoj obitelj i živi dio godine. Lovro surađuje s British Antarctic Survey - britanskim laboratorijem koji radi istraživanja na Antarktici, a sada i na Arktiku. Nedavno se vratio s arktičkoga leda gdje su radili na -30 stupnjeva. 

- Razvili smo par uređaja, odnosno bova, koje sada na arktičkom ledu mjere atmosferske prilike, mjere pomicanje leda i to javljaju satelitski nama u bazu na jedan od servera u Cambridgeu - kaže Lovro. 

No, zahvaljujući suvremenoj opremi mladi hrvatski znanstvenik ne mora biti u Velikoj Britaniji. Sve obavlja sa svoje jedrilice, u društvu obitelji i dvogodišnjeg engleskog setera Lune. 

- Budući da sam glavni tehničar, koji vodi i programira sustave za primanje, procesiranje i vizualizaciju svih tih podataka moj laptop i internetski memory stick dovoljni su za odraditi cijelu sezonu. To znači sada kada se led raspada i topi ti uređaji polako putuju i šire se po Arktiku. Ja odavde u svakom trenutku mogu vidjeti što se događa i koja je pozicija uređaja. Rekao bih da je to uobičajen posao, ali neuobičajeno je to što su uređaji na Arktiku, a ja trenutno tu u Zadru - kaže Lovro. 

Dodaje kako su uređaje helikopterima i avionima prevezli do arktičkoga leda u trenutku kada se led još nije razdvajao ni topio. 

- Sletjeli smo bez problema na tu zaleđenu pustinju, bez da je itko prije pripremio pistu, prepričava nam. 

Planira i dalje raditi "na daljinu" te svoj obrt pretvoriti u tvrtku koja bi zapošljavala mlade i sposobne "kompjuteraše". Za to vrijeme supruga Branka od znanstvene karijere se "odmara" pišući roman, a Lovro će tijekom ljeta s njihove jedrilice, negdje na pučini, nadzirati promjene na arktičkom ledu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...